КРАЖБИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ: Как кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ загроби 8 млн. лева в автомати за билети

1 3 683

Крадците от ГЕРБ продължават да се вихрят без никакво притеснение – кметът на Варна Иван Портних загроби 8 милиона лева в автомати за билети в градския транспорт, които сега се оказа, че не стават и трябва да бъдат сменени, разкри Narod.bg.

Само година и половина след като градският транспорт във Варна премина изцяло към продажба на билети от автомати, местната администрация на компрометирания кмет от ГЕРБ Иван Портних търси начин да ограничи използването им, тъй като са се оказали неудачни.

Това се разбра от интервю за БНР (Радио Варна), дадено от директора на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ Младен Иванов.

Пред „Дневник“ обаче той най-напред отрече, а след това полупотвърди, че предстои смяна на устройствата. Те бяха инсталирани по проект с европейско финансиране, в който до момента потънаха над 150 млн. лв. без особен ефект върху качеството на градския транспорт във Варна

В интервюто си за Националното радио Иванов казва, че новите валидатори, които предстои да бъдат монтирани в автобусите, ще могат да четат QR код или баркод от всякакви устройства, а не само от билетите. „Обмислят се и още разнообразни варианти за заплащане на пътуването в градския транспорт.

Целта е да се намали закупуването на билети от машините в автобусите, където често се образуват дълги опашки“, обяснява той.

Потърсен от „Дневник“ за подробности около подмяната на старите валидатори с нови, които да бъдат алтернатива на машините за продажба на билети, Иванов даде разнопосочни отговори

„Към настоящия момент не се налага подмяна на валидаторите в автобусите и тролейбусите на „Градски транспорт“ ЕАД, гласеше първия му отговор. Такава необходимост ще има, ако се вземе решение за надграждане на автоматизираната билетна система с цел осигуряване на нови начини за закупуване на превозни документи – чрез различни мобилни приложения или безконтактна кредитна/дебитна карта.“

Помолен да уточни кой от отговорите му е по-достоверен – този пред БНР или даденият за „Дневник“, той изпрати пояснение, което гласи следното: „Проучват се различни възможности за надграждане на капацитета на автоматизираната билетна система, включително с поетапна смяна на валидаторите. Има различни опции, но към момента няма взето такова решение.“

Реклама

Автоматичната билетна система, която трябваше да замести ръчната продажба на билети в автобусите във Варна, е един от най-очебийните провали в рамките на проекта за интегриран градски транспорт.

Тя беше изградена по обществена поръчка на стойност 8 млн. лв. от „Обединение модерен транспорт“. Любопитен детайл от историята на процедурата по възлагане на поръчката за изработване и доставка на машините, е кореспонденцията между потенциалните изпълнители и ръководителя на проекта Биляна Якова. Тя бе публикувана със свободен достъп в сайта на община Варна още в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка.

Съдържанието на няколко поредни писма показва, че експерти на компаниите, участващи в процедурата, са настоявали пред Якова, че техническото задание за автоматите е неудачно.

Сред аргументите им са предвидените опции машините в автобусите да приемат монети и банкноти, да връщат ресто, да обслужват кредитни и дебитни карти, както и да зареждат електронни карти за многократни пътувания с градския транспорт.

„При положение че във всеки автобус ще има само по един автомат, това би довело до недопустимо забавяне на обслужването и образуване на опашки в най-натоварените часове“, са предупредили специалистите. Освен това според тях изпълнението на всички тези операции в движение крие опасности за пътниците.

По тези причини в същата кореспонденция е бил предложен по-удачен вариант при който автомати с пълна функционалност е трябвало да има само по спирките и на стратегически места във Варна. Според същото предложение в автобусите е трябвало да се монтират само олекотени машини за покупка на билет в краен случай, каквато е практиката в редица европейски градове с модерни транспортни системи.

Сред аргументите против конструкциите на машините, одобрени от Якова, са и тези, че натоварването на автоматите с всички необходими компоненти ще ги направи прекалено големи и тежки, което ще е за сметка на мястото за инвалиди и майки с колички в автобусите.

Въпреки всички коментари обаче по настояване на Биляна Якова системата за електронни автобусни билети е поръчана и изпълнена във вида, в който може да бъде видяна и в момента – обемисти и бавни машини, трудни за ползване, особено при кратки пътувания, разположени на местата за хора с двигателни проблеми и детски колички.

До приключването на работата по този текст ръководителят на проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“ Биляна Якова не отговори на въпросите на „Дневник“ защо не е взела под внимание съветите на експертите при обсъждането на машините за продажба на билети, за да не се търси сега начин за ограничаване на използването им.

1 Коментар
  1. КокоЛинo казва

    Интересно , нали беше изчезнала? Как се появи Ружа Игнатова и то в Бг хотел ?

    https://novinarbg.com/asen-jordanov-ruzha-ignatova-prehvarlila-nedvizhimite-si-imoti-na-firmata-na-emil-harsev-kojto-v-momenta-e-ikonomicheski-savetnik-na-yanev/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.