Силни думи от Бойко Рашков: ГЕРБ са слухтели незаконно, извикайте „таралежа“ Борисов да чете СРС-та

1 6 212

Отново силно изказване от вътрешния министър Бойко Рашков, предаде Narod.bg. МВР шефът обяви официално, че по времето на хунтата ГЕРБ има неправомерно подслушване на български граждани, като една част от тях се занимават с политика. Той бе извикан в парламента по искане на гербопитеците, за да разкрие кои български граждани са били подслушвани незаконно. Бившите управляващи искаха от Рашков да изнесе конкретни имена.

Вътрешният министър заяви, че не може да изнася конкретни имена.

“Извикайте дясната ръка на таралежа, за да чете тук по цели дни СРС-та на лекарите от Горнооряховската болница“, каза Рашков. “Таралежът“ би трябвало да е Бойко Борисов, който в безсилието си преди дни отново изпростя с обидни думи към вътрешния министър.

Вътрешният министър заяви, че Националното бюро за контрол на СРС се е обърнало към прокуратурата с въпрос дали могат да се уведомяват незаконно проследявани граждани. Отговорът е бил: “Не“, каза Рашков.

Според него целта е била гражданите да не завеждат дела за обезщетение срещу прокуратурата

Реклама

“Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Специализираната прокуратура и с разрешението на Специализирания съд“, каза вътрешният министър.

Той повтори тезата си, че ГДБОП е изпълнявала функцията на обслужващ персонал на спецпрокуратурата. Рашков каза, че имената на подслушваните са били разнасяни на листчета из министерството. Материалите са били унищожавани, явно нарочно. Информацията не е била описвана в секретните тетрадки и бележки, както изисква законът. Проследяването е извършвано на изнесени точки за мониторинг.

“Служителите на ГДБОП са използвани като слугини“, каза Рашков. Той обясни, че само в една справка към спецсъда има споменати, че са наблюдавани 19 лица, за да се убеди съда

Всичко това е станало по искане на спецпрокурорите Първанов и Борисов. Те са водели делото за преврат, образувано по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Според Рашков може да се твърди, че подслушването е незаконосъобразно, защото прокуратурата и съда са използвали мъртвия текст за преврат, за да подслушват граждани.

МВР шефът даде пример с масовите протести срещу правителството на БСП през 1997 година, когато парламентът е бил обграден от протестиращи граждани, но тогава никой прокурор не си е помислил, че се извършва преврат.  “Сега обаче протестите на гражданите са квалифицирани като преврат“, каза Рашков.

1 Коментар
  1. Справедлив казва

    https://novinarbg.com/koshmar-bojko-rashkov-vika-borisov-na-razpit-po-novi-proverki/

    Краят е близо, затова таралежа пищи ежедневно и навсякъде !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.