ЛОШОТО ИДВА: ДАНС с новия шеф разследва грабежа на 3 млрд. лв. от ГЕРБ с руския „Турски поток“

1 21 025

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) започва разследване на колосалния грабеж на 3 милиарда лева по времето на ГЕРБ в руския газов проект, познат като „Турски поток“, дочу Narod.bg.

Председателят на БОЕЦ Георги Георгиев обяви преди минути, че в рамките на няколко часа е давал показания и документи пред ДАНС по скандалната далавера, касаеща националната сигурност.

„Грабежът за три милиарда“, както бе кръстен проектът, е в интерес на Русия и Турция, категоричен е Георгиев.

По думите му на мястото на строежа не е присъствал нито един представител на българската държава. На терен са били представители на сръбски, руски, украински и беларуски фирми.

По темата вече са сезирани европейските правораздавателни органи, които дори са наложили санкции на част от българските фирми, които демонстративно са включени в проекта, но не могат да участват в него поради това, че не могат да използват в строежа техника закупена с евро средства.

Българската прокуратура под ръководството на Иван Гешев е сезирана още през октомври 2020 г., но досега няма никаква реакция от нейна страна, както и от Министерския съвет и президента.

Реклама

Георгиев допълни, че на фирма „Аркад“ и руската IDC са предоставени огромни общински терени на безценица, докато за български компании цената в същия район е в пъти по-висока.

Той изтъкна и най-голямата според него заплаха – преминаване на проекта изцяло в руски ръце и евентуалната енергийна зависимост, която ще застигне България.

Като доказателства са представени документи, които осветляват връзката между IDC и „Газпром“.

Георгиев допълни, че литовското правителство е спряло от дейност беларуска компания като заплаха за държавната сигурност на страната, а в същия момент тази фирма води активна дейност на наша територия.

Под въпрос е и техническата годност на проекта, за което също са представени документи за разглеждане.

Георгиев каза още, че частта от газопровода, която преминава през Сърбия, е платена от „Газпром“, докато в България тръбата е за сметка изцяло на нашата държава, което е недопустимо.

1 Коментар
  1. Справедлив казва

    https://novinarbg.com/koshmar-bojko-rashkov-vika-borisov-na-razpit-po-novi-proverki/

    Краят е близо, затова таралежа пищи ежедневно и навсякъде !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.