Ето го полицейския шеф, заплашен от Цвета Караянчева заради арести на изборните търговци на ГЕРБ (СНИМКИ)

0 12 088

Бойко Рашков награди директорите на регионалните дирекции на МВР във Варна, Враца, Пловдив, Кърджали и Хасково за борбата им срещу криминалния вот, с който ГЕРБ се опита да опорочи изборите на 11 юли, предаде репортер на Narod.bg.

На церемонията се видя и началникът, който ПКП Цвета Караянчева си позволи да заплаши с уволнение, ако арестува изборните търговци на ГЕРБ.

Това е Щерю Милчев, който получи от Рашков почетен медал на МВР. „Пожелавам му все така да не се плаши и да изпълнява стабилно служебните си задължения”, похвали го Бойко Рашков.

На срещата МВР шефът опроверга информацията, че ще заеме поста вътрешен министър и в редовното правителство, което евентуално може да се състави от партията на Слави Трифонов.

„Не съм получавал покана за пост от никъде, още по-малко пък ще ставам посланик, а правосъдният министър Янаки Стоилов – съдия в Конституционния съд.

Ако ми предложат, зависи при какви условия и от кого са поставени. Още няма правителство, нека да следим темата, това е важно за цялата страна. Дали ще ми предложат министерски пост, това е работа на политическите сили”, обясни Рашков.

„Аз за пореден път ще подчертая, че не командвам следствените работи в полицията, това е нередно от гледна точка на закона. Аз съм политическо лице и не мога да се намествам в работата на служители, които по закон са деполитизирани. Над мен е законът и аз се съобразявам”, обясни силовият министър по темата за разпита на Бойко Борисов в Национална полиция.

Реклама

Както стана ясно по-рано днес, Рашков е изпратил сигнала си срещу Иван Гешев, който ВСС обсъжда миналата седмица, до Националната следствена служба.

„Изпратих част от материалите които министърът на правосъдието внесе във ВСС, който беше отказан да бъде разгледан по същество от Висшия съдебен съвет.

Отделих част от този материал частта за неправомерното публикуване на СРС-та. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, затова изпратих този материал на зам. главния прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Там има професионалисти, които да кажат дали главният прокурор е извършил престъпление или не, ако отговорът е отрицателен – какви ще са мотивите.

Два закона забраняват разгласяването на данни от СРС”, припомни Бойко Рашков.

Има опоненти по този въпрос дори във ВСС, които, според мен, гледат на този въпрос от ъгъла на защита на Иван Гешев така, както някои прокурори – като окръжният прокурор на Плевен и шефката на Специализираната прокуратура, която има идея да се закрие.

Те бяха след основния щит ВСС в защита на Иван Гешев. Има такава практика във Варненския апелативен съд, в което лизе е признато за виновно за разгласяване на данни от СРС. В чл. 6 от конституцията е написано за равенството между гражданите – значи има осъдено лице по такъв казус, но не ВСС не може дори да се произнесе за Иван Гешев.

Решението на КС,      че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор, ние трябва да проверим това как стои в намеренията и познанията това на българската прокуратура.

Дали ще има такъв прокурор, който да образува досъдебно производство срещу главния прокурор на републиката”, попита вътрешният министър.

„На практика Гешев е недосегаем, но юридически не е”, подчерта Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.