„Бялата мафия”: Доктори със 100 бона заплата?! А Балтов изрева, че бил изчегъртан (ГОЛЯМАТА ГАВРА със здравето ни)

5 5 208

 Очевидно до такава степен сме слънчасали като граждани и общество, че всяка важна тема се превръща в партиен сблъсък и медийна дъвка. Така се случи след уволнението на директора на Пирогов професор Асен Балтов от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Формалният повод бяха финансови нарушения за повече от милион, капка в бездънната яма, поглъщаща осигуровките данъците и парите на най-бързо умиращата популация в Европа.

 И така полемиката бе затлачена от лични пристрастия, битови подробности и политически спекулации, вместо да даде посока за излизане от черната пропаст за белите престилки.

Като слон в аптека

Тази стара метафора сякаш е измислен за служебният министър д-р Стойчо Кацаров, който по възможно най-глупавия начин компрометира иначе напълно верните послания за трагедията на българското здравеопазване. Медикът  Дупница персонализира скандала чрез своята лична история в «Пирогов», а по този начин даде възможност на адвокатите на системата да се хванат за сламката на доказателствата, изместваща  гредата в окото.

 Може да се каже и така –  Кацаров каза горчивата истина, но го направи аматьорски  и нескопосано и в крайна сметка контрапродуктивно.  А иначе никойтрезвомислещ  сънародник не се съмнява в чудовищнот корумпираната среда на здравните услуги у нас.  Абсолютно всичко в тази сфера е фатално замърсено и клиничните пътеки, и доплащането, най-високо за сиромашката нация в Европейския съюз, и хватките за измъкване на още и още пари чрез номера ала «избор на екип» и неадекватните диагнози за излишно скъпо лечение, и безбожните цени на медикаментите, и практиката да се плаща под масата.

 Изнесеното от доктор Кацаров е микроскопична прашинка от грозната комерсиална вакханалия на родното здравеопазване. Отделен въпрос е защо този уж опитен специалист и общественик, присъстващ политиката и властта от началото на прехода, се увъртя в излишни приказки, вместо просто ясно да обясни на публиката, че разкритията за далаверите в «Пирогов» идват от здравната каса, която най-сетне е започнала да проследява златната пътека на анонимните публични милиони.

Смокиновият лист отдавна е прозрачен

Темата е деликатна и неблагодарна, тъй като всеки нормален човек храни естествено преклонение пред най-благородната професия. Вероятно по тази причина мнозина журналисти  и въобще простосмъртните се смущават при назоваването на проблемите в здравната система. Те са натрупани като «Грамада» по Иван Вазов,  подбрала бедите и деформациите произведени в индустриални количества след 10 ноември 1989 г.  Няма никакъв смисъл да изброявам факти и обстоятелства от черната хроника, тъй като всеки българин знае какво ни е дереджето. Ако чуждите специалисти хладнокръвно и без емоции обобщиха трагичните демографски показатели –  данните за най-високата смъртност в Европейския съюз и челното ни класиране по инфаркти,инсулти и диабет.

Не пропуснаха и заключението за неблагоприятната екологична среда и опасните храни, скъсяващи допълнително земния път на българите. Добавиха и хилавата профилактика. Това ние си го знаем, но надали за всичко сме свикнали да чакаме интифа отвън.

Реклама

Няма защо да повтаряме като папагали рефрена за достойния труд на хората, спасяващи живот и по време на пандемията. И най-вече в  «Пирогов», където наистина отлични професионалисти лекуват и връщат от небитието.  Понякога в екстремни условия оспорва и затова да не поплаци те осигуряват съответните финанси. Дали парите са достатъчни вече е въпрос на гледна точка и почтенност.

По света елитните лекари са добре платени . А корифеите в професията са сред висшата класа. И това е нормално. Въпросът  е в правилата,мярката и пропорцията. В медиите се появиха информации за месечни възнаграждения от порядъка на 50 – 100 000 лв за шефове на частни и дори държавни болници. Споменавате за отделни суперспециалисти, получаващи цяло състояние и по клинични пътеки и други златни жили.

Моралният казус при тази диагноза се състои в това, че споменатите огромни доходи на определена част от медицинското съсловие, не отговарят нито на законите, нито на социалните стандарти, нито на обществения договор у нас,  ако това понятие въобще интересува няколко. Да речем 50 хиляди долара в САЩ или в 50 000 евро в Германия са едно,  докато 100 000 лв месечно у нас съвсем друго – спрямо най-бедния и най-бързо умиращия пациент в Европа. Какво ще правим като ни натресат и брюкселската валута?

 И най-важното –  като говорим за парите в медицината, не бива да пропускаме дребния факт, че българските граждани в същността си предплатили здравната грижа чрез своите данъци и осигуровки.  А нали уж това бе в основата на реформата след 10 ноември 1989 година с въвеждането на клиничните пътеки, оказващи се погребални за немалко сънародници. Тоест цял живот плащаш за здраве, а после започват да те източват, докато дишаш, защото винаги има нещо за плащане или за доплащане.

Цинична калкулация

Да точно това направиха героите от първоначалното натрупване при реставрацията на канибалския капитализъм в България. Старите червени аристократи и  новите сини пеликани перхидроли биха изчислили, че колкото и да е беден нашенецът, той ще даде и последния си лев за здравето на своите близки. Същото в някаква степен важи и за образованието и точно по тази причина двата фундаментални стълба на комунизма бяха взривени. Цленасочено и безпощадно да бъде прекъснат прекия мост на носталгията по онази България, в която всеки човек влизаше в болнично заведение, училище или университет, без да слага ръка в джоба си,  хем да бъде осигурен терен за неправдоподобни печалби от страничния хибрид, наречен публично здравеопазване. Отново в пакет с образованието като скачени съдове на социалната политика.

 Никак не е случайно, че не една и две финансови пътеки от бизнеса със здравето и живота, водят към новобогаташите на прехода и политическата върхушка у нас. А най- голямото престъпление на демокрацията е превръщането на медицината в амбулантна търговия.  Пред очите ни боговете близнаци на търговията от древните Атина и Рим Хермес и Меркурий изядоха бедния доктор Хипократ. Без значение от имената на реформаторите, рекетът по клинични пътеки е факт, а това си е чиста проба социален здравен геноцид. Системата дава възможност да се правят пари на хартия, а човекът е изкушен по природа, даже, когато е дал клетва пред Хипократ.

Автор: Георги Атанасов

Източник: вестник «Минаха години»

5 Коментара
 1. Петя казва

  Как в държавна болница Директора и взима 100 000 лева ,кой му определя възнаграждернието сам ли си я определя ,и къде Държавата регулира начина и сумата ,която взимат Директорите на Болници ,ми те се оказаха перални,а бедния Българин плаща от немотията си здравни осигуривки,които влизат в кюпа и оттам лапат алчните началници,и въобще не им дреме за това,че дори и да си безработен трябва да внасяш в кюпа(здравна каса)за да има за крадене!

 2. Курти казва

  СПРЕТЕ СЕ С ТОЯ ХИПОКРАТ. ПРОЧЕТЕТЕ ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА. ПРОЧЕТЕТЕ И ПЪРВАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД. НЕЩО АКО НЕ ВИ ЖЕГНЕ ЗНАЧИ НЕ СТЕ ХРИСТИЯНИ. А ЛЪЖЕХРИСТИЯНИ. ИЗМАМНИЦИ.

 3. Курти казва

  ВСИЧКИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ СЕ КЪЛНАТ ПРЕД ДЯВОЛА. НЕ ПРЕД БОГА. НЯКОИ ОТ ТОВА СА ЗАБЛУДЕНИ А ДРУГИ СА ОБИКНОВЕННИ ИЗМАМНИЦИ.

 4. майната казва

  МОЛЯ да не се внушават простотии на ХОРАТА . Стойчо Кацаров е ДОСТОЕН мъж !!! Когато кажеш – В СИСТЕМАТА, СИСТЕМНО СЕ КРАДЕ , тогава ставаш слон в аптека, не можело така, трябвало по друг начин ? Къде бяхте досега с другия начин ??? Краде се като за световното!Докторите също са хора и някои от тях са с престъпни наклонности, те трябва да си получат заслуженото !!! Спасяват хора ? ДА, ТОВА ИМ Е РАБОТАТА !

 5. майната казва

  Истината, къде е?Престъпно смесване на бюджета на НЗОК формиран от вноски и бюджета отпускан от дъжавата ! КОНСОЛИДАЦИЯ !!! Тя е, която позволява на държавата, да не дава нищо от бюджета си !!! НЗОК набира четири пъти повече средства от това което държавата дава! Бюджетите трябва да са отделни, за да се знае кой, колко плаща !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.