МУТРИ: Братя Галеви заплашили с разстрел бащата на министър Стойчо Кацаров

0 7 884

Дупнишките мутри Братя Галеви, които изчезнаха безследно през май 2012 г., са заплашили с убийство бащата на настоящия здравен министър Стойчо Кацаров, ако не успее да спаси живота на ранена мутра от бандата им, разкри Narod.bg.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров от седмица не слиза от водещите новини покрай шумния конфликт с уволнения от него директор на „Пирогов“ професор Асен Балтов и обвиненията към най-голямата спешна болница за прием на стотици мними пациенти с цел източване на Здравната каса.

Кацаров разкри, че той самият е бил фалшив пациент на „Пирогов“ – уж го лекували от цироза, фалшифицирали и подписа му. Засегнати лекари пък излязоха на протест в защита на Балтов, заканиха се да съдят здравния министър, а завеждащият Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ д-р Петър Атанасов сравни дългогодишния си семеен приятел с Павлик Морозов и обяви, че повече не иска да вижда и да чува Кацаров.

Войната, която Стойчо Кацаров поведе с далаверите за милиони в най-голямата болница в България, раздели на две лекарската общност. В Дупница, откъдето е родом 57-годишният служебен министър, обаче не са изненадани от поведението му и рядко срещаното у нас явление медик публично да обвинява в престъпни и рушветчийски действия мастити представители на своята гилдия, пише „Уикенд”.

Преди повече от 25 години Стойчо Кацаров бе сред малцината дупнишки първенци, осмелили се да поведат битка с мафиотските величия Братя Галеви, както са общоизвестни укриващите се днес от правосъдието Пламен Галев и Ангел Христов.

Влиянието на бившите командоси и спуснатият полицейски чадър над тях обаче предопредели сблъсъка им с Кацаров преди четвърт век, спомнят си паметливи дупничани.

През пролетта на 1995 г., след като се дипломира в Медицинския университет в София, Стойчо Кацаров е внедрен в СДС-Дупница от кмета революционер Панчо Панайотов, също лекар. Кацаров даже е избран за председател на Общинския съвет в града на барикадите след активно лобиране от неговия опекун Панайотов.

В този период в Дупница вече трайно е пуснала корени мафиотската „Банда на офицерите“, ръководена от действащите командоси от тогавашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Пламен Галев и Ангел Христов. Престъпният синдикат от действащи ченгета налага повсеместен рекет над местния бизнес, мутрите с полицейски карти не се страхуват да тормозят и унижават даже видни обществени фигури.

През август 1994 г. тогавашният шеф на ВиК-Дупница, избран впоследствие за депутат в 38-ото Народно събрание (1997-2001), инж. Ангел Малинов е отвлечен посред бял ден от силоваци, предвождани от баретата Красимир Стоилов и отведен насилствено в горичка в Рила планина.

Малинов, който ще остане в историята на Дупница като един от спасителите на града от дългогодишния воден режим чрез изграждането на водохранилището при язовир Калин, е изхвърлен в движение от колата, а очакващите го край пътя Пламен Галев, Ангел Христов и компания откриват стрелба с пистолети край краката му. Държавният служител е премазан от бой, а накрая Пламен Галев му пъха зареден пистолет в устата и го предупреждава, че следващия път ще го застреля.

Инженер Малинов е разгневил феодалите, тъй като пречи апетитни водоеми, напоителни канали и язовири да бъдат заграбени от разбойниците с полицейски карти. Въпреки усилията му бандитите слагат ръка върху рибарникът в село Червен брег, отнет насилствено от сключилият договор за наем с общината бивш полицай Георги Минков.

Галеви посягат и на бащата на Стойчо Кацаров – Тодор, който е дългогодишен рентгенолог в дупнишката болница и някогашен партиен секретар на градската лечебница. През есента 1992 г. баретите водят гангстерска война за надмощие в Дупница с бригадите на Злати Златев – Златистия и Иво Карамански, припомня „Уикенд”.

При въоръжен сблъсък един от охранителите на Пламен Галев – мутра с прякор Менчето, е тежко ранен в гърдите. Гавазинът е откаран в Спешния център, където лекарите на смяна – д-р Пламен Соколов и Тодор Кацаров, се борят за живота на младо момче, пострадало при катастрофа.

„Пламен Галев извади пистолета си, зареди го и го опря в главата на д-р Кацаров с думите: „Умре ли моя човек, ти си отиваш с него!“, разказа 15 години по-късно в съдебната зала д-р Пламен Соколов по време на процеса срещу братя Галеви. Други медици от Дупница също разнасят от уста на уста покъртителната история с бащата на Стойчо Кацаров.

Реклама

Според думите им, Галеви имали и други сблъсъци с д-р Тодор Кацаров, както и с брата на служебния министър на здравеопазването – Венко.

„След като Стойчо Кацаров оглави Общинския съвет в Дупница през 1995 г., Галеви опитаха да го вербуват, за да заграбят чрез него десетки общински имоти и предприятия. Кацаров обаче не се поддаде.

Заради това мутрите на Галеви пребиха брат му Тодор уж при пиянски инцидент в централното дупнишко заведение „Рубин“, спомнят си паметливи летописци на местния ъндърграунд.

Посегателствата над бащата и брата на Стойчо Кацаров не остават без последствия за разпасалите се дупнишки командоси. Вече като председател на местния общински съвет и с подкрепата на кмета-революционер Панчо Панайотов, настоящият здравен министър отнася въпроса за мутрите с полицейски карти чак до София.

С рекетьорските изстъпления на Пламен Галев и Ангел Христов се заема дупнишкият прокурор Ивайло Василев, който в онези години е най-близкият приятел и неизменен сътрапезник на Стойчо Кацаров.

„Прокурорът Василев и Стойчо Кацаров успяха да се преборят с тогавашния шеф на РПУ-Дупница Малин Джермански и да изискват от него всички постъпили жалби за рекет срещу Галеви. Така им бяха образувани няколко дела за изнудване, за отвличането и побоя над Ангел Малинов и дори дело за…кражба на 500 квадратни метра ламаринен покрив от строително поделение № 64520 в района на „Фармация“ АД.

По настояване на общинарят Стойчо Кацаров, през пролетта на 1996 г. дупнишкият прокурор Ивайло Василев, придружаван от няколко полицаи, отива на проверка в базата на братя Галеви край село Червен бряг. Информация за инспекцията обаче изтича и обвинителят е спрян по средата на пътя от…действащите служители на ЦСБОП Ангел Христов и Пламен Галев, зад чиито гърбове плътно стоял тогавашният шеф на РДВР – Кюстендил подполк. Иван Константинов.

Маститият полицай публично предупредил прокурора Василев да не си вре носа където не му е работа. Началникът на полицията в Кюстендил сплашил обвинителя, че заграбените от Галеви рибарници всъщност били секретна база на ЦСБОП и че ако трябвало, щял да докара спецчасти от София, за да осуети полицейска проверка.

След първия и неуспешен опит да бъдат озаптени братя Галеви и джелатите им – командоси, за Стойчо Кацаров и други представители на СДС в Общинския съвет на Дупница става опасно. „Той на два пъти намираше гилзи от автомат „Калашников“ в пощенската си кутия, а негови колеги от дясното политическо пространство загрижено го предупреждаваха, че се е превърнал в ходеща мишена и е поръчан за отстрел от Галеви. Психически тормоз беше оказван и върху бащата и братът на Стойчо Кацаров и в крайна сметка сегашният здравен министър реши да се оттегли от Дупница и да се посвети на политическа кариера в София…“, връщат лентата 25 години назад паметливи жители от града на барикадите.

След като напуска председателския пост в Общинския съвет на Дупница, Стойчо Кацаров влиза в 38-ото Народно събрание като народен представител от ОДС и малко след като става депутат е назначен за Областен управител на Софийска област, преди да бъде назначен за заместник-министър на здравеопазването през април 1999 г., където изкарва до края на мандата на кабинета „Костов“ през 2001 г., съобщи още „Уикенд”.

Разправят, че вече в министерското кресло, Стойчо Кацаров все пак успял да издейства изгонването на братя Галеви от ЦСБОП. През 1999 г. Пламен Галев и Ангел Христов са отстранени от отряда на баретите със заповед на МВР шефа Богомил Бонев.

А Кацаров се изпокарва шумно с близкия си приятел д-р Панчо Панайотов заради приватизацията на най-голямата и оборотна аптека в центъра на Дупница. Обектът с площ от над 500 кв. м. е продаден след опорочен конкурс на софийската фирма „Финтрейд“ ООД, за която излизат данни, че се управлява от подставено лице на кума на Стойчо Кацаров – Крум Бонев.

Панайотов подава сигнал срещу Кацаров, а правният отдел на Миистерския съвет извършва проверка и установява нередности, но единствената санкция са наказания за членовете на комисията по приватизацията в Министерството на здравеопазването. Панчо Панайотов пък е изхвърлен от СДС, след като премиерът Иван Костов заема страната на Стойчо Кацаров.

Що се отнася до Пламен Галев и Ангел Христов, феодалите на Дупница бяха изправени пред съда чак през 2009 г., а срещу тях и главорезите им бяха образувани дела за всевъзможни рекетьорски изстъпления. Галеви бяха осъдени окончателно на по 5 години затвор през пролетта на 2012 г., но дни преди да бъдат въдворени в затвора, избягаха от България. Оттогава двамата се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.