Издънка само в Narod.bg: Слави хареса ченге от ДС за министър на енергетиката – Иван Хиновски е агент „ХАБОВ“

0 4 836

Неясните обвързаности на Слави Трифонов започват да стават очевадни –лидерът на „Ива такъв народ” ще предложи за енергиен министър ченге от Държавна сигурност, докладва източник на Narod.bg от средите на ИТН.

Да ръководи енергийния сектор, който освен структуроопределящ, е и свързан с националната сигурност, Дългия е харесал Иван Василев Хиновски, народен представител в 6 МИР – Враца.

Енергетикът , обаче, е секретен сътрудник „ХАБОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1982 г. Това би трябвало да притеснява Слави, ако иска да се разграничи от старата власт, заявявайки претенции за нов морал в политиката, категоричен е информаторът на Narod.bg.

В медиите вече се появиха публикации, че Хиновски ще влезе в изпълнителната власт, но не като министър на енергетиката, а като премиер.

ДС ченгето е в първата редица на „Има такъв народ“

„Това категорично не отговаря на истината, ДС ченгето е гласен за върха в Министерството на енергетиката”, отсече нашият източник.

Визитката на Иван Хиновски показва, че енергетикът оцелява доста добре при всички власти през последните 30 години:

Ченгето от ДС е заемал редица отговорни държавни и корпоративни длъжности:

– Член на Държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй“ -1993-1982 – Изпълнителен директор на НЕК и член на Съвета на директорите 1997-1998

– Директор “Ядрена енергетика“ в „Енергопроект“ – 1998-2002

 – Заместник директор на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй“ – 2000-2002

– Директор на кредитна линия от 200 млн. евро на ЕБВР за финансиране на проекти за енергийна ефективност в България и региона – 2003-2005

Реклама

– Главен експертен сътрудник по енергетика в 40-ото, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание- 2005-2020

Така сътрудници на ДС успяха да се промъкнат и в 46-ото Народно събрание, потвърди и desebg.com. Бившите служители на тоталитарните комунистически служби се откриват не само в групата на Слави Трифонов, но и при Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Преди изборите на 11 юли 2021 г. Комисията по досиетата огласи общо 51 сътрудници сред кандидатите за депутати. От тях в 46-то Народно събрание са влезли 5 сътрудници, издигнати от три партии – „Има такъв народ“, БСП и ДПС.

Ето кои са те:

ИТН

Иван Василев Хиновски, народен представител в 6 МИР – Враца. Секретен сътрудник „ХАБОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1982 г.;

Николай Стефанов Радулов, народен представител в 23 МИР – София, издигнат от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1981 г.

БСП

Бойко Любомиров Клечков, народен представител в 10 МИР – Кюстендил, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС от 1983 г.;

Румен Василев Гечев, народен представител в 15 МИР – Плевен, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г.

ДПС

Рамадан Байрам Аталай, народен представител в 17 МИР – Пловдив – област, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“. Агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.

Само „Демократична България“ нямаше сътрудници сред кандидатите за депутати в 46-то Народно събрание. ГЕРБ-СДС и „Изправи се! Мутри вън“ имаха по двама сътрудници в листите си, но те не успяха да станат депутати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.