Започва епохална ревизия на КРАЖБИТЕ на ГЕРБ от саниране, магистрали, язовири, армия, бонуси, „калинки”, АЕЦ – ВСИЧКО

5 15 656

Време е народът на научи колко точно открадна хунтата на Бойко Борисов – новият парламент почва ревизия на далаверите на ГЕРБ за 5 години назад във всяка сфера на обществено-икономическия живот, дочу Narod.bg.

Ако денят си личи по заранта, парламентарната ревизия  на шайката на Баце ще бъде епохална по своя характер.

За 6-месечен срок тя трябва да обхване цялото държавно управление 5 години назад, като не пропусне абсолютно нищо – от санирането, през язовирите, магистралите, армията, влаковете, до ББР, контрола на граничните пунктове, чиновническите бонуси, мините, АЕЦ, пътната безопасност, НЗОК… тоест всичко, което лети или пълзи.

Дори следва да навлезе в народопсихологията и метафизиката, установявайки „причините за отбелязаната най-висока смъртност в ЕС по време на пандемията“. Всичко това бе решено вчера от депутатите, възлагайки мандат и сфери на дейност на комисията „Манолова“, пише „Сега”.

„В обхвата влизат над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други“, отчете пресцентърът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Часове по-рано самата председателка даде да се разбере, че не само няма против да й бъде поверен такъв обем работа, ами се натиска за още. Мая Манолова се похвали, че в обхвата влизат също горските стопанства, защото имало сигнали за далавери в тях. А и че комисията ще бъде място, в което хората изплакват болката си.

„Искам да видя коя парламентарна група ще гласува против комисията. В нея обикновеният българин, малкият бизнес могат да дойдат и да си представят проблема. Това ще бъде и мястото, където министрите ще могат да дискутират и да покажат конкретика по всички въпроси за управлението на предишното правителство“, бе казала Манолова.

Че комисията ще бъде посещавана от хора, които творят зрелища, няма съмнение. Точно така стана при сагата „Илчовски – Ангелов“ на заседанията в краткия парламент. Остава неясно обаче може ли комисията да свърши нещо конкретно за 6 месеца при толкова много задачи.

Реклама

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Поради уникалния характер на обхвата на дейност на 6-месечната комисия публикуваме задачите пред нея, така както ги описа пресцентърът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“:

„Временната комисия трябва да провери целесъобразността и законосъобразността, като например: разпределянето на финансови средства от държавния бюджет с постановления или решения на Министерския съвет; осъществяването на дейността, включително приходите и разходите на държавните дружества.

Тук влизат „Автомагистрали“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД, „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ДП „Държавна петролна компания“, ДП „Управление и стопанисване на язовирите“, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и държавните енергийни дружества- „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „Мини Марица-изток“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД, ДП „Радиоактивни отпадъци“ и „Минпроект“ ЕАД; дейността на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД; разходването на средствата по Националната програма „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради “, по Проект „Енергийно обновяване на българските домове”, от Международен фонд „Козлодуй“ (неядрен прозорец), от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ и от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (Фонд на фондовете); осъществяването на дейността, включително приходите и разходите на общински предприятия и дружества.

Освен товаработата на местните власти; финансирането на мерки за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, размерът на помощта и спазването на разумни срокове за подкрепа за засегнатите от COVID-19 микро-, малки и средни предприятия; сключването и изпълнението на концесионни договори, както и осъществяването на ефективен контрол върху концесионерите в защита на обществения интерес; възлагане, изпълнение и контрол на изпълнението на големи обществени поръчки; осъществяването дейността на Българската банка за развитие; участията на офшорни дружества в усвояване на публични средства; търговските аташета; Фонда за пътна безопасност към Министерство на вътрешните работи; средствата, дадени през годините, за електронното управление и e-правителство.

Тоталната ревизия ще захапе и Национална компания железопътна инфраструктура; предоставянето на българско гражданство; програмите за модернизиране на армията; програмите за саниране; програмите за ремонт на язовирите; ВиК-сектора; топлофикационните и ВиК-дружествата; средствата за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали, ВЕЦ-овете и тяхната собственост; средствата за преодоляване на последствията от COVID-кризата и причините за отбелязаната в Република България най-висока смъртност в ЕС по време на пандемията, дейността на НЗОК свързана с лечението на деца в чужбина; горските стопанства и предприятия; изплащането на допълнителни възнаграждения в администрацията и на възнаграждения за участия в бордове на държавни служители, в това число публично обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили; разрешенията, средствата и разходите за използване на специални разузнавателни средства; дейностите по контрол и охрана на граничните контролно-пропускателни пунктове“.

КОНТРА

Манолова така и не успя да види „коя парламентарна група ще гласува против“ комисията. Просто депутатите в пленарна зала единодушно я одобриха. Но целият този кипеж среща ирония и недоверие извън парламента.

„Комисията за ревизия първо да разследва действията на Братя Галеви и връзките им с политиците“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев, визирайки намеците за връзки на самата Манолова с „братята”.

5 Коментара
 1. Затвор за тиквата казва

  Да направят ревизия на кмета на Бургас, гербавото МитИ. Ще излязат много, много кражби. Всички кметове на герберите крадат, но този си е директно за затвора.

 2. Симеон казва

  За престъпниците довели страната от Социализъм до Феодализъм,да е
  валидно правилото:Един по един до един,да бъдат съдени за националната
  катастрофа.

 3. Уточнител казва

  Червената сгань нищо старо не сте забравили ии нищо ново не сте научили… чугуновите кратуни ви пречат

 4. Уточнител казва

  Чугуновите червени кратуни ви пречат

 5. СВЕТЛА казва

  Кмета на район Връбница защо не беше осъден като го даваха и по телевизията за всичките му далавера Керванът си върви и народа го отнася.Този Кмет не е за затвора той е направо за бесилката.Такива мръсните оправдават държавата ни заедно с антуража им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.