Жега за Цеко Минев: Държавата напуска ПИБ, в която наля 200 млн. в акции, които струват наполовина

0 4 994

Жега зад близкия до старата власт банкер Цеко Минев. Министърът на икономиката Кирил Петков при зова по-рано днес държавата да напусне неговата Първа инвестиционна банка (ПИБ), в която миналата година правителството на Бойко Борисов наля 200 млн. лв. държавни пари за акции, които реално струват наполовина, научи Narod.bg.

Държавата трябва да излезе от собствеността си в ПИБ, тъй като самата й роля на държава не е да е част от търговските банки. Трябва да се излезе по такъв начин, че да не се губят пари, а до тогава е разумно да има човек в борда на ПИБ, каза Петков при прякото включване във фейсбук тази сутрин.

Ние сме десни хора, но не можем да оставим толкова много хора под линията на бедност. Това е справедливост, а балансираният бюджет може да стане през растеж. В линията за прозрачност на служебното правителство министърът на икономиката отговори на въпроса с пряко включване във фейсбук.

Петков не можел да повярва, че толкова много хора живеят под линията на бедност – 42%, затова напълно защити предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

На въпрос как са се отразили санкциите по Глобалния закон Магнитски на интереса на чуждестранните инвестиции, Кирил Петков заяви, че първите сигнали са по-скоро оптимистични, тъй като възприятието е по-скоро положително. Нагласата до този момент при добри икономически показатели е била по-скоро на страх, но ситуацията „Магнитски“ по-скоро може да се превърна в точката на преобръщане.

„Това може би е началото на края на модела, в който инвеститорите се страхуваха да влязат в България“, каза Кирил Петков.

Небостъргач в София тех парк като в Дубай

Реклама

За идеята на правителството на Борисов – 3 да построи небостъргач в София тех парк беше първият въпрос към Кирил Петков. Той не може да намери смислена причина този комплекс да бъде издигнат. „Държавата да се държи като богатите Дубай, които се чудят къде да си вложат парите“, недоумява Петков. Той повтори размерите на поръчката 190 млн. лева дадени по схемата инхаус: държавата предвидила 190 млн. инхаус за една фирма, ДКК е дала 100% аванс на „Монтажи“, а тя е платила 50% аванс на една фирма за проектиране, строеж и надзор.

Нещо като идеята за местенето на парламента – влагат се пари за ремонт без много смисъл и мисъл.

Има и друг въпрос по думите на Петков – какво се случва с останалите сгради, в които до този момент се помещават министерствата. Дали идеята не е била тези стари сгради да се продадат и така да има двойна печалба. Засега Кирил Петков няма отговор на този въпрос, но е категоричен, че трябва да се сложи край на този проект, да се върнат поне част от парите и да се престане да се дават парите на данъкоплатците за глупости.

ДКК

Кирил Петков и до този момент също не е разбрал защо ДКК трябва изобщо да съществува.

Единият проблем е държавният резерв, който не работи по оптимален начин и от него изтичат едни пари.

Не виждам причина да отваряме една нова компания, за да се решим проблема с Петролната компания и по-изгоден за държавата начин да се осигурява резерва от 15% складирани горива. Кирил Петков би закрил ДКК и направил ревизия на Държавния резерв. „Бих отворил обновяването на горивата към много повече компании, но не бих отварял, а напротив затворил тази втора компания.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.