Върна жеста на ВСС: Иван Гешев скри имената на магистратите и политиците с имоти и милиони зад граница

1 3 387

След спасяването на Иван Гешев като главен прокурор от ВСС, кадърът на МВР школата реши да върне жеста към Висшия съдебен съвет, като оповести списък с 38 магистрати, политици и участници във властта, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина, но без да посочва имена.

Очаквано, прокуратурата опроверга информацията за такъв списък с 38 лица. Тя обяви, че преди повече от две години тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са съставени две справки с информация, голяма част от която е определена от ДАНС като „непотвърдена“. В нея нямало данни за въпросните лица.

Реклама

Изявлението е и отговор на твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров не казва какво е станало с информацията от проверката на хората от властта във въпросния списък. В интервю за „ЕвроДикоф“ по Евроком Рашков обяви, че „по времето, когато прокуратурата е била ръководена от Сотир Цацаров, е разполагала с данни за 77-78 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях“. Става дума за магистрати – съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт.

Прокуратурата уточнява, че посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура.

Установено е, че по отношение на 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и недвижими имоти в чужбина.

1 Коментар
  1. Dredd казва

    Услуга за услуга. Така е конструрирана и функционира от години мутро-милиционерската система. Неслучайно е казано, че за кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Това е този октопод, съставен от недосегаема прокурор и прокурорски ВСС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.