Изританият от ДАНС Димитър Георгиев и шефът на „Бистришките тигри” на Баце трепали глигани край с. Полена, НК дава година затвор (ПОДРОБНОСТИ)

1 2 567

Районна прокуратура – Благоевград излезе с подробности по разследване за бракониерския лов, при който бяха забовени цяла тумба гербопитеци, начело с изритания шеф на ДАНС Димитър Георгиев, президента на футболния тим на Бойко Борисов „Бистришките тигри” – Сергей Ташков и действащ агент на българското ФБР.

Тримата са арестувани за незаконен улов на едър дивеч в района на село Полена, съобщиха от държавното обвинение.

Под наблюдението на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК.

Проверката на Narod.bg показа, че според Наказателния кодекс престъплението се наказва с до 1 година затвор:

Чл. 237. (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. – ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. – ДВ, бр. 86 от 1991 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7.

Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал за бракониерски улов на едър дивеч в района на с. Полена, община Симитли.

Реклама

Първоначалните действия по разследването са започнали от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Благоевград. Към момента се извършват активни действия по разследването.

Предстои да бъдат разпитани свидетели и назначени експертизи“, поясниха от Районна прокуратура – Благоевград.

Димитър Георгиев беше освободен като председател на ДАНС по предложение на служебното правителство с указ на президента Румен Радев през май. На негово място държавният глава назначи Пламен Тончев.

След рокадата Борисов и самият Георгиев обвиниха Радев, че причината за смените по върховете на службите за сигурност е разследването срещу група руски шпиони, обявено от прокуратурата през март.

Президентът пък им отговори задочно, че „когато ДАНС обслужва определени партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта“.

Десетина дни преди назначаването на Тончев служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се „самообезглавили“, като са си взели неплатен отпуск до септември, за да елиминират възможността да бъдат сменени.

Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов прекъснаха почивките си и се появиха в Министерския съвет, но служебният премиер Стефан Янев не ги прие. Впоследствие и двамата бяха сменени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.