ТОП медици обявиха война на далавераджиите и „здравни олигарси” Коце Ботокса и Асен Балтов

7 47 316

Топ лекари застанаха с имената си срещу далавераджиите от ГЕРБ Костадин Ангелов – Коце Ботокса и прогонения шеф на „Пирогов” Асен Балтов, предаде репортер на Narod.bg. Топ медиците са възмутени от наглостта им да атакуват служебния здравен министър Стойчо Кацаров само защото се опитва да осветли измамите им за милиони пред целия български народ.

Лекарите, сред които и бившият интимен партньор на Костадин Ангелов – лекарят на 2021-а Александър Оскар, написаха следното:

След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме отворено писмо до медиите, колегите и гражданите:

До Медиите в Република България До всички членове на БЛС До съгражданите ни Отворено писмо от български лекари, членове на Българския лекарски съюз

Относно:

Констатираното източване на Здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите, пише лабораторният лекар доктор Георги Тодоров във фейсбук.

Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това.

Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че ако ББР няма вложители физически лица, в болниците работим и се лекуваме всички ние.

През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”.

Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници.

Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш. Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги.

Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов. Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор.

През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии.

Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха.

При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата страна.

Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници.

На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече.

Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват. Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници.

Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари.

Реклама

Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и потискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора.

БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза. След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система.

Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси.

Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски.

Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка. 19.07.2021

д-р Георги Тодоров

д-р Стоян Алексов д-р Хелия Божилова

д-р Александър Оскар

д-р Иван Джупанов

д-р Николай Болтаджиев

д-р Филип Маринов

д-р Стоян Сопотенски

д-р Павлин Кемилев

д-р Атанас Темелков

д-р Веселин Илинов

д-р Атанас Атанасов

д-р Петър Грибнев д-р Васил Павлов

д-р Чавдар Еленков

PS: Много други колеги изразиха своята подкрепа и чрез желаещите медии може да добавим имената им, когато го заявят пред нас окончателно. Списъкът е дълъг.“

7 Коментара
 1. многознайко казва

  НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ВСИЧКИ БИВШИ/А И НАСТОЯЩИ/КРЯКАТ В ХОР,ЧЕ ИЗТОЧВАНЕ НА КАСАТА НЯМА?!ЕЙ ХОРА-ОСОБЕНО РЪКОВОДИТЕЛИ НА БОЛНИЦИ-ТОЧИ СЕ ЯКО ТА СЕ КЪСА И ВСИЧКИ ГО ПРАВИТЕ-ДО ЕДИН.НЯМА БОЛНИЦА КОАТО ДА НЕ ГО ПРАВИ-НЯМА.ЩЕ ПОСОЧА И ВОЕННА БОЛНИЦА-ПРАВЕНО Е ПРЕД ОЧИТЕ МИ-НА КОНВЕЙР СЕ ПОПЪЛВАТ И ПОДПИСВАТ ПЪТЕКИТЕ УЖ ОТ НЯКОЛКО „ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИСТИ“ САМО ОТ ЕДИН ЧОВЕККОЙТО ДАЖЕ НЕ Е И ЛЕКАР…..БЯХ НАПАВИЛ ДАЖЕ ЗАБЕЛЕЖКА,НО МИ КАЗАХА ДА НЕ ИЗДРЕБНЯВАМ.И ГО КАЗАХ КАТО ЮРИСТ,ЧЕ ТОВА Е ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКУМЕНТ С НЕВЕНО СЪДЪЖАНИЯ-ДЕМЕК ИЗМАМА С ЦЕЛ ОБЛАГА…..АКО НЯКОЙ ПРОВЕРИ ИСТИННОСТА НЕ НА ДИАГНОЗИТЕ,А САМО НА ПОЛОЖЕНИТЕ ПОДПИСИ….ОТИДЕ КОНЯ У РЕКАТА.
  И САМО ДА ВМЕТНА ПО КАЗУСА КАЦАРОВ:КОГАТО Е „ПОЛАГАЛ“ ПОДПИСА СИ,КОГАТО Е ХОСПИТАЛИЗИРВАН ТОЙ НЕ Е ЗНАЕЛ,ЧЕ ЩЕ СТАВА МИНИСТЪР ТА ДА НЕ СИ СЛОЖИ НЕГОВИЯ СИ ПОДПИС.ТОВА,ЧЕ МУ Е ЛЕСЕН ПОДПИСА НЕ ГО ПРРАВИ ИСТИНСКИ.ТА Д
  ОКТОРИ ОТ ПИРОГОВ-НЕКА НАПРАВЯТ ЕКСПЕРТИЗАТА И ДА КАЖАТ ПОДПИСА НЕГОВ ЛИ Е ИЛИ НЕ И ТОГАВА ДИГАЙТЕ ПАРА,НО АКО СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ НЕ Е НЕГОВ-ОНАЗИ ДЕТО ТВЪРДИ,ЧЕ Е ПОДПИСВАЛ ПРЕД НЕЯ СЛЕДВА ДА СИ ПОНЕСЕ ОРИСТТА В СЛИВЕНСКИЯ.

 2. Бай Ландо казва

  Цитирам:
  „Кака Милка архиварката, изпаднала в една тъжна плод-зеленчукова носталгия….. на 19.07.2021 в 10:25″
  Интересно, но абсолютно погрешно съждение на ТЪРГОВСКИЯ ДРУЖЕСТВЕНИК неуважаемия фелшер бАЛТОВ. Той пък за какъв се мисли, за доктор ли? Защото не доктор, а е един откровен, алчен и амбициозен ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВЕНИК! Нито Пирогов, нито което и да е друго ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО, (Т.Д. ), занимаващо се с медицински бизнес, са болници! Това са едни пронансирани и алчни, ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, чиято единствена цел е лично облагодетелствуване! Тези Т.Д., Сами пожелаха да се наричат така, преди около 20 години и затова и така ще ги наричаме. Болници в България вече от 20 години НЯМА, не съществуват ! Но в интерес на истината, все пак около 20% от всичките ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВЕНИЦИ в Т.Д. в Регион Клептомутростан, са и съвестни и добри специалисти. За които клетвата на Хипократ е свята! Пред които поклон! А другите , като споменатия фелшер и оня “щасТливфтия“ с посаденото тупе, са срам за Медицината!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. За затвор са казва

  И геят Коце Ангелов и Балтов са крадци. И двамата са от крадливото обкръжение на еднокнижника Борисов. Ще бъдат с повдигнати обвинения, но не от Гешев, а от следващия главен прокурор. Ще лежат в затвора и ще връщат откраднатите милиони, заедно с лихвите. Възмездие ще има и то съвсем скоро.

 4. Неда казва

  В даден момент всичко излиза наяве. Лошото е, че страда българският народ.

 5. Служител на НЗОК казва

  Всички точат Здравната каса – и лекари, и зъболекари, и фармацевти. Системата го позволява! Нещо повече – тя даже го инициира и подкрепя! С любезното съдействие на двете съсловни организации на лекарите и зъболекарите подписа Методика за доплащане в условия на пандемия, с която узакони милиони грешно дадени пари на лекари, за да не работят. Моля всеки от вас, който не се е облагодетелствал от Методиката и плюе по т. нар. крадци, да има доблестта да си напише името. В случая с „Пирогов“ тази Методика измива ръцете на д-р Балтов и всички други управители на болници, защото НЗОК със знанието и одобрението на Министерството на здравеопазването и на финансите е изплащала средства и не е упражнявала контрол, защото той същия е загубил смисъл. И е крайно време Министърът на здравеопазването да поиска сметка на ръководството на НЗОК, което продължава да е същото, каквото беше и при предишното правителство, на какво основание удължава действието на въпросната методика?

 6. petko kenanov казва

  Цялата здравна система работи в пълно БЕЗЗАКОНИЕ от години.Пациентите са ИГНОРИРАНИ от плащането !ТЕ са дискриминирани.! ПО ТЪРГОВСКИЯ а и по всички останали закони, този който плаща ТРЯБВА ДА верифицира/да узакони плащането/В БГто те изхвърлят само с епикриза, а документа с който се требват пари от НЗОК е пълна ТАЙНА. Никой не знае какви пари и за какво здравният ТЪРГОВЕЦ пуска като документ!!! Ужасното е, че подписваш информирано съгласие при приема в ЛЗ, след което губиш ГРАЖДАНСКИТЕ СИ ПРАВА. При спор между НЗОК и ЛЗ винаги печели ЛЗ, защото имаизрядни документимакар и ФАЛШИВИ.Пациента никой не го вика да удостовери каквото и да било в съда ! ЖИВ или УМРЯЛ той НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!

 7. petko kenanov казва

  Цялата здравна система работи в пълно БЕЗЗАКОНИЕ от години.Пациентите са ИГНОРИРАНИ от плащането !ТЕ са дискриминирани.! ПО ТЪРГОВСКИЯ а и по всички останали закони, този който плаща ТРЯБВА ДА верифицира/да узакони плащането/В БГто те изхвърлят само с епикриза, а документа с който се требват пари от НЗОК е пълна ТАЙНА. Никой не знае какви пари и за какво здравният ТЪРГОВЕЦ пуска като документ!!! Ужасното е, че подписваш информирано съгласие при приема в ЛЗ, след което губиш ГРАЖДАНСКИТЕ СИ ПРАВА. При спор между НЗОК и ЛЗ винаги печели ЛЗ, защото има изрядни документимакар и ФАЛШИВИ.Пациента никой не го вика да удостовери каквото и да било в съда ! ЖИВ или УМРЯЛ той НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.