„Шоуто на Бойко Борисов“ – следизборните лакърдии на Мутрата

1 7 529

Бойко Борисов очевидно много завижда на Слави Трифонов, особено след като отнесе як бой на 11 юли. Сега, за да върне малко самочувствието си на най-красив, умен, обичан и неоценим, Баце си спретна собствено шоу, което натриса на отвратените зрители следизборните лакърдии на изритания премиер, проучи Narod.bg.

„Абе, то е лесно да се води шоу. Говориш глупости, хората ти пляскат“.

Репликата е на лидера на ГЕРБ и е от третата пресконференция, която даде в рамките на следизборната седмица. Тази последна засега медийна изява завърши с шеговита покана към двамата му заместници в партията – Томислав Дончев и Даниел Митов, и няколко партийци, които го аплодираха бурно от първия ред: „Елате да ви раздам хонорара за пляскането“, цитира „Дневник“ дивотиите на Мутрата.

Доскорошният премиер, който в последната година рядко даваше брифинги и не обявяваше програмата си предварително, избягвайки присъствието на медии на събитията му, излезе пред камерите три пъти в три поредни дни след предсрочните избори на 11 юли.

Изявите му донесоха поредица от разнопосочни послания по ключовите политически въпроси след изборите.

В първата – малко след обявяването на проектокабинета на „Има такъв народ“, Борисов обяви, че целта е да не се излъчи правителство. На конкретните въпроси как ще гласува ГЕРБ в пленарната зала обаче отговаряше само: „Нека да опре до натискането на копчето“. Три дни по-късно вече декларира категорично, че групата на ГЕРБ ще присъства в Народното събрание, за да не сваля нужния брой гласове за одобрение, и ще гласува „против“.

Въпросът дали възнамерява да предложи свой кабинет, ако управленският мандат стигне до ГЕРБ, която е втора по численост парламентарна група, също мина през няколко завоя. Първоначалното „Категорично не“. Премина в „Ами може, ей го Дани Митов“ след напомнянето, че след редовните избори през април тъкмо той наричаше „безотговорно поведение“ отказа на „Има такъв народ“ да направи опит за управленски екип след като номинацията на министри от името на ГЕРБ начело с Митов се провали.

Последната заявка отново е за връщане на мандата без предложения за Министерския съвет. Борисов първо умоляваше опонентите си да съставят кабинет, след което обясни, че не могат да разчитат на помощ от партията му, декларираше готовност за преговори, но с обяснението, че не гледа сериозно на това.

Изявите му очевидно бяха в резултат на предварително подготвен сценарий и включваха поредица от шоуелементи.

Ден първи: Къде ми е аутокюто?

С въпроса „Къде ми е аутокюто?“ Бойко Борисов влезе в залата за пресконференции в партийната централа на ГЕРБ в понеделник е (12 юли). Намекът беше състоялата се шест часа по-рано изява на лидера на „Има такъв народ“ и тв водещ Слави Трифонов, който в ефира на телевизията си бе обявил проектокабинета си.

„Демокрацията замина, има един ботуш, който ни стои над главите“, обобщи Борисов, след като обвини служебното правителство и Централната избирателна комисия в манипулации на вота и на резултатите.

Макар на няколко пъти да повтори „ГЕРБ е управлявал достатъчно, нас ни е време за опозиция“, даде да се разбере, че управлението е тежка задача, с която единствено той и партията му могат да се справят и прогнозира провал всички потенциални нови управляващи.

Реклама

Най-често конкретните реплики бяха към партията на Трифонов: „Планът не е да управляват, планът е друг – Бойко Рашков да върлува и да тормози хората, докато изчегъртат каквото могат“ (от реплика на Трифонов преди изборите, че ГЕРБ трябва да бъдат изчегъртани от управлението) и „Държава със сценаристи не се управлява“. Той не пропусна да иронизира предложението за изпращане на българин и северномакедонец в Космоса със забележката: „Ей така започват „Междузвездни войни“.

„Кое е най-голямото зло за България – Бойко Рашков или Слави Трифонов? Ей тука вече мога да изпадна в тежък размисъл“, каза Борисов, разясни как 12 години е бил по медиите и ги посъветва да отидат пред „къщата на мандатоносителя“. После каза, че няма да иска касиране на изборите, за да не им е кеф, но „ще ви събирам всеки ден, за да ви показвам кво са правили“.

Ден втори: Понеже те чух, че питаш къде е Рашков

Във вторник сутрин Борисов внезапно влезе в залата за пресконференции в партийната централа, докато Тома Биков говореше пред медиите, отново обвиняваше правителството и лично вътрешния министър Бойко Рашков в манипулации на изборите и искаше оставката на Централната избирателна комисия. „Понеже те чух, че питаш къде е Бойко Рашков“, беше репликата, с която прекъсна брифинга, за да съобщи, че е бил призован на разпит.

Борисов изрично подчерта, че не смятал да се показва толкова скоро пред камерите („Все пак не водя шоу“), но току-що получил призовката и решил да го съобщи. Последва повторение на лансираната в изборния ден теза, че целта е да бъде тормозен и може да не излезе жив от този разпит, напоително обяснение, че не се страхува от Бойко Рашков и заканата: „Аз не се плаша, бе, Рашков, ела ме разпитай ти обаче!“.

„Не е страшно, не са страшни, след няколко месеца народът ще ги е бие с камъни, защото са подли и корумпирани и подменящи вота. Народът каза: „Не искаме ГЕРБ да се изчегърта, не искаме и ГЕРБ да управлява“. Съберете се и направете правителство“, заяви Борисов. След което последва заключение: „Аз съм практичен човек, изградил съм си доверието на народа, защото първо мислех за него“.

Същия следобед Борисов публикува във „Фейсбук“ снимка от рождения ден на внука си. На нея позира сред децата на тържеството, облечен с тениска с надпис „Харвард“, очевиден намек за популярните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, които са завършили престижния университет.

Ден трети: Пляскайте!

Третият пореден брифинг започна с нареждане към насядалите на първи ред в залата за пресконференции партийни функционери: „Пляскайте, шоу [e]!“. След стихването на аплодисментите започна детайлно четене на цитати на от политическите му опоненти за позициите им, отношенията между основните партии и възможностите за преговори. Завърши с автоцитати и позоваване на стихове на Христо Ботев.

Борисов чете близо 10 минути от бял лист (защото нямало аутокю като Слави Трифонов) цитати на Христо Иванов, Мая Манолова и Корнелия Нинова, които през април казали, че Трифонов трябва да прави правителство, а сега – критикували липсата на диалог и предложения кабинет. Накрая цитира и себе си – бил последователен, че планът бил „да продължи Бойкорашковщината, за да продължи едноличната диктатура на Румен Радев“.

В продължилата близо час медийна изява Борисов размахваше колаж с лицата на лидерите на т.нар. „партии на протеста“. Оригиналът на снимката незабавно беше разпознат в социалните мрежи и предизвика вълна от коментари, тъй като на кадъра са загиналите членове на космическата совалка „Колумбия“ през 2003 г.

Въпреки обидите към „партиите на протеста“, в отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ не изключи възможността да им даде подкрепа за правителство. Направи обаче уточнението: „Ако тримата имат 111 депутати, да дойдат да кажат, ще им дам 10, ама те няма да дойдат. Аз си говоря така – шоу, пет за шест“.

Тридневният си маратон пред камерите Борисов завърши с обобщението: „Абе, то е лесно да се води шоу. Говориш глупости, хората ти пляскат“. Четвъртък – денят на разпита в полицията, беше оставен за медийна изява на подкрепящите го, които го съпроводиха с окуражителни викове до вратата и го посрещнаха с шумна радост, когато излезе „жив и здрав“ оттам.

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    „Много е лесно да се води шоу “ каза тиквата, диктатор, шизофреник и нарцис.
    То, ако беше толкова лесно всички щеше да водим шоу, простак!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.