Прокуратурата дреме за пребития от мутри на ГЕРБ кмет

0 740

Прокуратурата появява странна инертност по скандалния случай със зверски пребития от мутри на ГЕРБ кмет на с. Белгун, разкри Narod.bg.

Разследването за побоя над кмета на добричкото село Благомир Станев продължава и вече повече от 3 месеца няма привлечени към наказателна отговорност. Това съобщи за „Сега“ говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Милена Любенова.

Станев потвърди, че въпреки изминалото време все още няма развитие по случая. Доколкото е запознат са извършени експертизи. Той каза още, че не е получавал заплахи преди изборите за 46-то Народно събрание на 11 юли. Справка в протокола на секционната избирателна комисия в Белгун показа, че в селото са гласували 39 души за ГЕРБ, 25 за БСП, „Има такъв народ“ получава 11 гласа, а ДПС едва 6.

Реклама

Физическото насилие спрямо Станев бе упражнено във вечерта на предишните избори за нов парламент на 4 април. В своята жалба до прокуратурата кметът на селото разказва, че на 5 април в 3:30 ч. сутринта се почукало на входната врата на жилището му в с. Белгун. Двама души му казали, че кметицата на Каварна го чака в офиса на ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на каварненския Общински съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев.

„Посрещна ме с думите: „Ела тук, сине майчин, ти за ДПС ли работиш?“ Започна да ме рита и да ме бие с юмруци, изкара автоматичен нож от джоба си и започна да ми реже екипа“, казва кметът на с. Белгун по адрес на Събев. По негови думи останалите присъстващи са наблюдавали, а председателят на ОбС Стоянов е снимал с телефона си. Станев не се съпротивлявал, тъй като в града се говорело, че Илиян Събев има минало, свързано с бивши групировки. После го накарали да подпише отказ от членството си в ГЕРБ.

Пред „Сега“ Йордан Стоянов категорично отрече да е присъствал на такава случка. Според него това е провокация, защото до 4 април ГЕРБ не са печелили избори в Каварна. Той не отрече, че се познава с бизнесмена Илиян Събев, който „работи в туристическия бранш“ и отхвърли възможността същият да е участвал в побоя. 

Случаят предизвика реакция от страна на част от членовете на Общинския съвет в Каварна, които поискаха отстраняването от поста председател на Стоянов. След тайно гласуване обаче той успя да запази позицията си. Все пак общинарите приеха декларация в подкрепа на бития Благомир Станев. „Всеки български гражданин има право на свободно волеизявление, на лична доброволна преценка и решение за кого да даде своя глас по време на избори, без това да застрашава неговата личност“, се казва в декларацията. С нея се възразява срещу „омразата, гаврата с човешкото достойнство, насилието и нетърпимостта сред хората и сурово се осъжда нападението срещу избрания кмет на с. Белгун“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.