Хаджи Тошко Йорданов: Ще предложим нов кабинет, ако Мая и Христо Иванов не го харесат, отиваме на избори

0 2 359

„Искам да съм ясен – тъй като поехме отговорност за съставяне на кабинет, ние ще представим новия ни проект за правителство, което, ако бъде подкрепено, ще влезе в длъжност. Ако кабинетът ни не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори, т.е., тук отговорността остава у колегите от ДБ и ИСМВ.

Това обясни хаджи Тошко Йорданов на първата пресконференция на „Има такъв народ“ след вота на 11 юли, на която обаче имена на бъдещия премиер и министри не бяха оповестени.

Сценаристът и партиен шеф обясни, че когато в сряда президентът Румен Радев свика политическите сили, е логично да има разговори с останалите субекти.

Чудя се защо ДБ ни мразят толкова, те ни виждат като по-голям враг от ГЕРБ, заяви Тошко Йорданов на брифинг на ИТН в БТА. Зам.-шефът на партията на Слави Трифонов заяви, че ако техният кабинет, който ще бъде представен в парламента в сряда, не бъде гласуван, отговорност за това трябва да поемат „Демократична България“ и ИСМВ на Мая Манолова.

Реклама

Общоприетата практика не значи, че законът го изисква – не е задължилно лидерът на спечелилата партия да е премиер, каза Тошко Йорданов. Според него от 90-те г. това било практика, а така основна институция се превръщал Министерски съвет. Той обясни и, че именно затова Бойко Борисов „юркал своите депутати“ в парламента да приемат или отхвърлят закони. Трифонов пък носел отговорността си.

Крайно време е в България да се сложи край на лидерщината, на човека спасител, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов демонстрира и това, че не трябва да се фокусираме в някоя лидерска фигура. Не сме държава в Южна Америка или някъде в Африка, настоя пък Филип Станев.

Г-н Трифонов е на работа в момента. Работи в телевизия 7/8, каза Йорданов на въпрос къде е той и защо през 2013г. е обещал да не влиза в политиката. Иначе това обещание било  3 г. преди референдума, а без политическа партия нямало как да свършат работата по него. „Ако имаше как да го направим без партия, щяхме да го направим“, каза Йорданов. Той обеща и в най-скоро време да обявят какви ще са промените в кабинета.

Логично е да има разговори с останалите в парламента, доколкото разбрах президента ни свиква още в сряда, но ние тъй като поемаме отговорността за кабинета, ние отново ще представим нашия вариант, който ако бъде подкрепен, ще влезе, ако не – отиваме на трети избори. Тук отговорността е на другите партии, каза Йорданов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.