Фандъкова е сляпа и глуха: Скандална фирма лапна договор за 120 бона без конкурс

0 978

Докато кметицата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова се прави на сляпа и глуха, една от най-скандалните общински фирми в София – бившата „Чистота Искър“, която вече се казва „Софекострой“, получава от Столична община пореден договор без конкурс, разкри Narod.bg.

На дружеството се възлага да укрепи мост и да ремонтира асфалтовата настилка в част от Южния парк, за което ще получи 100 000 лв. без ДДС. Изборът на „Софекострой“ е направен без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка в Официалния вестник на ЕС, пише в документите към процедурата.

Преди дни на „Софекострой“ бе поверена месечната поддръжка и експлоатация на 11 фонтана и 5 каскади на територията на Столична община срещу 36 500 лв. без ДДС. Бившата „Чистота Искър“ бе натоварена и с друга задача – да демонтира и извозва стари печки и котли, работещи на дърва и въглища, до посочена от Столична община площадка. За това ще й бъдат платени още 7500 лв. без ДДС, пише „Сега“.

През зимата на 2021 г. „Чистота Искър“ ЕАД бе преименувана  на „Софекострой“ и с гласовете на управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ общинският съвет прие 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството.

В предмета на неговата дейност към „почистване, отстраняване на отпадъци и отпадъчни води, събиране и извозване на други отпадъци, зимно и лятно улично почистване“ и т.н. бяха дописани „строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура“.

Както „Сега“ писа, промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 и 2021 г. – „Чистота Искър“ да взема без конкурс поръчки на София не само в сферата на почистването, но и в други области, включително в строителството.

Реклама

През м.г. от „Московска“ 33 й възложиха договорите за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. „Тодорини кукли“ в район „Подуяне“, ремонта на градинки, алеи и т.н. През 2020 г. „Чистота Искър“ бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във „Връбница“.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали „Софекострой“ извършва със собствен ресурс поръчките, които получава без никакво състезание с други фирми, или превъзлага дейностите на подизпълнители.

През 2018 г. например стана ясно, че „Чистота Искър“ е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“), за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс“ АД.

Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради направените разкрития за начина, по който „Чистота Искър“ се управлява, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. И досега обаче няма информация проверката на прокуратурата да е довела до някакви последствия.

В същото време през януари т.г. сегашният директор на „Софекострой“ и бивш кмет на район „Изгрев“ Цветомир Жеков лаконично призна, че фирмата продължава да ползва подизпълнители, което се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация.

По тази причина той поиска, а управляващите гласуваха, „Софекострой“ да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини. Въпреки че бизнес планът на дружеството бе в обем от около 50 стр., от него така и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност ще бъдат използвани новите машини.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.