Защо Кирил Петков и Асен Василев отрязаха мераците на Слави?

0 3 545

Информацията за поканата към Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да станат част от проектокабинета на „Има такъв народ“ не е била изнесена коректно, заяви на брифинг днес номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Николай Василев, чиято кандидатура вчера бе изненадващо оттеглена, предаде репортер на Narod.bg.

„Ще изкажа лично мнение. Когато има разговори между хора, които канят други за министри, не ми се видя много красиво, че част от тази информация би трябвало селективно да бъде изваждана пред медиите, но тъй като и те го направиха, не виждам сега защо и аз да не направя същото“, каза Николай Василев.

„Първо бих искал да кажа добри думи за тримата министри, които бяха поканени – двама от тях за министри, а единият – за вицепремиер. Тази информация не излезе. Всъщност основната позиция, която имахме предвид за единия от министрите, беше за вицепремиер по европейските средства, което е доста значима позиция“, обяви икономистът. Попитан за кого става дума, той отговори: „За министъра на финансите“ (бел.ред. – Асен Василев).

„Нали разбирате, че ако човек, ръководството на партията или кандидат-премиерът не харесват някого, няма да ги канят за министри. Т.е. аз смятам, че те са положителни герои и можехме да работим отлично в следващ екип. С тях имаме много общи неща.

Освен, да кажем, биографии, също споделяме вижданията, че на България са нужни повече чужди инвестиции, че трябва да има добра връзка между икономиката, иновациите, образованието и че трябва да се изнесе цялата необходима информация за всички бивши злоупотреби и те да бъдат пресечени за в бъдеще. Това са нашите прилики“, каза Василев.

Реклама

След това той отвори и страницата, която е решила резултата от разговорите – тази с различията. „Вие ме познавате като един от най-острите поддръжници на членството ни в Еврозоната някъде откъм 2005 г. Не може да се каже същото за други министри“, каза Василев по адрес на първото водещо разминаване.

„Второ – вие ме познавате като един от хората, който е посветил част от живота си за намаляване на данъците. Вие кога разбрахте, че служебното правителство се е ангажирало да вдигне данък печалба на 15%? На вас ли го казаха, или всички го прочетоха в световните медии? Ако световните медии не бяха споменали България, а само Уганда, ние кога щяхме да разберем, че България има такава позиция? Това отново влиза в графата за мен, че не е работа на което и да било служебно правителство да променя на 180 градуса данъчна политика, която преобладава в страната от 14 години“, категоричен бе Николай Василев.

Василев бил и против актуализацията на бюджета. „Да, привърженик съм на балансираните бюджети, както ме познавате от 1998 година. Тази година с нищо не е особена. За мен особена година не означава, че сме сложили маски, а война, тежко природно бедствие, голям проблем с икономическа рецесия.

Тази година нямаше никаква нужда да залагаме 5-милиарден дефицит и от тук нататък да нагнетяваме желание за 7-8-милиарден. За мен няма никаква нужда от това. Тук въпросът за мен е фундаментален и не може да има голяма дискусия“.

Накрая Николай Василев посочи и четвърта причина, която създава непреодолими различия: „За мен двете министерства – на икономиката, където съм имал честта да работя, и на финансите, трябва да имат като един от най-важните си приоритети финансовият сектор – развитието на капиталовите пазари. Това и в двете министерства не съществува като тема и политика от 2005 година“.

По време на брифинга по-късно зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов също сподели вижданията си по въпроса: „Те се държат по доста детски начин – ако някой откаже, други не отиват. Тъй като Асен Василев се отказа, другите двама казаха, че отиват с тях. Това е тяхно право, но това е истината“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.