Борисов, Гешев и „Барселонагейт“ – тайните завери и прокурорският чадър

3 4 709

С мълчанието си за прословутата къща в Барселона българската прокуратура сама се вкара в любовен триъгълник, подобен на филма на Уди Алън „Вики, Кристина, Барселона“. В ролята на властния художник влезе бившия премиер Бойко Борисов,за когото Иван Гешев вече втора година като главен прокурор, а преди това и като заместник главен прокурор, не смее да каже и дума.

 Това мълчание не може да продължава много дълго,  ако политическата конюнктура в София се промени по неудобен за Борисов и Гешев начин.  Тогава къщата в Барселона  може да се използва не само за превръщането на падналия от власт Борисов в обвиняем, но и като аргумент за искане за оставката на Гешев – ако над разследването се отвори чадър.

 Досега беше много удобно и за Борисов, и за Гешев с този казус да се занимава прокуратурата в Испания. Това разтоварваше Гешев от отговорността да води проактивно разследване, а Борисов можеше да бъде почти сигурен, че Испания няма да предприеме твърди действия срещу голям политически лидер на партньорска държава. Испанските власти обаче върнаха паса и сега топката отново е в полето на Гешев.  Ако някой е очаквал, че испанската прокуратура ще стигне до дъното на „Барселона Гейт“ вместо хората на Иван Гешев и ще поднесе на тепсия отговора замесен ли е Борисов в пране на пари,  жестоко се е излъгал.

 Разследването, в което протича и името на вече бившия премиер и лидер на ГЕРБ, е прехвърлено в България, защото българските магистрати са уверили испанските си колеги, че също разследват казуса и даже са по-напреднали в процеса.  Има логика. Само че при нормално функционираща прокуратура, която не е политически обвързана и чиято цел е да разкрие престъпление, а не да удари или или изпере някого.  Българската прокуратура не е такава – главният прокурор е абсолютно безконтролен, разполага с неограничена власт и досега не е показал, че може да проведе обективно разследване, особено срещу хора с власт.

 Новината за прехвърлянето на делото „Барселона Гейтс“ се разбра по странен начин. В навечерието на предсрочните парламентарни избори един от замесените в аферата – бизнесменът Йордан Христов обяви в платена публикация  на БТА, че разполага с документ от Испанската прокуратура, че разследването е прекратено. Странно защо обаче той не показа документа, което не попречи на куп медии да разпространят безкритично твърденията му. Яснота внесе евродепутатът Елена Йончева, която преди години също сигнализира българската прокуратура за „Барселона Гейт“.  Тя поиска информация от главния прокурор за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания. Алехандро Кановас й отговори, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и факти, тъй като българското разследване е по-напреднал от Испанското българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от Испанската да продължи разследването, обяснява Кановас.

От писмото, показано от Йончева, става ясно, че българската прокуратура е изпратила поисканата от Испания информация на 12 март 2021 година, не се уточнява каква е тя. На 31 май 2021 година испанците прехвърлят цялото разследване на българските си колеги. Месец  и половина по-късно обаче българската прокуратура не дава никаква информация по случая.

 5906 /2019 –  това е номерът, с който във Върховната касационна прокуратура се крие разследването „Барселона Гейт“. Той  поне е цитиран от прокурор Кановас.

Любопитното е, че точно преди хората на Иван Гешев да пратят в Испания материалите, с които да убедят колегите си колко са напреднали в разследването, българската прокуратура официално твърдеше, че делото „Барселона гейт“ на практика е на трупчета.

Реклама

В официалните си отговори до евродепутатите през февруари тази година Гешев обяви, че няма нова информация по случая. Няколко месеца по-рано през септември 2020 година Гешев обясни на европарламента,  че след сигнал от БОЕЦ специализираната прокуратура е започнала преписка по публикацията във вестник „El periodico“ от февруари 2020 година.  Тогава изданието писа, че испанските власти разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари през 2013 година в Испания са влезли 5 милиона евро през две регистрирани в Барселона фирми.  Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Става дума за луксозно имение в каталунския град, в което живееше Йовчева с дъщеря си Ема.  Въпреки че за неин собственик се афишира бизнесменът Александър Чаушев, къщата е апортирана във фирма на младата жена и нейния баща Георги Йовчев. Веднага след избухването на скандала имотът бе освободен и обявен за продажба.

 Според българската прокуратура, след като е била сезирана от БОЕЦ, тя е снела обяснение, включително от Борисов и е възложила е данъчни ревизии и проверки на граждани и фирми. Също е потърсила съдействие от Великобритания и от Испания. Тогава  версията на българските власти бе, че не могат да приключат разследването, докато испанците не им пратят информация.  Има още един интересен детайл – от документите излиза, че българската прокуратура ежегодно започва да работи по „Барселона Гейт“.

В писмо на прокурор Киновас до Йончева е цитирана една преписка от 2019 година. В края на февруари 2020 година държавното обвинение обяви, че се е самосезирало по публикацията във вестник „El periodico“.  Вероятно точно за тази преписка от 2020 година обяснява Гешев и в отговорите си до Европейския парламент. Йончева разкри, че Йовчева има и фирма, която няма дейност, но има впечатляващи приходи, идващи от хора от близкото обкръжение на Бойко Борисов. През  май 2019 година Йончева обяви ,че 1,7 милиона са постъпили по сметката на фирмата – управител на дружеството е манекенката, а в последствие и нейният баща.

 Йончева твърди, че проследяването на парите води до трима души – Иван Саздов, управител на „Тенис клуб Банкя“ ЕООД и председател на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 година, неговияс Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на фирма „Ипон“ и Йордан Христов, управител на „Спортни имоти – Приморско“. Междувременно Йовчева се омъжи за Йордан Христов. Бившата мис България Ивайла Бакалова разказа как й  е помогнала да се установи в Дубай, защото това е семейството на премиера, макар и той да не го признава.

Затвореният бутик и  фирмата „Ema S.L“ пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показва разследване на BIRD. Магазинът е  станал собственост на Росица Велкова, бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя от своя страна го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ,  изкарал е и два мандата като депутат.  Като млад политик той ръководи либералната Младежка асамблея заедно с Делян Пеевски.

 Прокуратура обаче едва ли ще разнищи всички тези връзки безпристрастно и обективно. За да бъде накарана прокуратурата да види поне част от мрежата и актьорите в този скандал, Гешев трябва да бъде допингиран политически. Съдебната система в България работи само така.

Автор:  Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

3 Коментара
  1. върбан - арматуриста казва

    бацоооо, абе да та питам една работа ,виж ся надиплил съм едни 300 кинта ,и съм решил да и пусна оферта на момата ,че била в Гърция и ще ми е тънкажно с транспорта , мисля ,че съм щедър ,ко ша кажеш

  2. БИВШОТО ПЕДИ Б. ВЕЛЧЕФФ казва

    ДАЧКОВА, ЩО СИ ТОЛКУ ПРОТИВНА МА? И земай по един душ поне на две години, да не смърдиш на умрели лебеди от километри…

  3. Кака Милка казва

    Предишните два коментара, ако се съди по аристократичния им стил и богатия мутропитешки речник, са на гсамия госин Тулуп Бурсукофф!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.