Ревизоро хвърли бомба: България ще бъде глобена с 2 млрд. лв. заради фирми на ГЕРБ, ДПС и БСП, източили оперативна програма „Околна среда“

0 3 497

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС).

Бомбата хвърли пред bTV бившият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро по случай проверката за злоупотреби по програмата, ръководена от Лаура Кьовеши.

Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ресора след отстраняването на Нено Димов.

Той уточни, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС.

По думите му група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност по ОП „Околна среда“.

„Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях.

Реклама

Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров.

Бившият екоминистър посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв.

„Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата, всички участващи служители, кметове, съпартийци и да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата.

По думите му Кьовеши ще разследва именно тази схема. Димитров упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

„Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, коментира бившият екоминистър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.