Каква е играта на Слави, Бойко и Доган? Очертава се кабинет, подобие на „Орешарски“

0 1 936

Каква игра играят Слави Трифонов, Бойко Борисов и Ахмед Доган, че избирателите на едните са шокирани, а на „Има такъв народ“ – разочаровани от предложените лица за бъдещо правителство, пита Narod.bg?

Въпреки многобройните въпроси в понеделник лидерът на ГЕРБ избегна директен отговор дали парламентарната му група ще подкрепи проектокабинета. Той обвини Трифонов, че очевидно не иска да поеме отговорност за управлението, а да си измие ръцете с предлаганите министри, пише „Дневник“.

Водачът на хунтата обяви, че е готов да бъде опозиция, но пък потвърди, че е склонен и да разговаря с „Има такъв народ“, ако бъде поканен. На неколкократните въпроси как ще гласува ГЕРБ отговори: „нека да опре до натискането на копчето“.

Шестият участник в бъдещия парламент – ДПС, запазва пълно мълчание за проектокабинета, макар сред номинациите да има кадри от коалиционните правителствата между 2001 и 2009 г., в които движението участваше. От партийния пресцентър днес казаха за „Дневник“, че засега няма да коментират предложението на Слави Трифонов.

В изборната нощ лидерът на партията Мустафа Карадайъ постави две условия, за да даде подкрепа на следващите управляващи: „възстановяване на нормалността в политиката“ и програма за ускорено развитие на страната на база приоритетите на Евросъюза. От движението изразиха резерви към служебния кабинет, защото вместо да разгражда модела на ГЕРБ, прилагало формулата „Стани да седна“.

От колко подкрепа се нуждае „Има такъв народ“

Реклама

Окончателните резултати от вота се очаква да бъдат обявени днес, 14 юли, от Централната избирателна комисия (ЦИК), но при 99.95% от обработените протоколи „Има такъв народ“ печели първото място и трябва да получи мандат от президента за съставяне на правителство. А основният въпрос е дали формацията може да осигури необходимото мнозинство за одобряването му от Народното събрание.

За целта е необходимо депутатите да приемат отделни решения за избор на министър-председател и за структура и състав на правителството. При пълен състав на парламента в момента на гласуване, за прокарването на кабинет ще са нужни 121 гласа. Според изчисленията на базата на обявените от ЦИК гласове, числеността на парламентарните групи се очертава да е следната:

Ако се приеме, че ГЕРБ, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ биха гласували „против“, то в подкрепа на правителството могат да се съберат най-много 94 гласа – на „Има такъв Народ“ и на ДПС, която не е дала никакъв знак как ще действа. Те ще са крайно недостатъчни за одобрение на кабинет.

Тази хипотеза обаче не е нито задължителна, нито единствена възможна. За избор на правителство Конституцията не изисква мнозинство от всички депутати, а само от присъстващите в залата. Единственото незаобиколимо условие е за участие в заседанието да се регистрират 121 народни представители. След откриването на заседанието вече се гледа мнозинството от тях, така че хипотетично правителството може да бъде избрано с 61 гласа. На базата на обявените от ЦИК гласове „Има такъв народ“ ще има 65 народни представители.

По подобна схема беше избран през 2013 г. кабинетът „Орешарски“, за който не достигаше мнозинство. ГЕРБ отказа да се регистрира в опит да провали кворума на заседанието, на което трябваше да се гласува правителството. Групата на „Атака“ също остана извън пленарната зала. Лидерът ѝ Волен Сидеров обаче се регистрира като даде на БСП и ДПС нужният глас за кворум, след което правителството беше одобрено със 119 гласа.

В днешната ситуация е достатъчно ГЕРБ отново да откаже да се регистрира за заседанието, на което се гласува проектокабинет, и тогава в залата ще има максимум 177 народни представители, а за да „мине“ решението ще са нужни 89 гласа. В такъв случай 94-те гласа на „Има такъв народ“ и ДПС биха били повече от достатъчни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.