Ето по колко милиона ще лапат партиите на година – ГЕРБ гушва над 5 000 000 лева (ГРАФИКА)

0 1 364

Държавната субсидия е за партиите, които влизат в парламента – „Има такъв народ“, ГЕРБ – СДС, БСП, „Демократична България“, ДПС, „Изправи се! Мутри, вън!“, както и за партиите, които остават извън Народното събрание, но са достигнали прага от 1% от действителните бюлетини. Така държавна Над 20 млн. лв. годишно (20 578 488 лв.) ще получават партиите, получили поне 1% от действителните гласове на изборите на 11 юли, сочи справка на „Дневник“ след публикуването на окончателните резултати.

субсидия от 8 лв. на глас ще получават и „Българско лято“ на бизнесмена с 18 обвинения, живеещ в Дубай, Васил Божков, както и партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“.

Формацията „Българските патриоти“ (състояща се от ВМРО, НФСБ и „Воля“) е получила 3.14% от гласовете, но няма да получава държавна субсидия, защото се явява като коалиция. „Републиканци за България“, партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, която според резултатите от изборите на 4 април покриваше изискванията за субсидия, но настоящият ѝ резултат е 0.31% и затова държавното финансиране не следва да продължава. В закона за политическите партии е записано, че сумата за всяка партия се получава на четири части: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември.

Реклама

Ето и годишната субсидия за партиите, която следва да получават според получените гласове:

Тези сметки може обаче да се променят, ако се осъществи заявката на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов партията му отново да внесе поправки, с които държавната субсидия да се намали до 1 лв. на глас. Да бъде намалена държавната субсидия от 1 лев на глас бе предложено от „Има такъв народ“ в предишния парламент, но проектозаконът бе отхвърлен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.