ГЕРБ в Пловдив се разцепи, общинарите на Бойко – в джоба на Георги Гергов

2 7 425

Групата на ГЕРБ в Пловдив се разцепи в търсене на финансова изгода, докато самите общинари на Бойко Борисов се оказаха притежание на най-богатия социалист под тепетата – Георги Гергов, наречен от медиите Свинаря на Гоце, разкри Narod.bg.

Гербаджиите поискаха оттегляне на точката за заема от дневния ред на днешното заседание на ОбС, защото част от проекти не кореспондират с предложенията, получени по време на общественото обсъждане. Освен това има разминаване в обхвата и стойността на обектите от предварително коментираните. Ако точката не бъде отложена, гербопитеците ще гласуват против взимането на заем.

Това е политическото решение на ГЕРБ в Пловдив, което изправя кмета Здравко Димитров пред сериозно изпитание на гласуването. Затова той прави опити за преодолее зависимостта си от групата на ГЕРБ с формиране на ново мнозинство. Димитров ще разчита на левите земеделци на адв. Георги Колев, на групата на Георги Титюков  „Кауза Пловдив“, както и на ВМРО, където вече е Владимир Кисьов. Към съгласните със заема ще се присъединят Георги Величков от „Ние, гражданите“ и Стефан Аксиев от „Воля“.

Реклама

Така изходът от тази битка остава в ръцете на Дани Каназирева, която разполага с четири гласа в Общинския съвет чрез „Съюз за Пловдив“, както и в ръцете на БСП – със седем съветници.

Каназирева е депутат от ГЕРБ и това прави крайно любопитна позицията на нейните хора в ОбС за гласуването. Тя или трябва да подкрепи местната власт, в която има участие с директор в ОП „Градини и паркове“, или да прояви солидарност с групата на ГЕРБ. Прогнозата изглежда лесна, тъй като пари от заема са предвидени и за „Градини и паркове“. Но подобен ход на Каназирева – противопоставяне с местната структура на ГЕРБ, ще я дискредитира в парламентарната група на партията. А и всичко изговорено от нея в предизборната кампания за успешното управление на ГЕРБ, ще затвърди усещането, че е преследвала лични интереси пред приоритетите на ГЕРБ в Пловдив.

Още по-интересно ще е поведението на групата на БСП. Тя по принцип е против теглене на заем, но седемте съветници са хора на Георги Гергов и той ще реши къде да отидат гласовете им. Гласуването на червените съветници може да мине под сянката на възможен скандал, свързан със заменка на огромен терен на Рогошко шосе срещу терена зад SPS, която иска да осъществи Гергов, и която трябва да мине през Общинския съвет. Гласуването ще покаже дали Гергов е изтъргувал подкрепа за заема срещу подкрепа за заменката.

Ако гласовете на Каназирева и Гергов отидат при Здравко Димитров, означава, че в ОбС има ново мнозинство, което крие опасност от повторение на ситуацията от 2008 година при раздялата на ГЕРБ и ВМРО. Този път раздялата ще е между ГЕРБ и Здравко Димитров. Така кметът ще признае публично политическото си и икономическо приятелство с Георги Гергов, като намести по някакъв начин БСП в местната власт.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Е,помни ли някой от кога задаваме ВЪПРОСА : КОЕ „бсп“,ТОВА дето нарече себе си „герб“,ТОВА дето ПОДМЕНИ листата за Евровота или ДРУГОТО-на ИЗЛЪГАНИТЕ?! И,какво стана сега? Българиоооооооооо!!! НАРОДЕ????

  2. […] ГЕРБ в Пловдив се разцепи, общинарите на Бойко – в джоб… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.