Румен Вълка превърна любимата къпалня на София в блато (СНИМКИ)

1 3 461

Басейнът на запустялата от години къпалня Мария Луиза“ в Борисовата градина е пълен с вода, но дъждовна… Вече 15 години любимият някога плаж на софиянци е затворен заради питомеца на Бойко Румен Вълка, научи Narod.bg. Табела указва, че влизането е забранено, защото бил частна собственост, но това не е точно така. Столичната община има 41% от дружеството-собственик „Парк „Мария Луиза“ АД, в което мажоритарният дял се държи от две фирми на един от любимите олигарси на Бойко Борисов – Румен Гайтански, пише „Дневник“.

Така изглежда къпалнята след 15 години безхаберие

Бъдещето на къпалнята продължава да бъде отлагано от местните власти, като в момента е обвързано с устройствения план за парка, чийто окончателен вариант трябва да е готов през този месец.

Куче и сега обикаля из къпалнята

Къпалнята с площ от 30 дка и е в средата на парка, където се разхождат майки с деца, но и след няколко инцидента продължава да се охранява от кучета, порода кане корсо, които могат да са много опасни. На 4 юни 2019 г. те убиха домашно куче, нападнаха влюбена двойка, седнала привечер в трибуните. На 8 март миналата година отскубнало се от стопанина си бордър коли се промушва през оградата за да си играе с тях и мигновено е умъртвено. Тогава Софийската районна прокуратура се сезира и разпореди проверка, но нищо не последва. Единствено на стопаните им от фирмата „Парк Мария Луиза“ се наложи да регистрират двете кучета, което към онзи момент не са били направили.

И сега табела пред входа на къпалнята указва, че се охранява от „зли кучета“. „А-а, сега е само едно и го пускаме само нощем. През деня е в клетка“, обясни охранител на имота. Но е много здраво и силно, предупреди той.

Ще има ли бъдеще плувният комплекс?

Реклама

Двата басейна и теренът около тях бяха изцяло общински, докато Столичната община не ги апортира през 2003 г. като вноска в новосформираното дружество Парк „Мария Луиза“ АД. То бе за създададено за съвместен бизнес между общинската „Софийски имоти“ и фирма „Ейнджълс“ на един от създателите на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството му неговият дял от 59% бе купен от Румен Гайтански-Вълка чрез две негови фирми. Сега общината, макар да има 41% от къпалнята, няма дори свой представител в Съвета на директорите.

За общината спасението е в бъдещия план на Борисовата градина

През март 2020 г., кметът Йорданка Фандъкова заяви, че иска да направи всичко възможно къпалнята да бъде възстановена. „Ние сме категорични, че в рамките на този мандат искаме да видим, ако не пълното й завършване, то поне, че ще започне възстановяването на къпалнята“, каза тя. Година и половина по-късно нищо не е помръднало.

„Дневник“ отново попита ще предприеме ли някакви действия общината за възстановяване на плажа на софиянци. От екипа на Фандъкова обясниха, че надеждите им са свързани с изработването на подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Планът трябвало да бъде готов в окончателния си вариант през юли тази година, а през есента да се проведе ново обществено обсъждане.

„Изискването на Столична община е в плана да запази плувният комплекс „Мария Луиза“ с неговите функции като плувен басейн и обслужваща инфраструктура. Целта на плана е да не допуска ново строителство, извън съществуващите строителни граници и обеми на обектите в комплекса“, подчертаха от общината.

„Мария Луиза“ през 2006 г.

Надеждата им е, че ограниченията на ПУП-а ще обезсърчат мажоритарния собственик, защото няма да може да строи хотел и ресторант в парка и ще продаде на общината своя дял.

През есента е заключителното обсъждане на плана като очакванията са той да бъде приет от СОС до края на годината. В него за къпалнята е предвидено само възстановяване на съществуващите сгради.

Снимки: „Дневник“

1 Коментар
  1. […] Румен Вълка превърна любимата къпалня на София в блато… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.