Какво иска Слави? Ще го подкрепят ли старите лисици ГЕРБ, БСП и ДПС и защо?

2 2 658

Какво точно иска Слави Трифонов със съставянето на „жълт“ кабинет и дали старите политически лисици ГЕРБ, БСП и Д ПС ще го подкрепят в името на някаква задкулисна цел, която убягва на българина, пита Narod.bg?!

24 минути. Точно толкова време трябваше на Трифонов и неговия екип да заемат водещата роля в политиката часове след изборите и да зададат тона на разговорите за властта поне за близките дни. За 24 минути лидерът на „Има такъв народ“ заяви, че няма да участва в коалиция с никого и предложи правителство, оглавявано от ветерана в два кабинета, доминирани от НДСВ и ДПС, Николай Василев, пише „Капитал“.

В добре режисирано видео Трифонов предложи кабинет на малцинството – даже на много дълбокото малцинство, Слави защото партията му ще има само около 64 депутатски места, наполовина на необходимото мнозинство.

Буквално до вчера най-близките хора около него категорично отричаха, че той ще направи това. „Нашето мнение е, че да се прави правителство на всяка цена също не е добра идея, защото то може да бъде свалено всеки един момент в парламента. (…) По-добре е да се отиде на избори, което е нормален демократичен процес, и да има избори дотогава, докато хората наместят така съотношението, че може да има стабилен кабинет“, каза в интервю за „Капитал“ вторият човек в „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Такава позиция предполагаше, че Трифонов ще търси подкрепа от други партии за съставяне на мнозинство, и доколкото цялата му кампания беше базирана на „изчегъртването“ на ГЕРБ, като естествени негови съюзници се очертваха другите протестни партии.

Рязката смяна на стратегията сега дава изцяло нова динамика на ситуацията след изборите. С начина, по който обяви проекто-кабинет – ако искате ме подкрепяйте, ако искате недейте, Трифонов съзнателно постави в трудна ситуация останалите партии. Позата му е унизителна за тях, но ако не подпишат „празния чек“, оставен на масата, ще изглеждат неконструктивни и вторачени в тесните си партийни интереси.

В изброените от него приоритети отсъстваха сериозна част от основните цели на „Демократична България“ като например за реформа в съдебната система (с изключение на премахването на специализираното правосъдие, което е необходима, но далеч не достатъчна промяна в тази област). Каквито и да е сериозни реформи не биха били възможни при липса на твърдо мнозинство. Всяка реформа нарушава интереси, които имат сериозно политическо представителство в новия парламент: съдебната – на ДПС, промяната в службите – на ГЕРБ, реформите в регулаторите – на ГЕРБ и ДПС. Така „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ трябва или да подкрепят кабинет, който няма възможността да направи сериозни промени в държавата, или да рискуват краткосрочно загуба на политически капитал.

Реклама

Честно е да се каже, че доколкото протестните формации не успяха да съберат мнозинство и нямат 121 гласа, задачата по договаряне на правителство с тях, плюс събирането на още няколко гласа оттук-оттам щеше да е тежка и да вкара партията на Слави Трифонов в пазарлъци и вероятно компромиси. Докато ходът, който предприе, оставя шоумена в двойно печеливша ситуация – ако правителството му бъде подкрепено – добре, ако не бъде – виновни са другите.

Защото проекто-правителството изглежда почти отлично на картинка и първо впечатление – млади хора, образовани, без тежък политически багаж, с по няколко езика. Нещо като юпитата на Симеон Сакскобурготски едно време, от чийто кабинет тръгна политическата кариера на номинирания за премиер Николай Василев. Точно като при Сакскобурготски обаче неясна, извън обявените ключови думи (детски градини, хеликоптери, дигитализация, еврозона и прочие), остава мотивацията на Слави Трифонов.

Защото, от една страна наблюдавайки поведението му, можем подобно на доскорошния премиер Бойко Борисов да заключим: „Той не иска да има правителство“.

От друга страна, както пак Борисов каза, най-големият номер ще е всички да го подкрепим.

Ето как изглежда дилемата от гледна точка на Борисов и Доган:

  • първата възможност е да не подкрепят Слави Трифонов и да удължат управлението на служебното правителство и Румен Радев до края на годината. За „Има такъв народ“ още нищо не знаем, но ако някой реално разобличава ГЕРБ и ДПС, то е служебният кабинет. Борисов театрално обвини шоумена, че точно това иска да постигне и че заговорничи с президента. Което, по информацията, която имаме, е невярно. За сметка на това,
  • втората възможност пред досегашния премиер е уж да направи „големия номер“ и да подкрепят кабинета на Слави Трифонов – това би дало стабилно мнозинство от поне 128 места (само с ГЕРБ), защо не 157 (с ДПС) – останалите ако искат да подкрепят, ако искат да не подкрепят. Бойко Борисов и Ахмед Доган имат най-голяма изгода от сформиране на мнозинство, различно от това, което би предложило сериозни реформи и по този начин би застрашило дълбоките им позиции в държавата. Всички други обещания на Слави Трифонов – хеликоптери, детски градини, детска болница, включително мажоритарно гласуване и намаляване на партийните субсидии ще бъдат веднага и силно подкрепени, стига заедно с тях да не вървят и опити за истинска промяна в държавата. Иначе казано – изчегъртването на ГЕРБ и ДПС от държавата няма как да стане с правителство, подкрепено от тях.

Така през следващите дни и може би седмици ще се развива особена политическа игра. Партиите на статуквото, които имат интерес от запазване на контрола върху съдебната система, службите и част от икономиката, ще се опитват да дават подкрепа без това да си личи. Реформистките партии вероятно ще трябва да играят обратния танц – да не дават подкрепа без това да се вижда ясно.

Слави Трифонов, разбира се, прекрасно осъзнава и най-вероятно е изчислил всичко това. Остава големият въпрос – какво реално иска да постигне и как би реагирал, ако бъде подкрепен от партиите на статуквото. Второто ще стане ясно скоро.

2 Коментара
  1. мара казва

    АМИ време е Славчо да се цунка с ОТЦИТЕ си ДОГАНЯ и байХ0я и да ни 0правляват в близки и далечни бъднини и во век и веков.

  2. майната казва

    Кабинетът не е правен тук и там ???? Незнайно къде ? Кабинет се съставя в ПАРЛАМАНТА !!!! НИКЪДЕ на друго място !!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.