Евродепутатите: Защо четем от вестниците как ГЕРБ краде еврофондовете в България?

0 5 533

Еврокомисията и ОЛАФ (Службата за борба с измамите в ЕС) бяха подложени на остра критика, че не пазят достатъчно добре интересите на ЕС срещу измамите с еврофондове в България по времето на ГЕРБ, установи Narod.bg.

Депутати от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента обмениха мнения с представители на двете институции как се контролира „споделеното управление на еврофондовете“ у нас.

„Зеленият“ депутат от Германия Даниел Фройнд, който миналата година бе в България специално по повод уличните протести, отправи въпроси към Брюксел: „Трябва ли да четем вестници, за да разберем как се крадат еврофондове в България? Защо САЩ виждат корупцията там, а ЕК не я вижда?“ Той изброи някои от последните скандални разкрития за злоупотреба с обществени средства като финансирането на фиктивни ремонти на язовири и раздаването на пари от Българската банка за развитие на близки до властта олигарси вместо на малки и средни предприятия.

Реклама

Представители на ЕК и ОЛАФ увериха евродепутатите, че „следят отблизо“ процесите в България и правят одити, за да разкриват нередности с европейските средства, но признаха, че разчитат главно на съдействието на българските власти, въпреки че те са в дъното на проблема с произволното раздаване на европейски пари. Що се отнася до липсата на осъдени лица, ОЛАФ обясни, че българският наказателен закон преследва само физически, а не юридически лица, които всъщност са бенефициентите. ЕК пък се отчете с „къщите за гости“, по които имало разследвания и предстояло връщане на пари.

От българските евродепутати се изказахха двама. Цветелина Пенкова от БСП обърна внимание как чрез верига от подизпълнители се източват структури фондове в полза на приближени до властта. При липсата на български преводачи Александър Йорданов се изказа неизвестно защо на полски (въпреки че би трябвало да говори и френски според биографичните си данни), като похвали прокуратурата, че и без санкциите по Закона Магнитски е погнала един укриващ се в Дубай олигарх (Васил Божков).

Португалецът Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия, който отговаря за България, увери евродепутатите, че фирми на уличените по Закона Магнитски лица не са получавали еврофондове. Неговата дирекция веднага поискала информация от българските власти и за лицата в т.нар. черен списък, съставен след огласяването на американските санкции, и се уверила, че в техните ръце не са попадали европейски пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.