Стройтелството – най-голямата страст на ГЕРБ: И в спорта са се облажили с авансово плащане

1 2 114

Строителството с държавни пари се оказва най-голямата страст на доскорошните управляващи. И колкото и незначителни да изглеждат някакви си 22 млн.лв. на фона на милиардното обгрижване на строителни фирми-фаворити, осребрили щедро труда си по пътищата на родината, за бюджета на „най-скромното“ министерство – на младежта и спорта, сумата хич не е малка. Това, което издава почеркът на кабинета Борисов-3 и в този случай, е авансовото предплащане на още несвършената работа.

Фирмената любов ли са си предплащали министрите или отдалеч са захлебвали избирателите един Бог знае!  

Както вече разказахме в предишната си публикация по темата „Красен Кралев раздал в аванс 22 милиона предколедно“,  сериозен подарък за около 9 милиона са получили  три фирми – Енчев груп ЕООД от Златоград на Владимир Енчевкърджалийското „Екоинженеринг“ ЕООД, собственост на Надя Петкова  и Архитектурно студио Бояна ЕООД на Полина Кокошарова, създали набързо седем дружества по закона за Задълженията и договорите – или т.нар. ДЗЗД -та.

В стремежа си да похарчи всичките 25 млн.лв. отпуснати допълнително на министерството от държавния бюджет през миналата година, за да превърне физкултурните салони в нашенските училища в „европейски“, Кралев се е потрудил доста. И само през декември миналата година той е успял да „налее“ авансово в сметките на няколко компании близо 22 млн. лева.  

Освен близо деветте милиона отлетели към ДЗЗД-тата на строителя от Златоград Владимир Енчев и двете му съдружнички,  формулата за „концентрация на средствата“ към неслучайни участници е била приложена и за още една група по интереси.

Участниците в нея са се задоволили едва с …пет договора за изграждане на физкултурни салони на училища в Пловдив, Габрово, Русе, Стара Загора и Нова Загора. Общата стойност на тези контракти е 4 250 673.90 лева. Разплащането по тях  както и в случаите описани в предишната ни публикация е станало мигновено и по схемата – 100% авансово.

Става дума за ямболската сдружение  

ДЗЗД “Сатурн Кабиле“. 

Негов управител е Христо Тагарев. В сдружението влизат собствената му фирма „Кабиле груп“ ЕООД и “Сатурн 2“ ООД, собственост на Атанас и Галина Стамболиеви. ДЗЗД-то е регистрирано на адреса на едноличната фирма на Тагарев.

Самият той е купил дружеството, което дотогава се е казвало „Бондекс трейд“ ЕООД и до 31 януари 2019 година е било собственост на Силвия Баева. На 4 февруари, то вече е преименувано от Тагарев на „Кабиле груп“ ЕООД, сочат данните на фирмата в Търговския регистър.

Всички пет договора за изграждане на физкултурни салони със сдружението на Тагарев са подписани в рамките на месец декември миналата година. Всеки от тях е за по по 850 134.78 лева. Четири от контрактите са с една и съща дата – 1 декември и съответно четири поредни номера. Първият е за СУ „Св.Седмочисленици“ в Пловдив, вторият за Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в  Габрово, третият за Професионалната гимназия по туризъм в Русе и четвъртият за ОУ Христо Смирненски в Нова Загора.

Петият договор – за изграждане на физкултурен салон към ІІ ОУ „П.Р.Славейков“ в Стара Загора малко се е позабавил. Контрактът е подписан цели 20 дни по-късно – на 21 декември. Любопитното при всички тези котракти е, че към всеки от тях има допълнителен анекс, с който условията на договорите се променят. Всички анекси са с една и съща дата – 21 декември 2020 година.

Изпълнителите не са представили банкови гаранции (те също струват пари), но пък са се „отчели“ със застрахователни полици. Това е обяснението защо цялата сума от 4 250 673. 90 лв. е изплатена авансово.

Следващият фаворит

за изпълнението на строителни дейности, възложени от ексминистър Кралев, е създадената през 2017 г. софийска фирма „Пи Ес Ем Пропърти“ ЕООД на Иван Даскалов. От нея са се пръкнали няколко целеви ДЗЗД-та – „Пи Ем Пи Шумен“, „Пи Ем Пи Панагюрище“, „Пи Ем Пи Карнобат“ и „Пи Ем Пи Варна“. Тези сдружения на практика са еднолична собственост на Даскалов, тъй като съдружник в тях освен фирмата му „Пи Ес Ем Пропърти“ ЕООД е записано и второ негово дружество – „Политрейд кънстръкшън“  ЕООД.

С „разроилия“ се бизнес на Даскалов са подписани четири договора на една и съща дата – 21 декември 2020 година.

Първият е с ДЗЗД „Пи Ем Пи Шумен“ – за изграждане на физкултурен салон към Трето ОУ „Д. Благоев“ в Шумен и е на стойност  849 250.50 лева.

Реклама

Вторият е с ДЗЗД „Пи Ем Пи Панагюрище“  и с него е поет ангажимент за строителството в СУ Нешо Бончев в Панагюрище. И тук стойността е 849 250.50 лева

За същата сума е подписан и контракта с ДЗЗД „Пи Ем Пи Карнобат“ за  СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в града.

Най-скъпият е с ДЗЗД „Пи Ем Пи Варна“ и е за изграждането на  физкултурен салон  към  VІІ СУ „Найден Геров“ в морската ни столица. Сумата по него е 1 190 964.37 лева.

С други думи ДЗЗД-тата на Даскалов са прибрали авансово скромната сума от 3 738 715.87 лева.

Както и в предишните случаи, така и тук банкови гаранции няма. Те са заменени със застрахователни полици. Затова пък анексите към договорите, с които се променят условията и тук са факт. Всички те подписани на 21 декември 2020 година.

Очевидно Кралев не е имал много време да „администрира“ процесите и затова е подписвал договорите на кило.

Още пет договора 

за изграждането на физкултурни салони в Петрич, Дупница, Благоевград и два в Перник, са сключени съответно с ДЗЗД „Георесурс Петрич“, ДЗЗД „Георесурс Дупница“, ДЗЗД „Георесурс Благоевград“ и ДЗЗД „Георесурс Перник“. Съдружници и в четирите ДЗЗД-та са едни и същи фирми  – водеща е благоевградската „Георесурс“ ЕООД, собственост на Марио Павлов, който управлява всички посочени по-горе сдружения. Компания му правят –другото негова фирма – „МГП-Р“ ЕООД , ; Дизайн груп студио ООД, собственост на Григор Перчиклийски и Десеслав Евлогиев, „Нивел строй“ ЕООД на Велко Руйков и „Строй груп 5“ ЕООД на Захарина Цветанова.

Ако съдим по сключените договори, под ръководството на Марио Павлов трябва да бъдат изградени физкултурните салони в  СУ с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ и към Професионална гимназия по икономика в Перник, в средно училище с изучаване на чужди езици “Св.Климент Охридски“ в Благоевград, в “Професионална гимназия по икономика и туризъм “Професор Асен Златаров“ –  Петрич и в професионална гимназия „Христо Ботев“ в Дупница.         

Общата стойност на петте договора е – 4 209 720 лева. Както можете да се досетите и в този случай  плащането е на 100% авансово.

Едва ли има смисъл да се описват подробно останалите подписани от ексминистър Кралев предколедно и в съкратени срокове контракти, тъй като „философията“ на всички тях е една и съща – 

контракт, анекс, застрахователна полица, авансово плащане!

При всички тях обаче, както подчертахме дотук липсват инак задължителните банкови гаранции. Това е мнението и на  служебният министър на младежта и спорта – Андрей Кузманов. По този повод той каза:

„Такова авансово изплащане трябва да бъде обезпечено със стопроцентова банкова гаранция. Това е гаранция, че при неизпълнение на договора парите ще бъдат върнати на държавата. От около три години обаче в сила е решение, че всеки подобен търговски договор може да бъде обезпечен и със застраховка, което е направено и в случая. Дотук добре. Но при всеки един договор в същия ден е подписан и анекс, в който съответната полица вече не фигурира, с други думи, застрахователят може да откаже плащане. Тоест, ако държавата бъде ощетена по клаузите на договора, тя вече няма как да си вземе парите обратно.“

Че фактите около тези договори са безспорни, спор няма! Сега идва ред правоохранителните институции да се произнесат …

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

1 Коментар
  1. […] Това, което издава почеркът на кабинета Борисов-3 и в този случай, е авансовото предплащане на още несвършената работа, пише сайтът Narod.bg […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.