Мегаскандал! От „Автомагистрали“ са изтекли 50 милиона лева само за два месеца

4 3 872

За грандиозна далавера в държавното дружество „Автомагистрали“ разказа председателят на борда на директорите, видя Narod.bg.

В периода април-май от сметките на „Автомагистрали“ ЕАД са изтекли близо 50 млн. лв. към най-различни фирми. Част от тях са по ин-хаус, а разплащането става, когато АПИ одобри сертификатите за извършена работа. Ние нямаме одобрени сертификати на много от тях и въпреки това сме платили, каза председателят на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова в предаването „Алтернативата“ по TV1 с водещ Генка Шикерова.

Това са около 18 млн. лв. от близо 50-те млн. лв. Пари от дружеството, които би следвало да се използват за заплати, за консумативи, както и за нуждите му. Вместо това сметката на дружеството е почти източена, за да може да се разплащат ударно аванси към трети лица, за които няма основание. Основанието идва, когато имаме одобрен сертификат за извършена работа, допълни Христова.

Реклама

По думите й в дружеството цари пълен хаос и липса на стройни правила кой за какво отговаря и пред кого се отчита.  „Има леко безхаберие, но не защото хората са неможещи“, коментира още тя. 

Старият борд е отхвърлил неколкократно предложение за вътрешни правила и е предпочел да се плати на външно лице, което да ги изготви. Около 30 хил. лв. са платени за изготвянето им, а това представлява заплатите за десет месеца на един ръководител на отдел. Раздадени са много пари на физически или на юридически лица за неясно какви услуги, които биха могли да бъдат извършвани вътре в дружеството, с неговия капацитет. „Хората трябва да разберат, че става дума за милиарди лева, изхарчени по безобразен начин“.  

Христова съобщи още, че е взето решение от първи юли заплатите на служителите да се увеличат с десет процента.

Във връзка със застраховките при авансови плащания, председателят на СД на „Автомагистрали“ поясни, че при възникване на проблем  стои въпросът с евентуално изпадане на застрахователните дружества в несъстоятелност и неспособност да изплатят предвиденото. „Изпълнителите едва ли биха се съгласили на банкова гаранция за огромни суми, защото няма банка, която да им ги отпусне без сериозно обезпечение, без реален ресурс или запориране на банкова сметка, по която има сериозно покритие. Много по-лесно е да се сдобиеш със застраховка и явно се е бързало, като е предпочетен този модел, който е по-рисков най-вече за нас“, допълни тя. По нейните думи изпълнителят може да се откаже и ще се тръгне по дълги процедури, при които не се знае дали застрахователят ще бъде платежоспособен.

4 Коментара
 1. Роси казва

  Пореден фейк-нюз. Не знам Цецо ли ви поръчва музиката, Бабикян ли, но поспрете се малко, че става тъпо! Не са „изтекли“ 50 млн. лева, а са разплатени за свършена работа, СПОРЕД СОБСТВЕНАТА ВИ СТАТИЯ! И аз съм против Бойко, но нека да сме малко по-сериозни…

 2. Симеон казва

  Що за тъпотия?Без инвеститорът,да е организирал Търг с напълно готови
  проекти и изготвени „Количествени сметки“.което отнема минимум година.
  Трябва да си много тъп или да се правиш на такъв?
  Даване на пари без Търг е Корупция откъдето и да го погледнеш!

 3. KRISCO казва

  много си проста ма , ти си сериозна само когато го ближеш на някой и то сополив , ако ти си тъпа хората не са

 4. майната казва

  Когато се дават пари без обезпечения и без проекти тогава ти казват – Определен процент за нас и кради колкото можеш !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.