Гербаджията с плаката в Истанбул има замък с басейн и СПА център в разградско село, „наследил“ го от крадлив кмет

1 4 138

Доскорошният областен управител на Разград и неформален лидер на партия ГЕРБ в района Гюнай Хюсмен има собствен замък с огромен басейн и СПА център, научи Narod.bg.

Гюнай лъсна от предизборен плакат в Истанбул на турски език, което е забранено от българските закони.

Палатът на бившия депесар е в известното с вековната си духовна и материална култура село Малък Поровец, община Исперих, показа разследване на „Уикенд”.

Следвайки най-добрите традиции, замъкът на Хюсмен е с внушителни крепостни стени, иззидани от дялан камък, с кули и бойници, окичени с оръдия. Досущ като убежището на средновековен херцог или принц. Липсва единствено водният ров, който да пази господаря от нахлуващите варвари.

Вместо това в двора има гигантски басейн, заобиколен от палми и луксозен СПА-център. И огромен апартамент за стопанина, естествено, заедно с няколко стаи за гостите.

Между две от кулите е оформен сводест вход, с желязна решетеста врата, която се спуска и вдига, в зависимост от това дали посреща или изпраща гостите си господаря от Малък Поровец.

Реклама

Макар и без благородническа титла, Гюнай Хюсмен от години е прочут като местен феодал в Разградско. Многобройните му фирми и земеделски стопанства на практика са единственият работодател в исперихските села. Малкото останали хора с бизнес от района, също трябва да се съобразяват с неговата воля.

Отделно от това всяко назначение в администрацията няма как да се случи без неговата благословия, обясняват месни. Съгласуване върви и по линия на обществени поръчки, и дори подредбата на листи в ГЕРБ. Преди това новоизлюпеният благородник има подобни функции и в ДПС.
Замъкът на Хюсмен от своя страна от години е любимо място за среднощни срещи на партийни шефове.

Преди избори в двора е традиция да се събират на богата софра стотици избиратели от селата на около. Веднъж нахранени, те като верни васали единодушно гласуват за господаря от Малък Поровец, без значение от коя партия се явява.  На парламентарните избори през април, сложеният на второ място в листата за Разград Гюнай Хюсмен събра впечатляващите 5359 лични преференции.

Масовата народна любов бе причина да бъде разкаран от предишната си партия. През 2014 г той беше осми в листата на ДПС, но успя чрез преференции да изпревари втория в бюлетината и да влезе в парламента. С това Хюсмен наруши директивата на ръководството да не се размества подредбата в листите.

Хитрецът стана независим кандидат, а след това се присъедини към ГЕРБ.

Самият Гюнай Хюсмен наследява замъка от друг местен феодал. Кичозната постройка е вдигната през 2008 г. от бившият кмет на Исперих Бейсим Шукри. По време на мандата си той се прочу със страстта си към лукса и скъпите лимузини, купувани с общински пари.

Шукри до толкова се вживя в ролята на едноличен властелин, че започна да наказва лично всеки опитал се да му се противопостави. Десетки пъти номерът минава, но накрая Бейсим се озова в пандиза. Повод е опит за убийство на горски стражар.

В края на 2018 г. Шукри бе окончателно осъден на три години и половина затвор. Докато тече процеса, кариерата на кмета феодал тръгва на долу. Рязко се срива и бизнесът му. Притиснат от банки, той е принуден да преотстъпи замъка на новият силен човек в Исперих Гюнай Хюсмен.

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    Честен политик, почтен бизнесмен, милостив чорбаджия – дървено желязо!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.