„Франкфуртер алгемайне цайтунг” ни разнася по света: Лъсна фрапираща корупция при Бойко Борисов

0 5 156

Бойко Борисов се бори да превърне за шести пореден път ГЕРБ в най-голямата политическа сила, което би било важен сигнал не само за него: Никой не може лесно да заобиколи ветерана.“

Това обяснява „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (FAZ) на читателите си по повод вота в неделя. Българите гласуват на предсрочни избори, но и те няма да дадат ясен отговор кой ще управлява, както стана през април, допълва авторът Михаел Мартенс, видя Narod.bg.

Той успя да вземе единственото една година насам интервю от Борисов, а заглавието на статията е „Има такъв народ в България. Ще приключи ли на изборите в неделя 12-годишната ера „Борисов?“ Текстът е посветен колкото на наследството от управлението на лидера на ГЕРБ, толкова и на неяснотите около това какво планира да прави Станислав „Слави“ Трифонов, ако спечели в неделя.

Мартенс припомня, че от 2009 г. насам ГЕРБ управлява почти без прекъсване и през април за пети пореден път е била най-голямата партия на парламентарни избори, но и че почти единодушно никой друг не е искал да управлява с него.

„Борисов получи подкрепа от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за предизборната си кампания. Макар българинът да не заема в момента никакъв пост, Ердоган го прие в Истанбул като среща между партийни лидери, нарече го „най-добър приятел“ и му пожела успех на изборите. Не за пръв път Борисов бере плодовете на покорството си пред Анкара“, пише изданието. То припомня, е той „без колебание“ и „без да се съобразява не само с българския закон“ е екстрадирал турци, избягали от Ердоган.

„Ердоган му се отблагодари като прати мигранти срещу гръцката, но не и срещу близката българска граница“, казва Мартенс и допълва, че поздравленията от Ердоган не е задължително да помогнат на ГЕРБ да събере още избиратели.

Реклама

Изобщо не е сигурно, че партията ще задържи водещата си позиция, защото служебното правителство показа случаи на корупция – някои от тях шокиращи – от времената на Борисов.

Част от тях са без предоставени доказателства, но други са основани на солидни факти и обществото, за което Борисов никога не е бил безгрешен, се изненада от мащаба и дързостта на тези действия, продължава „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, като посочва казуса с Българската банка за развитие (ББР).

След което публикацията преминава към „Има такъв народ“ и описва, че това е „трудна за оценка формация, привлякла вниманието основно чрез някои ултрапопулистки ходове“. Един такъв ход е искането за драстично съкращаване на държавното финансиране на партии (което би ги направило още по-податливи на интересите на олигарси), а друг е предложението главният прокурор да се избира пряко от народа, което би отворило правосъдната система за конкуренция между популисти, обяснява FAZ.

Не е ясно за какво в крайна сметка се обявява ИТН, лидерът ѝ комуникира с феновете си изключително през „Фейсбук“ и, изглежда, разчита на „силата на общите приказки“, както описва източник на изданието от България. „Възможно е партията му да се издигне до най-силната в страната и върху Трифонов да падне отговорността за сглоби коалиция, но успехът на подобно начинание изобщо не е гарантиран.“

В заключение Михаел Мартенс обръща внимание на това, че външната политика на България едва ли ще се промени от всичко това и в частност ветото срещу европреговорите на Северна Македония.

„Позициите на Слави Трифонов по темата са по-националистически и от тези на Борисов. Македонците трябва да признаят своите „исторически български корени“ и ако не го сторят, Северна Македония ще продължи да съществува „но извън ЕС“.

Не се очаква София да отстъпи поне до президентските избори по-късно тази година, а и след това не е сигурно, че ще има някаква промяна.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.