„Политико” скалпира Слави: Смее се на политиците, а става сив кардинал

2 2 248

За човек, който ще има добра възможност да бъде сивият кардинал на българската политика след парламентарните избори в неделя, телевизионният водещ, певец и комик Слави Трифонов видимо стои в сянка.

Това пише авторитетното европейско списание „Политико“ в статия, озаглавена „Тайнственият шоумен Трифонов държи ключа към властта в България“, видя Narod.bg.

Висок 2 метра, с огромно кубе на обръснатата си глава, 54-годишният Трифонов отдавна е едно от лицата, от които никой не може да избяга в балканската страна, благодарение на народняшките си хитове и вечерните токшоута, които водеше почти 20 години до 2019 г.

Но успехът на преоткриването на самия Слави като бунтовник срещу елита, способен да събере движение, което да сложи край на кариерата на бившия премиер Бойко Борисов, се оказа голяма изненада. Дори за самия Борисов, който е настръхнал заради заплахата на шоумена срещу неговото продължило повече от десетилетие доминиране в българската политика.

В нерешените избори през април партията на Трифонов излезе втора след ГЕРБ на Борисов, като спечели 18 на сто от гласовете. След като изборите доведоха до задънена улица и служебно правителство, сега проучванията показват, че Трифонов може да спечели вота в неделя. И това ще увеличи натиска срещу него да сглоби коалиция, която да определи политиката в ерата след Борисов.

След като се обърна на 180 градуса от битността си на дърдореща телевизионна звезда през последните 30 години, стратегията на Трифонов като политик е да избягва светлината на медиите и да разчита предимно на постове във фейсбук, за да си създава ореол на метач, който ще измете повсеместната корупция и шуробаджанащина, които най-силно притесняват много избиратели.

Реклама

Като излива гнева си върху традиционните партии, той описва България като страна, в която „мафията си има държава“, и обвинява управлението на ГЕРБ в „корупция, злоупотреби и некомпетентност“.

Но дори тактиката му на подводница да изглежда работеща, неговото неявяване и дълго мълчание са сюрреалистични. Веднага след големия си успех през април той бе неоткриваем няколко дни, като каза, че имал симптоми, подобни на тези на коронавируса. Когато дойде редът на партията му да състави правителство, той издигна като кандидат-премиер шахматистката гросмайстор и политически неопитната Антоанета Стефанова, само за да върне тя веднага мандата.

Борисов изтълкува отсъствието и театралниченето на Трифонов като знак за нерешителност и нарече партията му „безотговорна“ и „политически страхлива“. В отговор съюзниците на Трифонов отричат личните амбиии на певеца. Тошко Йорданов – зам.-председател на партията на Трифонов и един от неговите бивши сценаристи, заяви пред бТВ:

„Слави не е човек, който иска персонално власт, той е човек, който иска резултати.“

Проблемът е, че програмата на Трифонов освен плана му за промяна на избирателната система, е до голяма степен загадка. Въпреки приказките му, че е голям борец срещу корупцията, той забележимо мълчеше по време на големите антикорупционни протести миналото лято. В миналото той публично призна за приятелството си с хора от подземния свят.

Всичко това поражда въпроса кой е истинският Слави Трифонов, изтъква „Политико“.

2 Коментара
  1. Peshoa казва

    Не знам кой е Слави, но знам, че той не е Борисов…

  2. !!! казва

    Това му е хубавото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.