Ето го плажа на Котараците, където Бойко рита „мачле” – как басейнът „Диана” бе превзет от Александър Сталийски

1 6 554

Ето я кръчмата на Бойко, подсигурена от кръга на Котараците за удоволствието на бившия премиер от СИК, разкри Narod.bg.

Един скромен ресторант, фитнес и футболно игрище. Когато любовта на бившия премиер Бойко Борисов преминава през футбола, храната и мускулите, да го спечелиш не е трудно.

Преди години „Дианабад“ беше предпочитаното от него място за следобедно мачле, а когато се появяваше да рита, охраната отцепваше половината спортен комплекс. Нерядко Борисов беше виждан и в съседния ресторант „Вила Диана“, пише „Капитал”.

От онези години неформален домакин на тези визити е негов близък приятел. А от пет той е и прикрит наемател на целия комплекс от басейни.

Въпреки че са построени през 1931 г. от частен инвеститор за плуване и после одържавени, водните спортове в България почти нямат достъп до този обект, тъй като се управляват изцяло в частен интерес. Обектът все повече се развива в друга посока.

Днес старият ресторант не работи, а на мястото на касите за билети е построено луксозно заведение. Някога може би ще стане държавна собственост, но дотогава ще е неофициалният офис на Александър Сталийски.

Постепенното завземане на „Диана“ започна с един фитнес, който Сталийски като президент на федерацията по културизъм ползваше при възхода на Борисов. Обнови го и го откри още по времето на първия му мандат. След това се насочи към други части от притежаваното от спортното министерство дружество „Национална спортна база“ (НСБ).

Най-новата история е изпълнена с бързи конкурси, подставени лица и допълнителни споразумения. Както обикновено се случва в подобни процедури – няма много конкуренция, няма и спорове по цената или останалите условия.

Когато на 14 ноември 2016 г. Борисов връчва оставката на втория си кабинет след загубата на президентските избори, за мнозина в държавните структури това е сигнал, че трябва да се бърза, защото не се знае кой ще дойде на власт. Министерството на спорта, управлявано от Красен Кралев, не прави изключение.

Няколко дни по-рано – на 8 ноември, когато посоката в развитието на политическата обстановка се изяснява, НСБ обявява конкурс за отдаване под наем на трите открити басейна, спортна площадка, трибуните от север и юг и всички прилежащи помещения. За отдаване е предвидена и площ от един декар, в която попадат бившите билетни каси на ъгъла на улиците „Никола Габровски“ и „Тинтява“.

Началната цена за наема на целия комплекс е 2500 лв. без ДДС, а от наемателя се очаква да направи инвестиции в размер на 500 хиляди лева без ДДС. На пръв поглед целта е хубава – ще има кой да поддържа обекта и ще инвестира в него. Не е ясно какъв е ангажиментът към спорта, а и няма кой да попита.

Срокът за оглед и подаване на документи е общо 16 дни. На 24 ноември комисията установява, че има кандидат, макар и само един – „Ем фууд енд кетъринг“ ЕООД.

В рамките на едно заседание комисията приема документите, отваря ги, оценява ги и избира единствения кандидат за наемател.

В комисията тогава попадат все хора, които след това получават издигане в рамките на дружествата на спортното министерство. Людмил Лазаров, който тогава е заместник изпълнителен директор на НСБ, става шеф на борда на дружеството „Сердика спортни имоти“.

Това е същото дружество без дейност (и по негови думи в лошо финансово състояние), което управлява стадион „Българска армия“ и комплекса „Червено знаме“. Тогавашният директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности“ Елиана Шипковенска по-късно е повишена в изпълнителен директор на „Академика 2011“ – дружеството, което притежава Зимния дворец, зала „Фестивална“ и сега строи „Арена Бургас“.

През това дружество мина и скандалната обществена поръчка за 5 милиона лева за оборудване на бургаската зала, в която стартовият пистолет за лека атлетика беше оценен на 200 хиляди лева.

Кандидатът „Ем фууд енд кетъринг“ отговаря на всички изисквания, включително финансовите – а наемната цена е точно колкото иска НСБ. Предложената инвестиционна програма е за 529 740 лева – отново според очакванията на държавното дружество.

Реклама

Като част от документацията фирмата прилага и финансов отчет за 2015 г. Тя е с активи от 17 хиляди лева и натрупана загуба от 22 хиляди лева. През въпросната 2015 г. печалбата е 1000 лева. Въпреки това фирмата се ангажира с управлението на обекта за следващите 10 години с огромни задължения за инвестиции в обновяването на басейните, които НСБ твърди, че са изпълнени.

Собственик на компанията е Йоана Стойчева, която влиза като собственик две години по-рано, когато е на 24 години. Контакти фирмата няма. До 2019 г. тя има 4-5 постоянни служители, а през лятото наема по 15-20 души, но по последни данни към април 2021 г. в нея е осигурено само едно лице.

За сметка на това в другата фирма на Стойчева, създадената през 2018 г. „Диана фуудс“, работят над 30 души, а оборотът за 2019 г. е почти 1.5 млн. лв.

Като повечето бизнеси, в които Сталийски не присъства никъде официално, и в този случай е така. Пряка документална връзка не може да се намери. Единствената косвена е обслужващият адвокат – документите обикновено се внасят от адвокат Марин Маринов от Етрополе, който е председател на общинския съвет в Етрополе и четвърти в листата на ГЕРБ за предстоящите избори в София-област.

Неговото име се появява като адвокат, който документално обслужва и смяната на собствеността в стъкларския завод „Рубин“, който също попада в сферата на прикрити собствености на Сталийски.

Няколко източника, с които „Капитал“ разговаря, свидетелстват, че официалната собственичка Йоана Стойчева е само подставено лице.

Заведението се управлява от друг човек с прякор Чезаре. Наскоро именно той се е появил като представител на „Ем фууд енд кетъринг“ в спортното министерство, когато е воден разговор за условията за ползване на басейните от плувните федерации.

В същото време Александър Сталийски прекарва доста време в заведението, в което е засичан да идва на разговор и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Година по-късно след подписването на договора за наем „Ем фууд енд кетъринг“ установява, че теренът от един декар и старите билетни каси е „недостатъчен за качественото и пълноценно изпълнение на инвестиционното намерение“.

Затова иска от НСБ да направи нова инвестиция, този път за почти 390 хиляди лева. „По време на изпълнение на договора се констатира, че заложената инвестиционна програма дейности по отношение на терена, представляващ бивши билетни каси (в полусрутено, лошо конструктивно състояние), не са предвидени.

Това налага облагородяване на терена чрез изграждане на заведение за хранене с прилежащи спомагателни сгради“, се казва в отговор на спортното министерство до „Капитал“ по въпроса.

В близост до басейните, на все още незастроено петно, започва да се излива бетон. Оказва се, че ще се строи автомивка и кафе-бар, а фирмата, която щеше да го строи, е собственост на 84-годишна жена.

Тя пък я наследила от Орлин Маринов, който навремето е бил в структурите на на „ВАИ холдинг“ – икономическата структура на някогашния „ВИС-2“.

Подписка от жителите на квартала спира изграждането, а действията се развиват в разгара на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Докато инвестиционната дейност се разраства, басейните в комплекс „Диана“ не се ползват за плувни спортове с изключение на няколко турнира по скокове във вода.

Последният мач по водна топка там е проведен през лятото на 2016 г. Откакто влиза в сила настоящият договор, наемателят определя месечен наем от 5000 лв. на клуб. Басейните могат да се ползват в часовете извън масовото посещение на посетители – сутрин рано и късно вечер.

Едва наскоро, след смяната на Красен Кралев, ръководството на НСБ става по-сговорчиво и осигурява достъп до „Диана“ за тренировки по водна топка. Но това изглежда като временно решение, преди на изборите да се установи кой ще управлява спортното министерство и какво ще бъде отношението към управлението на държавните спортни бази.

Тази с жълтата рокля,ми е много позната физиономия.Та ако не бъркам,тази същата си продади апартамента в центъра и с реване и слугинаж при кмета, същия е настани в старческия дом на безплатна квартира и хранилка от нашите данъци,вместо истински нуждаеш се.Та така му се отблагодарява и си мисля,че може и други като тази да са на повикване при всяко мероприятие на кмета.

1 Коментар

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.