Скандал за ОЛАФ! Олигарсите на Бойко щипнали 31 млрд. за последните 3 години

1 8 050

Къде е Европейската служба за борба с измамите?! ОЛАФ трябва да започне разследване по новината на деня – 40% от публичните средства, определени за капиталови разходи – 31 млрд. лв. през последните три години, са изхарчени без контрол и без прозрачност чрез фирми, управлявани от олигарси на Бойко Борисов, разплете схемата Narod.bg. За чувалите с пари или не са възлагани обществени поръчки, или ако е имало такива, те са били само с един единствен участник с ясната идея той да е печелившият.

Това стана ясно от представените от служебния министър на финансите Асен Василев данни пред Обществения съвет по какъв начин неправомерно са били разходвани парите, които държавата събира от данъкоплатците, пише „Сега”.

От 2019 г. до април 2021 г. от 31.4 млрд. лв., похарчени от държавния бюджет за ремонти и строителство, само 19 млрд. лв. са минали през нормалната процедура на обществените поръчки. 8.4 млрд. лв. са раздадени без обществени поръчки, а 4 млрд. лв. са възложени с обществени поръчки, в които е имало само един участник.

Първенец по разходване на държавни пари с 5.5 млрд. лв., очаквано се оказа Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) със своето дружество „Автомагистрали“.

Почти целият възложен от държавата ресурс АПИ предоставя на държавната компания „Автомагистрали“, която както е известно поради липса на капитацитет да извърши сама строителните дейности, го предоставя без конкурси, чрез т.нар. инхаус поръчки, на различни частни фирми.

Най-големият дял от тези инхаус поръчки е завзела „Автомагистрали Хемус“ АД – 960 млн. лв. След нея се нарежда фирмата на Симеон Пешов „ГБС-Инфраструктурно Строителство“ АД с 513 млн. лв., дружеството на гербаджията с депесарски корен Велико Желев „Хидрострой“ АД с 475 млн. лв., „Грома Холд“ с 395 млн. лв., която се казваше „Агромах”, преди собственикът ѝ Методи Бачев да се подиграе жестоко с Баце с репликата: „Кмето на Симитли е е*ал Бойко Борисов”, и още десетки фирми.

„Харчим огромни средства чрез заобикаляне на закона за обществените поръчки и без никаква публичност – тази информация до вчера я нямаше и Министерството на финансите“, заяви Асен Василев на заседанието. Той обясни, че инхаус поръчките са допустими само при две условия: първо, държавното предприятие, на което се предоставят средствата, само да може да извърши дейностите, и второ, предприятието да е 100% държавно.

За последните три години АПИ са поели ангажименти за 2.5 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка над стойността на договорите и 4 пъти над определения й бюджет. Това е ставало с обикновени докладни до Министерски съвет за спешна нужда от финансиране на ремонтни дейности с обяснението, че допълнителните разходи ще бъдат покрити от приходите от тол такси. Както стана известно тол системата засега не оправдава очакванията за постъпления, с които да бъдат поддържани пътищата в страната ни – от очакваните 450 млн. лв. през 2020 г. са събрани едва 77 млн. лв. Подобно е положението и през тази година. Министерски съвет обаче скоростно е отпуснал поисканите от АПИ пари по над 30 подобни договора.

Реклама

„На строителите не е казано, че тези пари ги няма. Това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. Истината е, че тази сметка трябва да я платим или да я оправим. За около 300 – 400 млн. лева вече сме поставени пред свършен факт и сметката ни е изпратена“, каза финансовият министър Асен Василев.

Според него този начин на работа обяснява защо имаме лоши пътища и защо с години не можем да завършим нито една магистрала.

По сходен начин е действала и Държавната консолидационна компания, предоставила възложените й от бюджета 750 млн. лв. на държавното дружество „Монтажи“. То от своя страна е сключило договори основно с три фирми без обществени поръчки – Ковел-Про за 367 млн. лв., Планекс-Гес за 228 млн. и Абак ДС за 125 млн. лв.

Без конкурси ДП „Пристанищна инфраструктура“ е прехвърлила строителните и изкопните работи на пристанище Варна на частна фирма. 440 млн. лв. са предоставени на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“, което дори няма нужната техника, но с инхаус договор е възложило тази работа на частната „ЕС Билд“.

„Това ниво на наглост и безотговорност от страна на държавни структури не може да бъде поправено само с правила. Трябват и тежки санкции“, смята Асен Василев.

Най-големият получател на бюджетни средства през последните три години всъщност е Обединение Консорциум „Аркад“ –  строителят на „Турски поток“ на територията на страната. Консорциумът е получил 2.587 млрд. лева от възложителят „Булгартрансгаз“ и бе избран след странно проведен конкурс.

НКЖИ се нарежда на второ място след АПИ като разпоредител с бюджетни средства през последните три години с 3.8 млрд. лв. За тяхното възлагане обаче са проведени редовни обществени поръчки, като най-големият изпълнител от тях е „ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин“ с 599 млн. лв.

Министерството на здравеопазването е на трето място по размер на публичните средства, които предоставя за капиталови разходи – 1.784 млрд. лв. Тук фирмата с най-голяма обществена поръчка е „Фарма Консорциум“ – 595 млн. лв.

Цялата презентация на МФ за капиталовите разходи може да намерите тук

1 Коментар
  1. майната казва

    Един кристално ясен въпрос се налага. НИЕ Държава имаме ли ? Ако имаме ТЯ частна ли е ? Ако е за частно ползване НИЕ ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ ???

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.