НОВИНАТА: ГЕРБ издига пенсионера ревльо Тодор Кантарджиев срещу генерал Радев в битката за президент

6 12 682

Бойко Борисов реши да яхне народното недоволство около напълно законното пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев, като го пусне ревльото в битката за президент срещу безспорния титуляр генерал Румен Радев, дочу Narod.bg.

В навечерието на последните парламентарни избори и предстоящите сложни комбинации за съставяне на правителство ГЕРБ и Борисов са решили да предприемат изненадващ ход.

Той най-вероятно ще бъде обявен след вота на 11 юли и ще изненада политическия елит и електората. По информация на вестник “Галерия” тогава ще бъде огласено името за кандидата на ГЕРБ за президент и това ще бъде професор Тодор Кантарджиев.

Епидемиологът, който бе най-атрактивния член на Националния оперативен щаб, бе пенсиониран неотдавна като шеф на Института за заразни и паразитни болести от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Отстраняването му предизвика масово недоволство, колегите на Кантарджиев дори излязоха на протест и страстите бяха  успокоени, след като разплаканият от драмата професор бе назначен за консултант на имунизационния процес към Столична община.

Кантарджиев не скри огорчението си, макар да си спести директни нападки към Кацаров, а с чувство за хумор обясни, че явно е някой”, защото днес не закачат само тези, които са никои”.

Всеобщата подкрепа, която Кантарджиев получи, навела ръководството на ГЕРБ на идеята, че той би бил достоен противник на Румен Радев, който отдавна обяви, че ще се бори за втори президентски мандат в комплект Илияна Йотова. Източници на в. “Галерия” твърдят, че Борисов осъзнавал огромния авторитет на членовете на НОЩ и преди време обмислял идеята да номинира професор Венцислав Мутафчийски за държавен глава.  

Шефът на Медицинската академия обаче не се е изкушил да се включи в политиката и бил убеден, че ще бъде много по-полезен като хирург и ръководител на най-добрата българска болница.

Тодор Кантарджиев съвсем не било единственото име, обсъждано от ръководството на ГЕРБ за битката за “Дондуков 2” през есента. Сред потенциалните кандидати е бил и висш магистрат, който обаче засега предпочитал да продължи юридическата си кариера.

Реклама

Президентските избори са особено важни за бъдещата политическа конфигурация.

Румен Радев се превръща през последните месеци във все по-важен център на властта. Рейтингът му е завиден и малцина биха имали шансове в директна битка срещу него. Според политически анализатори негов достоен противник би бил човек без ярка партийна натовареност, експерт в професията си, ползващ се с масова подкрепа.

Тъкмо за това те смятат че профилът на Тодор Кантарджиев отговаря на подобен опонент на Радев. Още повече, че имунологът доказа организаторски качества по времето, когато трябваше да бъде овладян пикът на коронакризата.

На всичкото отгоре Кантарджиев е дългогодишен член на БСП и се ползва с широка подкрепа и в средите на левицата, откъдето все по-често се чуват критични гласове, че Румен Радев е станало твърде хард евроатлантик. Последното не се харесва особено много на избирателите от левия спектър. Българите са русофили и никак не им харесва дрънкането на оръжия и меренето на сили между НАТО и Русия в Черно море.

Резултатите от предстоящите в неделя избори също ще бъдат от ключово значение за бъдещето на страната и ще повлияят на кампанията преди президентските избори. Социолозите са категорични, че в неделя най-интересна ще бъде битката за първото място, където между ГЕРБ и “Има такъв народ съществува паритет, но всеки може да излезе с едни гърди напред и в последния момент дори ГЕРБ да спечели с минимална преднина.

Най-вероятно ще се повтори ситуацията от предишното гласуване и партията на Борисов няма да може да сформира правителство, защото е поставена в изолация. Кабинетът почти сигурно ще бъде създаден от “Има такъв народ” и формациите на протеста, като се предполага, че в него ще бъдат включени главно експерти, а вероятно някой от служебните министри ще запазят постовете си.

Никой засега не се наема да даде конкретен хоризонт на такова правителство, защото страната има да решава куп важни проблеми, по които трудно ще се постига съгласие в доста разединеното общество.

Ако всичко това се случи, не е невъзможно след време да се изправим пред нови избори, което не е най-добрият, но може да се окаже неизбежен вариант пред България. В ГЕРБ анализирали възникналата ситуация рационално и осъзнали, че натрупаната умора от тяхното управление през последните 10 години налага партията да се оттегли от управлението. А опозиционното й поведение и да се окаже оздравително за структурите й.

6 Коментара
 1. Къчо казва

  НЕ ПРОПУСКАЙ ШАНСА , С…“КЪШ“ !!!

  Гъбите сега ги…няма,
  по-натам ще порастат,
  а в Заблудата…голяма :
  писна ми.от всеки „гад“ !

  -ВРЕМЕ Е СЕГА , РАЗДЕЛНО
  „паразитите“…да спрем,
  ОГЛАДНЕЛИ БЕЗПРЕДЕЛНО :
  заедно с ревлив…серсем !!

  Гъзолизците им…също
  са надъхани, до край :
  тетки, изпотени…“тъщи“
  хвалят тоА негодяй !?

  Неговите „братя“ даже
  нещо…гузни ли са, май,
  крият „списъци“ в гаражи :
  с мераклиите за…-Дай ?!

  Бюрокрация…сервилна,
  половин милион почти,
  в далаверите обилни
  виждат своите…“мечти“,

  но по границите няма
  привилегии…за тях
  и превръщат ги във „драма“ :
  -трябва…изборен „пердах“ !!

  Беззаконието…днешно
  трябва веднага, да спре,
  без хомоти не е грешно :
  -Къш бе, герб-о-мекере !!!

  14:34 / 07.07.21. / от Един…Изтрит Приятел /

  Професор от СУ: Сега е времето да съборим кочината на Прехода, стига неграмотни и нагли във властта (ВИДЕО) https://novinite-dnes.eu/profesor-ot-su-sega-e-vremeto-da-saborim-kochinata-na-prehoda-stiga-negramotni-i-nagli-vav-vlastta-video/?fbclid=IwAR1ne-TQs2x2_tXgzYtVAS4qzcnYJHQyA76BqceN729FyPkJSPwK-XW7PT4

 2. Смех казва

  А Муньо Шпаклата кого издига?!Издига себе си!Дето е станал за смях и резил на цяла държава!
  Всички го видяхме на онова срамното видео с двете охкащи и ахкащи циганки!
  Видяхме го и как ибрикчийствa на Мустафата!Хахахаха.

 3. Градинаров казва

  Така ли се козирува бе , Бойко ? Или така е в пожарната .

 4. Тошко казва

  Тъпи и мафиотски структури.Престъпна политическа сбирщина!!

 5. Гошко казва

  Румен Радев е единствения смел президент, избран досега!
  Борисов е …, …, ….. , но не съм съгласен, че проЗ. Той е „Мутра“, както ни открадна Ментата!!!

  .

 6. Гошко казва

  Румен Радев е единствения смел президент, избран досега!
  Борисов е …, …, ….. , но не съм съгласен, че проЗ. Той е „Мутра“, както ни открадна Ментата!!!

  .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.