Само в Narod.bg: „Котаракът” на Бойко – Александър Сталийски, влиза в списъка „Магнитски” II

0 17 598

Един от приближените до Бойко бизнесмени от печално известния кръг „Котараците” – Александър Сталийски, със сигурност ще влезе в новия позорен списък на САЩ по закона за корупцията по високите етажи на властта „Магнитски”.

Новината разкри дипломатически източник на Narod.bg, запознат с развоя на международния скандал.

САЩ вече обявиха, че налагат санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков „за значителната им роля в корупцията у нас”.

Това означава, че те не могат да правят бизнес с Щатите, банковите им сметки в US банки, ако имат такива, минават под запор, и накрая – всеки техен съдружник минава под общия знаменател на сакнциите.

У нас, пък, служебният кабинет разпореди държавата да прекъсне всякаква обща работа с фирми от кръга на наказаните.

След изборите на 11 юли се очаква да излезе продължението на списъка със санкционирани, в който ще лъсне името и на Сашо Сталийски.

Това е съсипваща новина за бизнеса на младия милионер, еднакво приближен до Бойко Борисов и Делян Пеевски, ето защо:

Само преди месец – на 3 юни, „Булгартрансгаз” обяви класирането на участниците в процедурата по строителство на газовия интерконектор от София до Ниш, който за разлика от „Турски поток” ще осигури възможност за диверсификация на газовите доставки.

На първо място с цена 164 млн. лв. държавната фирма класира консорциума „Кенпайп”, в който влизат клон на канадското дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му фирма, регистрирана в България.

От фирмените регистри се вижда, че въпросната група има връзки със Сашо Сталийски.

Реклама

Вкарването му в списъка „Магнитски” II ще сложи точка на това начинание, защото всяко свързано с него дружество ще остане „на сухо” – няма да има право да върти бизнес с държавата припомня Narod.bg.

Това стана повод за интересна интерпретация на ситуацията – дали е възможно „котаракът” на Баце вече да не му е „домашен любимец”, след като хунтата ГЕРБ повече няма да разпъва чадър над любимците си?

Дали пък Сталийски, който както първи съобщихме, духна от България заради вероятността да бъде арестуван за купуване на гласове, няма да обърне палачинката и да пропее за безобразията, на които се е нагледал покрай Бойко Борисов през последните 10-11 години, пита източникът на Narod.bg.

Преди броени дни стана ясно, че българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е бил на среща с Грант Мърфи – съветник в департамента по финансови престъпления и финансиране на тероризма в Министерството на финансите на САЩ в средата на миналата седмица.

Срещата е била по искане на българската страна. Основният въпрос, който се е разисквал по време на разговора им, е било искане на българската страна за повече яснота как БНБ да процедира с кредитите, взети от лицата и фирмите, на които са наложени санкции по „Магнитски”.

И дали оказва значение фактът колко време преди налагането им са били отпуснати заемите.

Американските експерти са заявили на българския посланик, че няма никакво значение дали кредитите са взети много преди налагането на санкциите, защото в случая става дума за злоупотреба с публични ресурси и това е единственото, което има тежест.

От разискваното на срещата става ясно, че българските банки, коитo ca дали кpeдити нa фирмите, свързани със caнкциoниpaнитe лица, ще бъдат принудени да наложат процедура за пpeдcpoчнa изиcкyeмocт на средствата.

Освен това Грант Мърфи уверил българския посланик, че процедурата по закона „Магнитски” не е затворена и може да се очаква добавянето на още имена в черния списък. САЩ следят внимателно действията на българската прокуратура, което означава, че наказаните и всички свързани с тях фирми няма място под бизнес слънцето на България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.