Евгений Бакърджиев остави съкровище от десетки милиона на наследниците

9 6 943

Наследство от няколко десетки милиони лева оставя починалият само на 66-годишна възраст Евгений Бакърджиев, дочу Narod.bg.

В натрупаното от бившият политик и семейството му влизат освен солидни суми пари и няколко хотела в София и по морето. Подобно богатство е особено впечатляващо на фона на обвиненията в корупция срещу него като част от правителството на Иван Костов, показа проверка на „Уикенд“.

Бившият син вицепремиер издъхнал след тежък кръвоизлив по време на сравнително лека коремна операция. Преди смъртта си е изпаднал в кома. Тези шокиращи подробности за края на емблематичния в прехода политик разкриха негови близки.

Самият той до последният си дъх яростно отричаше да е замесен в незаконни дейности. Колкото до обвиненията в корупция, те според него идвали от Иван Костов, след като повдигнал темата за далаверите на негови близки. Факт е обаче, че Бакърджиев си отиде като доста заможен човек, а богатството му може да се обясни единствено с престоя му в политиката.

Впечатляващите финансови възможности на Бъки Бомбата лъснаха още през 2009 г. след като самият той се оплака, че крадци са задигнали от дома му 180 000 евро, 20 000 лева, пистолет и солидно количество злато.

Подобна суми и днес звучи като мечта за огромна част от българите. Бакърджиев от своя страна определи изчезналите пари като „джобни”.

Реклама

От къде ги има, така и не пожела да уточни. Още тогава негови недоброжелатели от редиците на СДС припомниха за многобройните обвинения към него в корупция по време на синьото правителство.

В кабинета на Иван Костов Евгени заемаше поста на заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Под негов контрол бяха голяма част от секторите, генериращи солидни парични потоци. Публикации от онова време нашироко описват мощният финансов кръг, който той оглавява.

Гордееше се, че взриви мавзолея

В края на август 1999 г. мавзолеят на Георги Димитров е взривен по заповед на Евгений Бакърджиев, който се сдобива с прозвището Бъки Бомбата. Първата детонация е направена в присъствието на Иван Костов и Стефан Софиянски. Тя не срутва масивната постройка и се налагат още две къртения.

Години по-късно в интервю за „Уикенд” Бакърджиев споделя: „Бях в забавачката, когато под строй ни заведоха да гледаме мумията. Беше отвратително и на вид, и на миризма. На повечето дечица им стана лошо.

Надявам се, че вече никой не сънува тази гадост. На възрастните също им се повръщаше от мумията на Георги Димитров. Това азиатско, езическо, болшевишко капище трябваше да бъде сринато още през 1992 г., но тогава не ни разрешиха. Взривявахме от сърце, а не с пари.

Не я мислете мумията, тя бе изнесена и погребана още през юли  1990 г. После близо десет години сградата бе едно от най-мърлявите места в столицата. И разбира се, беше символ на разединението и омразата в нашето общество”.

9 Коментара
 1. Перо казва

  Нека харчи

 2. Stan казва

  От къде се взима тази алчност в тези „хора“?
  Да ги харчи на оня свят!
  Бог забавя, но не забравя!!!

 3. Хайде честито на Евгенито казва

  Да е жив и здрав и да си харчи на воля откраднатото!:-))))

 4. Лаком гъз наяждане няма казва

  Да е жив и здрав Бакърджиев да си харчи на оня свят, квото е гепил от народа!
  Е, катафалките и ковчезите джобове нямат, ама иди го обяснявай това на тия лакоми гъзове!
  След Гената да се готви и оня другия крадец и корумпир, дето и той е крал и с гъза си – другаря Рашко-Мутрашко!Да се готви и другаря агент Гоце(Трипера), и другаря Гуци Медузата, и другаря Р.Овч., и всичките там олигарси, богаташи, чорбаджии-изедници, мутроченгета, магистрати и останалите лакоми и ненаситни уроди, които влязоха в политиката голи и боси като въшки, а излязоха приказно богати!
  Още помним Доганя, Xр.Бисеров, Дим.Цонев, Георги Марков(агент Николай) и всички останали боклуци, как по кръглите маси от 1990г. дефилираха по селски домашноплетени пуловерчета, бели хавлиени чорапи и бели маратонки Romika!!!

 5. Асан казва

  Конфискация, съд затвор 😀

 6. Веси казва

  За умрелите – нищо ….Но тъкмо на ,, демократи” като него , дължим агинията и мизерията на тъй наречения преход ! И червени и сини вкупом всички ,, съгрешиха “, пардон ! – крадяха и се облагодетелстваха за сметка на народа си !
  Тъкмо такива като него убиха синята идея и опозориха. СДС.
  Чисто по човешки ще кажа жалко за кончината му , твърде млад си е отишъл.
  Но като българка , която като още стотици хиляди българи. бяха икономически принудени да търсят прехраната си на гурбет ще кажа : малко време се е радвал на натрупаното . Дали краденото ще е наследство или карма и за наследниците му ?!

 7. […] Народ Какво мислиш? Оцени […]

 8. […] Източник: Народ […]

 9. Райна казва

  Да му вземат всичко…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.