Кабинетът остро: Има сериозен проблем с организираната престъпна група на ГЕРБ – цялата мръсотия да отиде в съда

3 2 712

Организираната престъпна група на ГЕРБ, обхванала с пипалата си всяка държавна институция, създава огромни проблеми на служебния кабинет, разкри Narod.bg.

Правителството казва, че има сериозни проблеми, но ако това не доведе скоро до съдебен резултат, стигаме до конституционна криза. Това призна говорителят на служебното правителство Антон Кутев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Опитваме се едно правителство, което не може да прави промени в бюджета и законодателни промени, да изведе на чисто това, което се случва. Случват се ужасяващи неща.

Далеч съм от идеята, че всички политици са мошеници, но виждам неща, които са скандални и това не може да се случва, ако само един политик е сгафил. Има такова обвързване, че това е престъпна група. Те са се обвързали по начин, по който става страшно.“ – каза говорителят на служебния кабинет.

„Има доста нарушения, но най-голямото са 8-те милиарда без обществени поръчки, част от които са изхарчени и без никакви гаранции. Това е правено в условията на коронакриза. Аз и мои колеги си дарявахме заплатите на Министерството на здравеопазването, за да се борим COVID кризата, а те са давали милиарди напред без гаранции и да е ясно кога ще започне даденият строеж. Когато нямаш проект, няма как да започнеш строеж през следващите 3-4 години, няма как да се дадат 100 млн., за да се купят материали.

Няма как да ми се обясни, че са платени 5 години по-рано пари за планина чакъл. Утре фирмата може да фалира. Защо се прави това? Има един начин да се обясни – това са комисионни, някой ги е чакал или ги е получил“, изтъкна Кутев.

По темата за „Автомагистрали“ той сподели:

„Нашата задача беше да изговорим всичко, а дали е престъпление, е работа на прокуратурата. Прокуратурата влезе преди 20 дни в „Автомагистрали“. Аз още не съм чул нищо след влизането ѝ в „Автомагистрали“. Колко време ѝ трябва да провери тези 30 фирми, които са получили милиарди от „Автомагистрали“ дали имат толкова пари в сметките си? При милиард и половина, ако си платил 10-20% комисионна, това са 300 млн.

Тези 300 млн. лв. са проследими и на прокуратурата според мен са и необходими два – три часа за това, а вече 20 дни чакаме да видим какво ще се случи. Половината милиард, които стояха в тази фирма, ги изтеглихме, за да не могат да ги изхарчат и ги дадохме за нещо по-полезно. Сменихме и ръководствтото. Оттук нататък ние повече не можем да направим.“

„Ние свършихме нашава работа – да покажем какво се случва. Второто, което можехме да направим, е да сменим управлението. Направихме го и оттук нататък всички българи гледат и питата какво стана. Това е големият въпрос на съвременна България – ако институциите и то независимите не докажат, че няма да позволим това да се случва, ние обезсмисляме държавата.

Реклама

Има още разкрития, има навсякъде включително в МРРБ. Още не сме разказали по-подробно за санирането, където има как да се разказва как са санирани мазета, на какви цени са санирани блокове и др.“ – допълни Антон Кутев.

„Този разказ няма да има край. Проблемът е, че правителството казва, че има сериозни проблеми, но ако това не доведе скоро до съдебен резултат, стигаме до конституционна криза.

Вече въпросът е, че обществото започна ясно да разбира, че имаме неефективни институции, които заплашват да се превърнат в конституционна криза – в криза на подредба на държавата. Ако в много кратко време политическите и бизнес елити не подредят държавата по някакъв начин, тя ще се самоподреди. Дали ще стане чрез резултатите от изборите, дали ще стане с протести след това, някакъв обществен механизъм ще сработи.

Има институции, които не работят. За мен следващият парламент ще бъде много отговорно натоварен. Той трябва много бързо да направи ключови промени. Ако не ги направи, наистина ще стигнем до конституционни промени. Всеки българин вижда, че така вече е нетърпимо“, отбеляза Кутев.

„Надявам се, че до следващите избори вече ще има достатъчно машини, за да са по две във всяка секция. С изборите свършихме две много важни неща. Имаше проблем с машините. Ясно е, че 1200 машини не са достатъчни и във всяка секция е по-добре да има по две, но е ясно и че 1600 машини бяха под въпрос и се оказа, че успяхме да доставим тези машини.

Факт е, че машините са доставени. Надявам се, че до следващите избори вече ще има достатъчно машини, за да има във всяка секция по две. Имаме и друг проблем с изборите – купуването на гласове. Правим всичко възможно да го спрем или поне да го ограничим“, изясни той.

„Освен изборите, трябва да се продължат и някакви неща в държавата. В момента имаме добро изпълнение на бюджета и пари в него има, но служебното правителство не може да харчи нищо друго, освен това, което му е разписано. Ние не можем да направим актуализация, защото нея я прави парламентът“, заяви Кутев.

„50-те лв. от пенсиите не бяха предвидени в бюджета. Те бяха предвидени до април. За да ги платим, отнякъде трябваше да намерим 100 млн. Всички социални плащания, които вървяха преди това, бяха заложени в бюджета до април и след това трябваше да се търсят отнякъде“, уточни той.

„Борисов трябва да даде няколко обяснения. Няма как 1.5 млрд. от „Автомагистрали“ и още 7 млрд. от други фирми да са били раздадени без поръчки без да е знаел. Ако не е знаел, значи не е за министър-председател. Ако е знаел, трябва да обяснява. Няма как да не седне да обяснява за какви неща говореше Илчовски, няма как да не даде отговор за пачките и чекмеджетата“, заяви Кутев.

„Много ми се иска. Не вярвам, че може да бъде прекъснато изцяло, защото вече е част от мисленето на българина. То със сигурност може да бъде рязко ограничено. Правителството няма интерес в изборите и на нас ни е все тази кой ще победи на тези избори. Нашата цел е да постигнем максимално честни избори и да покажем, че това може да става и може да има промяна в България“, посочи той.

3 Коментара
 1. Градинаров казва

  Много престъпни и корумпирани типове успяха да се промъкнат в ГЕРБ и вината на г-н Бойко Борисов , въпреки , че е щудирал в полицейска академия , и има защитена докторантура там , заради своята пословична добрина не успя да ги идентефицира и сега обира всички негативи , заради тяхното престъпно поведение. Ако сега при предстоящите избори , той ги спечели , ще трябва да се раздели с тях , дори и да са му приятели.

 2. Въпрос по горната снимка казва

  А коя е тази семпла селска лелка с бялото селско костюмче и късите, криви крачета, с ръст 1.40м.(с вдигнати ръце) и наподобяваща на кюфте, инсталирана вляво от Муньо?

 3. Смех казва

  На горната снимка се виждат само дядковци, чичковци и лелки на предпенсионна или много след пенсионна възраст!
  Абе, Мунчо, от цяла България, туй ли можа да изнамериш, бе?!Хахахаха!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.