Политолог разпори Бойко: ГЕРБ си тръгва като БКП през 1989 г.

4 19 929

Проф. Калин Янакиев разпори балона ГЕРБ и Бойко Борисов с предсказанието, че хунтата ще си отиде по толкова безславен начин и с такава всенародна омраза, както БКП през 1989 г., провери Narod.bg.

Ставаме свидетели на края на една десетилетна политическа епоха, която слиза от историческата сцена по начин, много подобен на онзи, по който слезе старата държава-партия през 1989 г.

В последните месеци ние научихме толкова много катастрофични неща. Българите може би се убедиха, че страната ни постепенно е придобила форма на управление, която най-правилно би трябвало да бъде наречена олигархия, каза в интервю за БГНЕС философът и университетски преподавател проф. Калин Янакиев.

„Научихме за изключително много злоупотреби буквално с милиарди левове. Това доведе, този път съм убеден, до решението, че това трябва да се промени. На него трябва да се сложи край, независимо, че онези, които ще го направят идната неделя, не са се напълно разбрали кой и как точно ще го стори.

Така беше и след 1989 г., и тогава бяхме свидетели на един букет от разнообразни политически партии, движени от силната и обща воля да бъде сложен край на корупцията, натрупалата се лъжа и беззаконието“, посочи проф. Янакиев.

Според него „разомагьосването“ на образа на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е започнало още през лятото на миналата година, по време на дългите антиправителствени протести в София и други градове на страната.

„Тук има някаква почти мистическа намеса, защото неговият тарикатски и народняшки тон изключително много се харесваше. От миналото лято той бавно и постепенно, а в един момент и взривно, стана обект на едно фестивално осмиване. Отново много подобно на онова, с което се простихме с вождовете на предишната държава-партия“, посочи философът.

Реклама

„Между предишните и сегашните избори самият Бойко Борисов и неговите приближени изпаднаха в едно внезапно политическо оглупяване. Нека дам два примера. Само преди няколко дни бившата председателка на Народното събрание показа как пуска с бидони в язовир „Кърджали“ 555 555 шарана. Как не е избрала друг вид риба, така и не можах да разбера.

Превръщането на язовира в гъста рибена чорба ми напомня по безумие единствено на едновремешните многостаночнички, които обслужваха, без да е ясно какъв е смисълът от това, десетки станове. Това безумие отстъпва единствено на похвалата на Борисов, че е построил половин милиард километра магистрали. Появиха се шеги с екватора, дори с Млечния път, които очевидно пак той е построи. Разомагьосването е пълно“, смята проф. Калин Янакиев.

Той посочи още, че управленската алтернатива на ГЕРБ вече е реалност, но оттук нататък възникват и някои въпроси. „Демокрацията е непрекъснато усилие. Да продължаваме да пребиваваме в онова, което беше досега е просто абсурдно. Проблеми има най-вече с това, че т. нар. партии на протеста не са единодушни, а и все пак ще имат парламентарно представителство, нуждаещо се от подкрепа на поне една от партиите на статуквото.

Не от ГЕРБ, а от БСП или ДПС, което е много голям проблем. Този проблем ще трябва да бъде решаван по някакъв начин, а отговорност за неговото решаване ще носи онази измежду партиите, алтернативни на ГЕРБ, която ще спечели най-много гласове“, счита професорът.

На въпроса ще стигнат ли обаче силите на протестните партии да доведат започната от тях промяна докрай, проф. Калин Янакиев отговори: „Много ще зависи от това как точно ще се подредят в парламента тези три партиите на протеста. Някои от тях имат много определена позитивна програма. Ако солидна роля в бъдещото парламентарно мнозинство има обединението „Демократична България“, аз съм убеден, че тази промяна ще бъде по рационален и решителен начин извършена.

Съдя за това не само поради своите политически симпатии, а поради това, което чета и знам като капацитет от двете партии. ДСБ е традиционна истинска дясна партия, същинският наследник на синята идея, защото видяхме в какво се превърна СДС, в една малка присъдружна организация на ГЕРБ. „Да, България“ привлича една нова либерално-демократично настроена генерация, която разполага с нейния интелектуален потенциал.

Не мога да преценя какъв е политическият профил на партията на Слави Трифонов. По-скоро неговите поддръжници са типични представители на протестния вот. Хора, които много не се интересуват от това какво точно ще се прави в бъдеще. Тук е голямата отговорност на „Има такъв народ“, защото по всичко личи, че тя ще има най-много гласове. Никога не съм се притеснявал от „лявото“ минало представителите на „Изправи се! Мутри вън!“, защото управлението на ГЕРБ успя да консолидира широк фронт срещу себе си, което няма как да не включва в себе си определени леви сили“.

4 Коментара
 1. РадУ Тъпото казва

  Бабикянчо, как ли ще се чувстваш на 12-ти юли, когато Бойко отвее всички вас и ви го сложи с 300???
  И разпореди да ти направят една хуууубааавааа проверка, а?
  Нали знаеш онзи лаф?Кажи „отвертка“.Защо?Сваляй гащи за проверка!:-))))

 2. !!! казва

  Май нещо си се размечтал. Подмажи си дирника с вазелин.

 3. Д.Кънев казва

  Въпросът е как така допуснахме полуграмотния завършил Магнаурската школа Бойко Борисов да ни ходи по главите вече над 10 години.Пияните ще изтрезнеят ли най после.До кога ще чакаме някой да дойде и да ни оправя.Затова искам Швейцарския модел на управление.Искам да бъда питан не само АЗ.Искам да бъдат питани не само децата ми но и внуците ми а и правнуците.

 4. […] Народ Какво мислиш? Оцени […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.