Нов шамар от САЩ: След 10 години ГЕРБ България е №1 в износа на бели робини

0 5 285

Пореден шамар от САЩ за престъпната шайка ГЕРБ и нейния тартор Бойко Борисов – Държавният департамент излезе с доклад, от който става ясно, че след 10 години управление на мутрите България е №1 в ЕС по трафик на хора и износ на бели робини, видя Narod.bg.

България все още не изпълнява напълно минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия в тази посока, се посочва още в последния Доклад за трафик на хора на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БНР.

Сред отбелязаните положителни стъпки са увеличаването на финансирането за национална стратегия, даване на повече средства за деца в кризисните центрове и сътрудничество на международната сцена, което включва създаване на брошура за работещите в чужбина българи с информация за техните права.

В същото време управляващите не са изпълнили минимални стандарти в няколко ключови области, се казва още в доклада. Сред тях са незначителните присъди срещу мнозинството от осъдени трафиканти. Нещо, което според документа, може да подкопае усилията за справянето с проблема.

Реклама

В доклада е добавено „Корупцията сред органите на реда и съдебните органи продължава да пречи на напредъка и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик (на хора), продължава да съществува безнаказано“.

България също е представена като една от страните, които са основни източници на трафик на хора в ЕС. Това е 21-ият доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави.

Всяка страна е поставена в определено ниво. Страните от първи кръг спазват международните стандарти. Тези от второто ниво, сред които е и България, e важно да покажат прогрес при спазване на стандартите. Ако попаднат в трети кръг това означава, че страните не полагат усилия да постигнат минималните условия и това може да доведе до рестрикции.

Тази години 17 от държавите са изправени пред потенциални американски санкции, тъй като се смята, че не са направили достатъчно за борба с трафика на хора. Критика беше отправена и към някои американски съюзници като Нова Зеландия, Португалия, Израел и Норвегия, които от първи попаднаха във втори кръг.

Новият доклад покрива периода от 1 април 2020 г. до 31 март 2021 г. и в него се изтъква, че пандемията е изложила милиони на риск от експлоатация и e отместила вниманието на правителствата встрани от справянето с трафика на хора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.