Ето ги избирателите на Бойко – тулупи със златни вериги и интелект на радиатори

6 5 406

MENS SANA IN CORPORE SANO – казваха древните римляни. (Всъщност фразата е на Ювенал от неговите „Сатири”). Здравото тяло прави и духа  ни здрав. Но народът е здрав, само когато е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл. А след последния /дано да е последен!/ трети кабинет на ГЕРБ е вече на ръба на оцеляването.

Българската статистика винаги е изтъквала големият брой лекари / макар че през последните десетина година взеха да бягат от страната/  на глава от населението, но дали това ни прави по- здрави и трудоспособни. Мисля, че работата тук не е само в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние.

Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата /сега те са сред най- скъпите в Европа и станаха почти лукс!/, но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия  отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства. Да, някои от тях изискват известни усилия и постоянство, свързани с двигателната ни активност, с начина на храненето.

За съжаление се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това – българите да са здрави и трудоспособни.  А в  повечето страни на Европа  и особено в Америка здравето е издигнато в истински култ – то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот.

А ние, българите, според данни на Световната здравна организация сме една от… най-болните и изчезващи нации в света! А по брой на пушачите заемаме “почетното” трето място, след Куба и Корея / сега имаме и  закон  против тютюнопушенето, но спазва ли го  някой – повечето от половината българи / дори и децата!/ пушат, при това навсякъде и упорито тровят непушачите! А и в заведенията вече няма никакъв контрол./ И сме с най- високата смъртност в ЕС… И близо половината млади хора са с наднормено тегло. Една тъжна гледка, каквото не може да се види в никоя от съседните ни страни, дори в Турция.

Причините са до голяма степен икономически, но и не само такива. Освен “нация техническа”, ние решихме да бъдем – не според мащабите си – “световна спортна сила”. И хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния, “елитния” спорт, вместо за масовия. / 

Все още  поддържаме като данъкоплатци и една напълно излишна,  паразитна структура – „ Министерство на младежта и спорта”,  което преди време се ръководеше от недоучилият сладкар Лучано, а сега от Кралев!/… И забравихме, че спортът е преди всичко здраве, един много важен  капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави – специализираните спортни училища с пансиони във всеки областен град. Те, разбира се, бяха замислени да произвеждат професионални спортисти, т.е. шампиони, за да “разнасяли славата на България”.

И въпреки, че  времето им отдавна мина и  се видя, че  полза от тях няма, че подръжката им струва милиони, те продължиха да съществуват като един  анахронизъм  вече толкова години след демократичните промени.  И стана така,  че от тях, особено напоследък, започнаха да излизат  твърде малко световни шампиони / необходими, според някои за… “националното ни самочувствие”?!/ и внушителен брой…полуграмотни пазачи на банки, мултаци, сикаджии, мутри и биячи и други подобни “професии”, изискващи “специализирано” образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците!

Защото, наистина в тях има ученици, които почти не могат да четат и да пишат!

Не малка част от техните лумпенизирани възпитаници попълниха редиците на Хунтата -Герб и укрепиха  КЛАСАТА НА МУТРОГЕРБЕРИТЕ.  

В същото време нашите неуки управници решиха да принизят статута на националните специализирани училища за математика, физика, езици, музика и различни изкуства, чиито възпитаници са бъдещият елит и гордост на нацията / те учат там на собствени разноски, докато спортистите са на държавната ясла!/. Освен, че там те не получават дори най- елементарни знания, има ученици, които не могат да пишат грамотно и да говорят правилно.

Да, тези напълно излишни, паразитни спортни училища струват милиони на държавата или по-точно на всички данъкоплатци! Докато хиляди деца в нормалните училища са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве, да укрепват младите си организми. И нашите ученици са сред най- боледуващите в Европа.

Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове./ Защото каква полза, че някоя си спортистка скочила с не знам колко си милиметра малко повече от другите, сякаш престижът и просперитетът ни като нация  и държава ще нарастне, след като у нас, при тази тотална, унизителна бедност, и голяма част от младите хора са вече болни –  сериозно затлъстели, с наднормено тегло, хипертония или  диабет, некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт, за нормално физическо развитие?

Реклама

А немалко  от  по – здравите от тях  като  няма къде да изразходват излишната си енергия буйстват и вършат различни престъпления. Дори и в училище!

А у нас вече закриха ученическите  столове и бюфети, поради липса на средства, докато за спортните училища с пансиони все още се изсипват грешни пари!

Според доклад на просвeтното министерство у нас 620 училища са без… физкултурен салон и дори  подходящ двор за часовете по физическо възпитание. Децата ни просто няма къде да спортуват, да се развиват силни и здрави физически. За тях няма дори най- скромни пространства за игра. На места се строят детски площадки за децата от 3 до 5 години, а за следващите възрастови групи няма нищо, дори най- скромни спортни площадки или просто места за игра.

Много от тях са с наднормено тегло и дори с диабет и това е вече опасно за здравето и бъдещето им. Затова пък бедната ни държава отделя много средства за професионалния спорт, дори наскоро назначи на синекурни щатове  футболисти  във фалиралите БДЖ! 

А спортното министерство отдели  / от държавния бюджет и нашите данъци/  за всеки медалист от последната олимпиада по 250 000 лева! А представянето ни бе повече от неуспешно. И може да се каже, че политиката ни в спорта е определено неразумна, неправилна, както е в нецивилизованите, авторитарните държави.

Отделят се премного средства от изтънелия ни бюджет, докато културата и образованието ни непрекъснато затъват.

Да не говорим за новопостроените безполезни „арени”, спортни зали- гиганти, струващи стотици милиони на държавата, за стадионите и басейните, изградени по европейски проекти / с цел грабеж!/ в малки градчета редица села, които пустеят и се рушат…

 За съжаление и редица от нашите медии възвеличават прекалено професионалните спортисти- шампиони, превръщат ги в нещо повече от звезди, в „герои”, „идоли на нацията”. Ицо и Гришо според тях са по-важни от великите български писатели, музиканти, артисти. И ако руските или румънските медии/ давам тези близки примери/ отделят повече място за Пушкин и Еминеску, за Емил Чоран и Никита Михалков, то нашите подценяват или дори забравят годишнините на Вазов, Елин Пелин, Николай Гяуров, Владимир Димитров- Майстора. И това е също един от начините за опростачването на нацията.

Наскоро Негово Величество  ЕКС Премиерът беше заяви, че щял да построи нов национален футболен стадион. И малко ли ги имаме?   И лично той?! Може би с негови лични пари?! Сигурно би щеше ги извади от джоба си?! Както направи Менда от „бю/д/жетната комисия, както доскоро казваше тя думата без „д”!/ за покрива на Пловдивската академия, та я направиха Доктор Хонорис Кауза по изкуствата!

А „европейската столица на културата” все още няма оперна сграда /няма такава и в морската ни столица!/, а концертната зала се руши. Руши се и Русенската художествена галерия. Тече покривът на Народната библиотека, пада мазилката на „Квадрат 400”, А и Варненска опера отдавна е без своя сграда…

А ЗА Т. Н. „ПРОФЕСИОНАЛЕН“ СПОРТ ОТ ГОДИНИ СЕ ПРЪСКАТ МИЛИОНИ, БЕЗ ОСОБЕНИ РЕЗУЛТАТИО, НО ЗА ТОВА ПЪТ БРОЯТ НА МУТРИТЕ РАСТЕ ПРОГРЕСИВНО, ДОКАТО БЪЛГАРИЯ УДАРИ ДЪНОТО.

Екс „министърът” на фалиралия български футбол Боби Михайлов /вляво с перуката/ и eксминистърът на „младежта и спорта” КраДлев. Какво излъчване?! Каква интелигентност?!

Огнян Стамболиев, ПЕН-България

6 Коментара
 1. Затвор за тиквата казва

  Това е много стара снимка. От 90 `те години. Но избирателите на простака са си все същите мутри „естети“.

 2. Спиро Ст. Киров казва

  Тоя с 5 килограмовия златен кръст и ланец е небезизвестния адвокат Теодор Баткофф. А останалите с ланците са аверчета и ‘брачети’ на Тиквоний Клептопитексий.

 3. Кака Милка казва

  Не е вярно, че България е на трето място в Света по пушене. Нито че Куба е на първо , а Корея на второ! Ето го реалния списък с класацията по най-много пушещи страни:
  Eтo и Toп 20 нa cтpaнитe, ĸъдeтo пyшaт нaй-мнoгo цигapи нa гoдинa нa глaвa oт нaceлeниeтo:

  1. Чepнa гopa – с 4124,53 цигари на човек
  2. Бeлapyc – 3830,62
  3. Ливaн – 3023,15
  4. Maĸeдoния – 2732,23
  5. Pycия – 2690,33
  6. Cлoвeния – 2637,03
  7. Бeлгия – 2353,28
  8. Люĸceмбypг – 2283,55
  9. Kитaй – 2249,79
  10. Бocнa и Xepцeгoвинa – 2233,46
  11. Чexия – 2194,01
  12. Kaзaxcтaн – 2156,59
  13. Aзepбaйджaн – 2114,33
  14. Гъpция – 2086,029
  15. Южнa Kopeя – 2072,57
  16. Aвcтpия -1987,52
  17. Йopдaния – 1855,05
  18. Уĸpaйнa – 1853,66
  19. Ecтoния – 1774,6
  20. Унгapия – 1758,63.
  Както се вижда Куба и България въобще не са в този списък, а ЮЖНА КОРЕЯ( има ДВЕ КОРЕИ, Северна и Южна) е на 15 място ,а не на трето!

 4. Защо лъжеш и манипулираш хората, бе, Бабикяне??? казва

  Публична тайна е, че този сайт е един от безбройните сайтове на другаря Бабикян! Сайтове за фалшиви новини и всевъзможни манипулации на общественото мнение! Защото една лъжа повторена 100 пъти става истина!
  Тази снимка, която сте я лепнали тук е много стара – върти се из Интернет пространството от поне 20-25 години!
  И това не са никакви български мутри, а руски и украински! По-скоро руски – криминални босове на руските крими групировки от Москва и Подмосковието, заснети на плажа в Ялта или Сочи!

 5. !!! казва

  Виж някоя нова снимка на тиквата, като манекен на свинеферма е.

 6. Арман Бабикян казва

  Много ясно е, че тоя миризлив сайт освен да преписва от други и да лъже друго не може, другаря Бабикян такава му е политиката. Много е мазен, не знам кой нормален човек гласува за него, ама явно има поддръжници 🙂 Арман, Арман

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.