Политолог: ГЕРБ лети към дъното, служебният кабинет е моделът на България без Бойко Борисов

0 16 543

Политологът Даниел Смилов разкри, че ГЕРБ устремено лети към дъното, което все още е трудно да се каже на каква дълбочина е. Според експерта служебният кабинета на президента Румен Радев е моделът на бъдеща България без Бойко Борисов, видя Narod.bg.

Извършва се доста значима промяна. Тя има измерения в политическата система, но предполагам, че и в социалните системи. На пръв поглед се вижда отстъпление при някои от партиите на статуквото, ако можем да ги наречем по този начин. Най-вече при ГЕРБ, който беше доминираща през последните над 12 години.

Партията е във висящо, падащо положение, не знаем докъде ще стигнат процесите там. Има и спад при традиционния ѝ опонент – БСП, която на последните избори регистрира доста ниски, почти рекордно ниски резултати, без да е била управляваща партия.

Имаме трансформация на партийната система, имаме нови играчи, които са във възход. На първо място това е формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, на второ е „Демократична България“, която регистрира нива на подкрепа без прецедент от десетилетие насам за представители на десницата. Трансформацията е видима. Това каза пред БГНЕС политологът доц. Даниел Смилов.

„Въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Дали ще имаме повторение на ГЕРБ във нов вариант, в лицето на партията на Слави Трифонов, защото генезисът и на двете формации е доста сходен. Надеждата е „Има такъв народ“ да не влиза в клиентелистките и корупционни отношения, в които през годините влезе ГЕРБ“, заяви още доц. Смилов.

Според него има и друг сценарий, по-който могат да се развият нещата след предсрочния парламентарен вот на 11 юли и той е силно фрагментиран парламент, с различни центрове на политическо влияние. „Може би това ще е по-добрият вариант, поне за близките няколко години. Преходът от една доминираща към друга доминираща партия е свързан с много големи рискове“, смята политологът.

Анализаторът за пореден път затвърди тезата си, че настоящото служебно правителство може да послужи за възможен модел, по който страната може да бъде управлявана без участието на ГЕРБ във властта.

„Може да бъде и има вероятност това да стане, защото партиите на протеста нямат традиция да общуват помежду си, комуникацията между тях не е толкова интензивна.

В служебното правителство те могат да видят готов модел, който биха следвали. Има министри, които безспорно се справят добре със задачите си. Има разбира се и други, които могат да бъдат променени. Въпросът с министър-председателят винаги стои в такива преговори, но има основа, върху която те биха могли да стъпят“, коментира още доц. Смилов.

Реклама

Като нещо позитивно той оцени решението на „Има такъв народ“ представителите на партията да започнат да общуват много по-интензивно с медиите.

„Сега е моментът за прозрачност. Хората трябва да са наясно с намеренията на тази партия. Те запазват енигмата и съспенса в своето говорене. Имат вариант, без да го споделят експлицитно, за това аз няма да се ангажирам да спекулирам какъв е този вариант. Общо взето ми се струва, че това ще е някакъв вариант, по който ще се гради правителство около партиите на протеста.

Ако им стигат гласовете самостоятелно, предполагам, че няма да се търси друга подкрепа. Ако не им стигат, има вариант за правителство на малцинството. Ако доста гласове не достигат, тогава следващият парламент ще е в трудна ситуация“, смята анализаторът.

Сериозна трансформация доц. Смилов наблюдава най-вече при големите партии, които, според него, вече не са толкова големи, а се състезават за мястото си с други по-малки формации.

„В БСП виждаме неуспеха на „доктрината Нинова“. Това беше доктрина, която мога да обобщя с патриотизация на БСП, за да се спре изтичането на гласове към формации като „Възраждане“ например.

Сега хем патриотизацията се случи, хем изтичането на гласове не е прекратено. Напротив, БСП падна на много ниски нива на подкрепа. Партията загуби центристкия си вот, а не спечели кой знае какво“, коментира Смилов левицата и допълни: „Не знам как ще излезе от тази ситуация, очевидна е необходимостта от друго лидерство.

Дали ще е пак от Корнелия Нинова или друга фигура, но тя доведе нещата дотук, а ситуацията очевидно не работи в полза на столетницата“.

Думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ бизнесмен Делян Пеевски за свой приятел, с когото са работили заедно за утвърждаване на демокрацията, доц. Смилов коментира така: „Не виждам промяна в позицията на ДПС по отношение на Пеевски. Може би единственият нюанс беше, че подчертават факта, че той е от гражданската квота.

Лек намек за дистанциране. В самото изказване става ясно, че ДПС стои, под един или друг начин, зад Делян Пеевски. От тази гледна точка не виждам нито голяма промяна, нито нещо съществено в това изказване. То е предназначено за вътрешната аудитория, за електората на ДПС.

Това е големият проблем, че ДПС е свикнало да има твърд електорат, който не се влияе от представянето на самата партия. Това обяснява защо те могат да си позволят да продължават да бъдат лоялни към фигура като Делян Пеевски, която носи политически негативи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.