Под ножа! Още три незаконни сгради в „зимния сарай“ на олигарха на ГЕРБ и ДПС Румен Вълка

1 2 455

При проверката в ловно стопанство „Искър“, извършена от Изпълнителна агенция по горите, са установени още три масивни незаконни постройки. Това съобщи директорът на агенцията Александър Дунчев в “Алтернативата“, предаде репортер на Narod.bg.

“Вчера (в понеделник) са открити още три сгради, за които липсват всякакви документи. Това са чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки“, заяви Дунчев.

По-рано, на 17 юни, след повече от половин година размисъл главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за премахване на незаконната хижа на ловно стопанство „Искър“, изградена от фирмата „Био майнинг“ на Румен Гайтански – Вълка, позната като „зимния сарай” на олигарха на Бойко и Доган.

Случаят стана публичен през есента на 2020 г. благодарение на съпредседателя на „Зелено движение“ Владислав Панев, който сега води листата на „Демократична България“ в 24 МИР София.

Ловната хижа се намира в местността „Авала“ на брега на язовир „Искър“ на територията на държавното ловно стопанство „Искър“.

Реклама

Сградата на ловната хижа е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 метра.

Имотът е предоставен за управление на „Югозападно държавно предприятие“ – териториално поделение държавно ловно стопанство „Искър“. Строежът е извършен от компанията „Био Майнинг“ АД, съгласно договор за съвместна дейност.

Фирмата на Румен Гайтански – Вълка и горските подадоха възражение срещу събарянето на новопостроената сграда без никакви строителни книжа. Те твърдяха, че няма нов строеж, а „Био майнинг“ е ремонтирала стара работилница, която почти се е била срутила и е застрашавала живота на хората.

Очакванията са „Био майнинг“ да оспори заповедта за премахването на обекта.

Пред “Алтернативата“ Александър Дунчев каза още, че на този фон договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията “Био майнинг“ е изряден.

„Може би един от най-изрядните договори и най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча, по отношение на инвестицията в биотехнически съоръжения за подобряване популацията на дивеча, но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони“, каза шефът на агенцията по горите.

1 Коментар
  1. […] Под ножа! Още три незаконни сгради в „зимния сарай“ на… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.