Афери в Narod.bg: Мисирките на Бойко спят в Париж за 2000 лева на нощ, пияндето Вежди платил 700 бона за изложба в коридор (Още разкрития)

1 4 103

Мега скандални данни изнесе днес служебният министър на културата Велислав Минеков за безобразно харчене на парите за култура. Професорът съобщи пред журналисти за меко казано нецелесъобразно изразходване на средства за първата българска изложба в Лувъра през 2015 г., за която Вежди Рашидов се биеше в гърдите години наред, видя Narod.bg.

За първи път нашите съкровища са показани във Вашингтон през 1974 г. и това е първият опит да покажем нашата история и минало, което води до невероятен успех, но успехът има своето финансово изражение, обясни Минеков.

По думите му изложбата през 1974 г. носи на България близо пет милиона долара в онези години. „След този успех започва показване на нашите съкровища по целия свят – навсякъде, където е възможно, няколко пъти във Великобритания, в Германия, Италия, Токио. И всеки път това е носило огромни приходи“, добави Минеков.

За първи път ние плащаме, за да представим нашето културно наследство – такова нещо никога не се е случвало, заяви министърът.

България плаща на Лувъра близо 700 хиляди лева, за да бъдат поставени експонатите в един нещастен коридор, обяви Минеков.

Реклама

По думите му, за да бъде събитието отразено подобаващо, са поети към български журналисти, които да опишат случая като величав и съществен – без да бъдат запознати, че държавата е платила за „това наше щастие“.

„Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хиляди лева. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни. Едни са настроени за 2000 лева, а други – само за 246“, каза още министърът.

„Няма да разреша подобно излагане на нашите културни ценности по този начин, тъй като това е наистина щета. Може би е добре да има някакъв музеен обмен“, коментира още Минеков.

Проф. Минеков обяви, че Министерството на културата е било „обрано до дъно още в началото на месец май“. „Всичко е било разходено безобразно, а всеки ден идват проекти, желания за фестивали и културни събития, на които в момента не ни е възможно да помогнем“, заяви служебният министър.

Той каза още, че се води диалог с различни министерства, общини и институции за осигуряването на по-висок бюджет на МК. „Всички подопечни на Министерството по някакъв начин са свикнали с мизерията. Нека всички тези, живели в тишина, да започнат да говорят силно“, призова проф. Минеков. Той заяви, че и впоследствие, в качеството си на гражданин, ще следи и настоява следващият министър да продължи контрола и изпълнението на започнатото от него и екипа му.

1 Коментар
  1. […] Афери в Narod.bg: Мисирките на Бойко спят в Париж за 2000 лева… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.