Ето как мазникът на Бойко Коце Ботокса и негов приятел по чашка ще влязат в затвора! Дуото източвало Александровска болница (Разкрития)

1 5 093

Не е никак случайно, че „Александровска“ се тресе от скандали, откакто падна властта на ГЕРБ. Вижте в какво точно е замесен бившият здравен министър и любимец на Бойко – Костадин Ангелов. Той носи отговорност за незаконното назначаване на няколко длъжности на „незаменимия“ проф. д-р Димитър Буланов, освен това си е пил ракията с наследника си проф. Борис Богов, който се оказа свързан с преследвано от закона лице, научи Narod.bg

Коце и екс-шефът на болницата проф. Борис Богов са много близки приятели и всяка вечер са си ходили на гости, научи Narod.bg. Да не забравяме, че преди Борисов да ни натресе Ботокса за здравен министър, Коце беше именно шеф на „Александровска“.

Вижте на какви любопитни данни се натъкват журналисти за авера на Костадин Ангелов – Борис Багов, който се оказва свързан и с преследвани от закона лица:

Богов е преподавател в Медицинския факултет и ръководител на катедрата по вътрешни болести, както и председател на експертния съвет по нефрология към здравния министър. Според имуществената му декларация, в която не са отбелязани приходите за миналата година, Богов е председател на постоянната комисия по здравеопазване и спорт към Националната агенция по оценка и акредитация, където вероятно получава възнаграждение за труда си по оценка на университетите, пише „Капитал“.

Според статията Богов е съучредител на „Лотос – домашни грижи“ – неправителствена организация с действителен собственик бизнесменът с 18 повдигнати обвинения Васил Божков. Тя е учредена от Българския червен кръст, Хоспис – Червен кръст, самият проф. Богов като физическо лице и няколко дружества на Божков, сред които „Нове холдинг“, „Вабо“, „Пропърти ВБ“ и др.

„Според отчета на неправителственото сдружение през 2019 г. то е предоставяло социални грижи на самотни възрастни хора в Оряхово, Враца, Бяла Слатина и Криводол, както и околните села. Идеята му е те да останат да живеят у дома, където да получават медицински и социални грижи, а да не бъдат местени в старчески домове“, посочва „Капитал“. Уточнява се, че на 26 май – седмица преди САЩ да наложат санкции по закона „Магнитски“ на Божков, името му е заличено като действителен собственик на фондацията и на мястото му е вписана д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на Българския червен кръст.

Още далавери: Шеф в болницата заемал цели 5 длъжности

Компетентните държавни институции са били наясно още от началото на годината, че председателят на съвета на директорите на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности въпреки законовите ограничения, съобщава още електронното издание на седмичника „Капитал“ в статия, посветена на случая.

Реклама

Буланов е бил едновременно независим член и председател на борда на „Александровска“, за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в този факултет, а „Александровска“ е университетската болница към него.

Информацията беше потвърдена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, който уточни, че професорът е имал два договора – един трудов и един граждански, и рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.

В качеството си на независим член на борда на директорите на болница „Александровска“ Димитър Буланов според новия Закон за публичните предприятия няма право да влиза в търговски или трудови отношения с болницата, уточнява „Капитал“. С аргумента „несъвместимост“ миналата седмица здравното министерство го освободи от борда, където със заповед на министъра по-рано бяха направени и други промени. Буланов обжалва, което спира вписването на новите членове в борда в Търговския регистър.

„По-притеснителното е обаче, че тази несъвместимост е била известна на компетентните държавни институции още от началото на годината, когато е провеждан конкурсът за борда на „Александровска“. За нея са знаели както здравното министерство, което е провеждало конкурса, така и Агенцията за публични предприятия и контрол, където проф. Буланов е подал документи за участие в този конкурс“, пише „Капитал“.

В статията се уточнява, че ангажиментът да констатира дали има несъвместимост е на здравното министерство, но по някаква причина това не е сторено. По време на провеждането на конкурса здравен министър беше проф. Костадин Ангелов. Преди това Ангелов беше дългогодишен директор именно на Александровска болница, а Буланов – негов заместник. След като Ангелов стана министър през лятото на 2020 г., управлението на болницата беше поето от Буланов до октомври, когато поста зае проф. Борис Богов. Буланов остана член на борда, но по новите правила на Закона за публичните предприятия трябваше да се яви на конкурс за този пост.

„Проблемът не е констатиран и от Агенцията за публични предприятия и контрол, където независимите членове подават документи за участие в конкурса. Каква е причината за това – дали невярно декларирани обстоятелства, дали премълчаване на факти и непълна документация или небрежност от страна на агенцията, не става ясно засега“, се посочва в статията. Според нея трудовият договор с неплатения отпуск е подписан през есента, когато проф. Буланов е бил избран за декан на Медицинския факултет, а той е кандидатствал за независим член в началото на тази година. Консултантският договор пък е с дата 12 май – денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност.

В позиция, изпратена до „Капитал“ днес, Агенцията за публични предприятия и контрол пък заявява, че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания.

Така става ясно, че бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов носи отговорността за нарушенията, свързани с избора на проф. Димитър Буланов, негов наследник на поста изпълнителен директор на болница „Александровска“, който в момента е независим член на брода на болницата и негов председател.

1 Коментар
  1. Иво казва

    Тия боклуци Буланов и Ботокса изгониха най големия лекар на България Проф. Виолета Димитрова. Уникални некадърник боклуци са тези двамата както и Йонков. Некадърници

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.