Само в Narod.bg: Харизанов ли преби с железни пръти бившия земеделски министър Румен Порожанов? Службите разследват!

0 4 875

МВР, която по времето на хунтата ГЕРБ бе изпаднало в кома, сега се събуди и започна битка на много фронтове.

Един сигнал до службите възбудил интереса на разследващите под ръководството на вътрешния министър Бойко Рашков – зад жестокия побой над бившия вече земеделски министър и екс шеф на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, издаде източник на Narod.bg от вътрешното министерство.

Жоро Тръбата има няколко престъпления зад гърба си

В сигнала, по който вече се работи, пише, че в атаката изскачало името на криминално проявеният екс шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов, който източи дружеството и получи прякора Жоро Тръбата.

Преди почти десетилетие – на 29 декември 2011 г., Румен Порожанов, тогава изпълнителен директор на ДФЗ, бе жестоко пребит с метални пръти. Сега екс министърът отново ще бъде привикан на разпит, за да осветли инцидента, който е свързан с няколко корупционни скандала, обясни информаторът на Narod.bg

Според тогавашната позиция на МВР мелето било с цел сплашване.

Порожанов е бил нападнат във входа на блока си в столичния кв. „Борово”, когато се прибирал към 19 часа. По първоначална информация нападателите са били двама, които така и не бяха идентифицирани от полицията.

Боят става в деня, в който тогавашният вицепремиер Симон Дянков отправи публично, чрез телевизионно интервю, нападки към земеделския министър Мирослав Найденов – Миро Мършата, заявявайки, че той бави реформи, че „с него е най-трудно да се работи“ и че двамата са имали доста скандали. Реакцията на премиера от СИК Бойко Борисов също бе остра, но към заместника му Дянков:

Румен Порожанов оглави фонда с решение на Управителния му съвет на 31 март 2011 година. Той дойде на мястото на Светослав Симеонов, който бе изпратен като земеделско аташе в Брюксел.

Това е човекът с „канибалския скандал”, наскоро обявен от Бойко Рашков, който признал, че Бойко Борисов го заплашил, че „децата ти ще те изядат и няма дори да разберат”.

Реклама

Официално Симеонов бе отстранен след публично огласено писмо между него и първата осветелна „калинка” на ГЕРБ – Калина Илиева, бивш директор на фонд „Земеделие“.

Кореспонденцията била водена между Илиева – в качеството ú на директор, и Симеонов – неин заместник по това време. В писмото Симеонов се оплаквал от „натиск“ от кабинета на земеделския министър Мирослав Найденов, целящ одобряването на проекти по европейски програми на конкретни консултантски фирми.

От министерството и фонда обявиха писмото за фалшификат, въпреки това Симеонов бе отстранен от длъжност и прехвърлен в Брюксел.  

Преди да оглави фонд „Земеделие“, Порожанов беше началник кабинет на вицепремиера Симеон Дянков. Представляваше България по проекта „Бургас-Александруполис“, преди кабинетът да се оттегли от него.

57-годишният днес Порожанов е икономист по образование, завършил е „Икономика и управление на селското стопанство“ в УНСС през 1990 година. Две години по-късно е назначен за главен специалист в Министерството на финансите.

През 1995 и 1996 година е съветник в Министерския съвет. Тогава на власт е социалистическото правителство с премиер Жан Виденов. Връща се във финансовото министерство през 1996 година, малко преди Виденов да подаде оставка. 

По онова време в МФ е началник отдел. Издига се в йерархията през 2001-ва – годината, в която Иван Костов губи властта и управлението на страната поема тройната коалиция с премиер Симеон Сакскобургготски.

В същата 2001 година Порожанов става директор дирекция „Финанси на реалния сектор“ в Министерството на финансите. С идването на ГЕРБ на власт през 2009 година той става началник на кабинета на Дянков. Според имотната декларация на Порожанов семейството му живее в апартамент от 247 кв. м с гараж от 20 кв. м в София. Има и къща в столицата от 124 квадрата, също с гараж от 30 кв. м.

Как и защо свързват поръчителя на мелето над Порожанов с близкия до Баце и до Миро Мършата Жоро Тръбата – тепърва предстои да разберем. Вероятно става въпрос за поръчка от кръга на Борисов заради скандалите и привличането на внимание към далаверите във ДФЗ, който е най-големият разпределител на европейски средства – около 2,5 милиарда на година.

Самият Георги Харизанов е достатъчно опетнен – тогавашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов официално бе принуден да признае, че Харизанов, който лъсна с профил в сайта за запознанства „Сладур”, е обвинен за кражба на 53 000 лева от офиса на фирма, в която работил през 2001 г., припомни източникът на Narod.bg.

Освен с източването на „Напоителни системи”, Жоро Тръбата има в досието си закана за убийство, и присъда заради дълг към „Топливо” за рекордните 210 хил. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.