Паркингът на парламента е незаконен! Йорданка Фандъкова крие, за да не лъсне поредната афера на Бойко Борисов

1 3 643

Народното събрание години наред е плащало близо шест пъти по-малко за 200 паркоместа около площадите „Ал. Невски“ и „Ал. Батенберг“, а кметът Йорданка Фандъкова се прави на умряла лисица, за да не разсърди Бойко Борисов, като осветли поредната му афера, разкри Narod.bg.

Новината за незаконния паркинг от доклад на общинския съветник Карлос Контрера, който предлага договорът с парламента да бъде прекратен поради това, че не отговаря на наредбите на Столичната община.

Интересно е, че през последните 10 години, т.е., през цялото управление на Мутрата, е имало множество предложения на опозицията и неправителствени организации за премахването на тези паркоместа, но от общината винаги са ги отхвърляли.

Сега обаче това може да се приеме като ход срещу бъдещите депутати, които по всички личи, че пак ще искат да заседават в старата сграда на Народното събрание, а не в бившия партиен дом, за ремонта на който предишното управление на ГЕРБ похарчи близо 50 млн. лв. С премахването на паркинга те няма да могат да ходят с коли на работа, пише „Капитал“.

В доклада си Контрера пише, че е разумно паркоместата да се намалят двойно до 100, от които 50 да са разположени на пл. „Ал. Батенберг“ и 50 – пред „Ал. Невски“, докато не започне планираният ремонт на площада.

След реконструкцията паркоместата ще бъдат изцяло премахнати, за да може зоната да е пешеходна. „Не се откриват никакви мотиви и доказателства защо на Народното събрание са необходими толкова голям брой паркоместа“, аргументира се той.

Реклама

Идеята му получи одобрението на съветниците по време на вчерашното заседание на транспортна комисия, но по предложение на зам.-председателя на транспортна комисия Зафир Зарков се реши то да се отложи и да се гласува на следващото заседание.

Според действащата наредба парламентът има право само на до три безплатни паркоместа, като останалите би трябвало да се плащат според цената за „служебен абонамент“ в определена зона, фиксирана от ЦГМ. Това масово не се спазва, показа преди месец проверка на „Спаси София“.

И Народното събрание не прави изключение – то е имало безсрочен договор от 2007 г. с общината, според който е плащало по 100 лв. без ДДС месечно за паркомясто. Бърза справка в сайта на ЦГМ показва, че месечната цена за служебен абонамент в „синя зона“ (в каквато попадат двата паркинга) обаче е 650 с ДДС.

Проверката показва, че общината е сключила договор без срок с Народното събрание през 2007 г. за 185 броя паркоместа, които по схема са 213, но след актуализации на наредбите през годините той е спрял да отговаря на изискванията.

Един от проблемите е, че договорът е сключен пряко между НС и Столичната община вместо с ЦГМ. Цената за паркомясто не е била определена от Столичния общински съвет – липсва такова решение.

От НС не са изявили готовност за изменение на договора в рамките на действащите правила и затова Контрера предлага да бъде прекратен.

Ако това се случи, трябва да се сключи нов договор, вече между НС и Центъра за градска мобилност, като за всички места освен въпросните три се плаща по тарифата за служебен абонамент за синя зона.

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    А откъде тогава ще останат пари за бонуси на дупетатите? Къде ще се търсят „мазнинките“?…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.