Финансови врътки: Бившата на Бойко си купи 10% от Българо-американската кредитна банка

0 5 408

Председателят на надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) Цветелина Бориславова Карагьозова, бившата жена до плейбоя от Банкя Бойко Борисов, е придобила пряко 9.98% от капитала на трезора, дочу Narod.bg. Продавач на акциите е инвестиционното дружество на Бориславова „Сиесайеф“ (CSIF), което е мажоритарен акционер в банката.

Транзакцията на практика не води до промяна в контрола на БАКБ, тъй като Бориславова владее изцяло „Сиесайеф“ (тя притежава пряко 99.99% от капитала и непряко 0.01% чрез Фондация „Кредо бонум“) – т.е. става въпрос за вътрешно преструктуриране в капитала на банката, пише „Капитал”.

Към момента на сделката „Сиесайеф“ притежава 55.66% от акциите на БАКБ, които след транзакцията намаляват до 45.68%. Другият голям акционер в банката – с общо 35.72% от капитала, е регистрираният в американския щат Делауеър инвестиционен фонд LTBI Holdings LLC, който се управлява от дружество на американския фонд Gramercy. Останалите акции на БАКБ се търгуват на Българската фондова борса (БФБ).

Реклама

За предстоящата сделка първоначално стана ясно от публикувано в края на май на интернет страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщение за предстояща концентрация. С решение от 10 юни антимонополният орган разрешава сделката, като постановява, че тя не представлява концентрация.

В решението се посочва, че според постъпилото в КЗК уведомление „целта на планираната сделка е постигане на вътрешна реорганизация чрез трансформация от непряк в пряк контрол по отношение на 9.98% от капитала на БАКБ, което по същество не води до промяна на действителния собственик и качеството на контрола“.

Сделката е финализирана на 15 юни, поясни пред „Капитал“ директорът за връзки с инвеститорите на БАКБ Петър Николов. Междувременно съобщение за прехвърлянето на пакета от 9.98% беше публикувано и през БФБ. Миналия месец пак от съобщения до борсата стана ясно, че в две сделки от средата на май „Сиесайеф“ е продал съответно 2.93% и 2.97% от акциите си – за тях обаче от банката не са задължени и не посочват на кого са продадени.

Трите сделки „са част от стратегията на г-жа Бориславова и „Сиесайеф“ АД (което се контролира от г-жа Бориславова) по управление на инвестициите и холдинговите участия на „Сиесайеф“ АД“, коментира за „Капитал“ Петър Николов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.