БЕЗОБРАЗИЕ! Прокуратурата „забрави“ чичото на Владислав Горанов за 9-милионната далавера с опасни COVID маски и респиратори от Китай

0 4 335

Пореден скандал с прокуратурата на хунтата! Държавното обвинение си затвори очите за далавера на бившия здравен министър Кирил Ананиев, чичо на финансовия шмекер на ГЕРБ Владислав Горанов, с внос на долнопробни маски и респиратори от Китай за над 9 милиона лева, разкри Narod.bg.

Кирил Ананиев и Владислав Горанов – роднините, които помогнаха на хунтата да ошушка България

През март 2020 г. от Министерството на здравеопазването, управлявано от Кирил Ананиев, без задълбочена проверка сключили два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. защитни маски RYZUR и 50 респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро.

Цялата партида маски се оказала дефектна и медиците на първа линия използвали маски с компрометирано качество заради липсата на адекватна проверка от държавата. От Върховната административна прокуратура обаче отказаха да разследват случая- липсвали факти.

Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) преписка за вноса на китайски маски с компрометирано качество на стойност 1,6 млн. евро, внесени от Министерството на здравеопазването (МЗ) през 2020 г., без да извърши проверка на фактите.

От решението на ВАП става ясно, че след получаването на сигнала, прокуратурата единствено е предложила на здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. Дефектните маски, с които медиците работиха в най-тежките моменти на пандемията струваха на държавата почти 2 милиона.

Проблемът не е само в парите, хвърлени на вятъра, а според АКФ маските реално застрашавали живота на лекари и сестри.

Реклама

Казусът с дефектните китайски маски, произведени от фирма RYZUR, става публичен след серия журналистически материали през 2020 г. От материалите става ясно, че маските не предоставят необходима защита срещу Covid-19, а доставките им са спрени в Канада, Нидерландия и Испания. Въпреки тази публично налична информация, в края на месец март 2020 г. МЗ сключва два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. защитни маски RYZUR и 50 респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро, около 9,2 млн. лева.

От анализираната информация по случая излиза следното:

  1. България е закупила маски, при наличие на общоизвестна информация за проблемно качество.
  2. В договора не са предвидени конкретни компенсаторни клаузи за купувача, в случай на дефект, а приложимото към договора право е неизвестно за българската страна.
  3. България не е поискала никакви последващи защитни мерки, като преетикиране, намаление на цената, връщане на количества.
  4. Няма данни за бракувани количества маски.
  5. Нито една от получените в 5 пратки 1,2 млн. маски RYZUR, реално не е тествана.
  6. Цялото количество маски е раздадено и използвано от работещи на първа линия срещу COVID-19 лица.
  7. Няма данни ползвателите да са уведомени за възможните рискове за здравето им.

Решението на Прокуратурата да прекрати преписката по сигнала е скандално, казват експерти. „Антикорупционният фонд категорично протестира срещу решението на ВАП за прекратяване на преписката.

Смятаме, че изложените в резолюцията мотиви по никакъв начин не адресират хипотезите за възможни нарушения, които излагаме в сигнала ни. Дали българските медици са получили адекватна защита, за да се справят със задълженията си, е въпрос от изключителна обществена важност и призоваваме институциите за истински задълбочена проверка“ заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ

Цялото разследване на Антикорупционния фонд тук:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.