Сотир Цацаров потресен: Всички сме на пангара! Неговата КПКОНПИ осъдена и от депутат с блокирано имущество

1 5 134

КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плаща солидни обезщетение по Закона за отговорността на държавата, се вижда от съдебните регистри, установи Narod.bg.

Комисията на Сотир Цацаров е осъдена от хора, срещу които е водила безуспешно дела за конфискация. Сред тях е и Теодора Дренска, която бе депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание.

Шефът на комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор на хунтата ГЕРБ, лъсна в записите на Ивайла Бакалова, разпространени от Антикорупционния фонд. В третата част отново се чува бившият съветник на Тиквата Яне Янев, който обяснява, че е отишъл „при Сотир“ (вероятно Сотир Цацаров – бивш главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ), който не можел много да говори, но обяснил, че „в момента всички сме на пангара“.

Има защо да са на пангара – по първото дело, по което КПКОНПИ е осъдена, са присъдени 50 хил. лв. обезщетение. То е заради производство по конфискация, стартирало през 2007 г., след като В.К. е осъден през 2003 г. за незаконно държане на една ловна пушка „ИЖ-18“ и боеприпаси.

Така на В.К. и семейството му са възбранени имоти, запорирани са превозни средства и пари по сметки и дружествени дялове във фирми. През 2015 г. комисията сама се отказва от иска за отнемане и делото за конфискация е прекратено. Наложените възбрани и запори са вдигнати.

Съдът, който гледа делото за обезщетението, припомня, че преценката на комисията, че има незаконно имущество за конфискуване, е била неправилна, щом искът й е оттеглен.

Затова и действията на комисията се приемат за незаконни и жертвите им трябва да бъдат овъзмездени. Решението е на Софийския градски съд и КПКОНПИ има право да го обжалва на още две инстанции.

Реклама

Второто дело, на което „Сега“ се натъкна, е приключило на първа инстанция с осъждането на КПКОНПИ за 37 хил. лв. То е спечелено от Цанко Дренски, съпругата му Теодора Дренска и майка му.

Тяхното имущество е било блокирано в продължение на 5 години по искане на комисията заради дело срещу Дренски, по което в крайна сметка той не е осъден. Съдът обяснява, че когато срещу някого бъде образувано дело, комисията трябва да провери имуществото му.

Но в нейните правомощия е да „извърши адекватен и съобразен с фактите и доказателствата анализ на имущественото състояние на лицето и свързаните с него правни субекти“. Само така може да прецени дали да поиска налагане на обезпечителни мерки.

Най-голяма част от обезщетението по това дело срещу КПКОНПИ е присъдено на Дренска.

Според градския съд се мотивира, че обвинението спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечителни мерки са се отразили върху личния, обществения и професионалния живот, чувствата, честа и достойнството ѝ, върху възможностите ѝ за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

„При определени професии (магистрати, адвокати, военни и др.) очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени.

За Дренска като народен представител и адвокат незаконното обвинение спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно негативно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени“, обяснява съдът.

Решението по третото дело е окончателно. По него комисията е осъдена да плати 30 хил. лв. обезщетение на семейство, срещу което КПКОНПИ е водила и загубила дело за конфискация. Имуществото на това семейство е било блокирано 3 години и половина.

1 Коментар
  1. Гражданин казва

    Потресен бил! Цял един народ стоеше потресен от всичко, което дробихте.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.