ПОТРЕС: Корупцията на ГЕРБ облечена в закони! Изчегъртването продължава

0 2 099

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов определи част от корупцията в България като облагодетелствана от закона, установи Narod.bg.

В интервю за bTV той даде пример за подобен тип корупция, насърчена от Закона за приватизацията. Текстовете бяха приети в началото на мандата на 44-ото Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ. Чрез тях бяха опростени задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове, каза Стоилов.

Интервюто на министъра идва близо 40 дни след съставяне на служебното правителство на Стефан Янев. До него се стигна, след като партиите, присъстващи в парламента, не успяха да съставят кабинет и страната насрочи нови избори за 11 юли.

Реклама

Служебните министри започнаха проверки на институциите, които оглавяват. Повечето от тях съобщиха за липсващи милиони, несъбрани дългове към хазната, липса на контрол върху неработещи съоръжения, пуснати в експлоатация, порочно възлагани обществени поръчки и редица разминавания между факти и документни твърдения.

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид“, каза Янаки Стоилов в събота и поясни, че под „стандартен вид корупция“ разбира действие, нарушаващо закона.

Той вижда два други начина за извършване на корупция в България. Първият е чрез създаване на закони, които облагодетелстват корпоративни частни интереси и превръщат корупцията в „законна“. Вторият е чрез решението на държавата да прехвърли дейности на свои фирми, които на свой ред прехвърлят тези задължения другиму.

„Не е лошо държавата и общините да използват собствените си предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, каза Стоилов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.