В Мутроландия на ГЕРБ: 30 стотинки струва животът на военните пилоти, на ви сега Бойко и Каракачанов

2 3 389

30 стотинки на месец струва на държавата животът на военните летци, както и на всички останали военнослужещи в Мутроландия на ГЕРБ, разкри Narod.bg. На ви сега Бойко – премиер и недоразумението Красимир Каракачанов – военен министър...

Оказа се, че точно 30 стотинки е цената, която Министерството на отбраната плаща на месец за застраховка “Злополука” на военнослужещите. А животът им е застрахован за 30 000 лв.

Това отговориха от Министерството на отбраната на запитване от “24 часа”. Вестникът поиска информация от министерството, след като военни летци се оплакаха, че в последните години сумите на застраховките са намалени.

Оправданието било, че така или иначе при смърт по време на служба се изплащат 12 заплати на семейството на загиналия.

Пилотите се свързаха с репортер на вестника, след като изтребителят МиГ-29 на майор Валентин Терзиев изчезна при нощен полет над Черно море на 9 юни. Летецът бе обявен за мъртъв от Министерството на отбраната, а останки на самолета вече бяха локализирани на 70 м дълбочина в морето близо до Шабла.

Последният договор за застраховка злополука при изпълнение на служебните задължения е сключен през март 2021 г. и е с “Дженерали Застраховане”, отговориха от МО на запитването на “24 часа”. Договорът обхваща всички военнослужещи, а обезщетението при смърт е 30 000 лв., като допълнително обезщетение от 3000 лв. се дължи на всяко непълнолетно дете на загиналия военен.

Това означава, че за смъртта на 47-годишния майор Терзиев семейството му ще получи общо 33 хил. лв. плюс обезщетение от 12 заплати.

За сравнение при пенсиониране военните получават по 20 заплати обезщетение.

Реклама

Застрахователното обезщетение и 12-те заплати обаче може да бъде намалено, ако военният носи някаква вина за смъртта си.

Именно заради това колеги на загиналия летец се притесняват, че може да бъде направен опит майор Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата. Предупреждение към командирите на пилота отправи преди дни и вдовицата му Димитрина Попова

Застрахователният договор е сключен по обществена поръчка, при която лимитите на обезщетенията са обявени предварително от министерството, показа проверка на “24 часа” в документацията в Агенцията по обществените поръчки.

По същата поръчка са сключени договори и за цивилните служители на МО отново с “Дженерали”, както и за професионална отговорност при щети на трети лица или за причинена смърт на гражданин – съответно с “Лев Инс” и “Бул инс”.

МО не прави разлика между военнослужещи и цивилни служители, няма и диференциация на застраховката в зависимост от професията и конкретните задължения, става ясно от договорите.

30 000 лв. е обезщетението както за военен летец или пък за танкист, така и за офицер, който работи в МО. Същата сума се изплаща и при смърт примерно на секретарка в Министерството на отбраната. Такова застрахователното обезщетение би се изплатило и за загинал от ръката на военен гражданин.

МО е застраховало 24 357 военнослужещи плюс допълнителни 621 души от структурите на пряко подчинение на министъра. Договорът изтича в края на февруари следваща година. Общо по него плаща 89 117, 97 лв. За застраховка на военните МО дава по 3,55 лв. на година на човек, а за тези на пряко подчинение на министъра – по 4,20 лв.

Застраховките са в един и същи размер поне от 2017 г. насам, показват старите договори, сключвани от МО и налични на сайта на институцията и в регистъра на Агенцията по обществените поъчки.

2 Коментара
  1. Толя Величков казва

    30 ст. на месец = 1 ст. на ден! Тя дневната кьор-софра на караКачан и сътрапезници ни струваше по 1000 лв. на ден! Да поразрпвят делата на МО-виночерпеца „моят служител“ Иво гайл гитлер Антонов!

  2. На пазар с торбичка BILLA казва

    Значи така – за Боко Тиквата Бай Хуй, Свинята-каракачанка и за всичките там апапи и солташаци на ГМР(Главната мутра на републиката) има по много, а за храбрите български соколи-летци – кура ми Янко!Същото се отнася и за останалото БГ-народонаселение!
    Тази ГЕРБава хайдушка банда за 12 години направи такива золуми, каквито дори турците за 5 века не успяха!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.